Kas gali pakeisti išvykstančius "Ekrano" lyderius? Ar vietoje jų reikėtų kviestis žaidėjus iš užsienio, o gal vertėtų labiau pasitikėti komandos jaunimu? Be abejo, Panevėžyje netrūksta talentingų ir perspektyvių jaunų futbolininkų. Tačiau ar jie jau pasirengę nenuleisti aukštai pakeltos kartelės, kadangi "Ekranas" pastaraisiais metais nuolat kovodavo dėl pačių aukščiausių A lygos čempionato vietų.

Žvelgiant į praeitį, "Ekrano" komanda didelėms pergalėms subręsta maždaug kas dešimtmetį, kai čempionų titulus iškovojo 1985, 1993 ir 2005 metais. Be minėto trejeto, nuo 2000 metų su ekipa jau atsisveikino ir į užsienį išvyko tokie dabartinės Lietuvos nacionalinės rinktinės kandidatai kaip Deividas ir Edgaras Česnauskiai, Marius Stankevičius, Arūnas Klimavičius, buvęs Lietuvos jaunimo rinktinės gynėjas Egidijus Majus.

Kiek laiko panevėžiečiams prireiks tam, kad jie suburtų komandą, kuri vėl galėtų užimti Lietuvos futbolo sostą? Mintimis apie tai dalinasi žinomi Panevėžio futbolo žmonės.

Virginijus Liubšys - buvęs ilgametis "Ekrano" vyriausiasis treneris, kuriam vadovaujant komanda dukart (1993 ir 2005 metais) tapo šalies čempione, dabartinis klubo sporto direktorius.

"Man atrodo, kad ir M. Savėnui, ir G. Paulauskui, ir P. Lukšiui jau tikrai atėjo laikas išbandyti save kitur, pajėgesniuose klubuose, kur jie galėtų užsidirbti daugiau pinigų. Jie to tikrai nusipelnė, nes atidavė komandai viską, ką galėjo, daug prisidėjo prie gero klubo vardo formavimo. Be to, Lietuvoje šie žaidėjai jau pasiekė viską: tapo A lygos čempionais, iškovojo LFF taurę, Supertaurę, taip pat Baltijos futbolo lygos taurę.

"Ekranas" visada pasižymėjo tuo, kad buvo mažiausiai legionierių turinti komanda tarp A lygos lyderių. Manau, Panevėžyje yra pakankamai daug jaunų žaidėjų, galinčių pakeisti išvykstančius lyderius. Vienas iš jų - Dominykas Galkevičius, kuris galbūt galėtų pakeisti M. Savėną.

Perspektyvūs - Paulius Janušauskas, Žilvinas Banys, Marius Ambotas, Deividas Padaigis, Andrius Arlauskas, Tautvydas Švelna, kiti. Gaudami žaisti, jie tikrai turėtų atsiskleisti. Manau, šie žaidėjai yra tas branduolys, kuris po 2-3 metų turėtų tapti "Ekrano" lyderiais.

Labai gerai dirba Panevėžio futbolo akademijos jauni talentingi treneriai, kurie turi savų idėjų ir visą savo laiką ir jėgas atiduoda vaikams. Labai talentinga 1995 metais gimusių berniukų grupė, kurią treniruoja Darius Butkus. Jeigu šiai komandai bus skiriama pakankamai lėšų, ateityje tikrai ne vienas šios ekipos žaidėjas turėtų papildyti "Ekraną".

"Ekranas" ir kitame A lygos sezone bus pajėgus kovoti dėl apdovanojimų. Aišku, rezultatai priklausys ir nuo to, kokią komandą pavyks sukomplektuoti, kaip ji pasirengs sezonui, ar žaidėjų nepersekios traumos. Juk nukraujavo ir kitos komandos. Daug problemų turi "Žalgiris", stipriai nukraujavo "Vėtra", neaiškus "Vilniaus" likimas, kiek mažiau nuostolių patyrė "Sūduva". Vertinant komandų sudėtis pagal šią dieną, čempionato favoritu turėtų būti "Kaunas", kuris ne tik neprarado nė vieno žaidėjo, bet dar ir įsigijo naujų".

Juozas Aleksa, Panevėžio futbolo akademijos direktorius.

"Tęsiant Panevėžio futbolo tradicijas, tuos "Ekrano" žaidėjus, kurie išvyksta į kitus klubus ir pereina į aukštesnį lygį, turėtų pakeisti jaunimas. Tuo labiau, kad tokio jaunimo mes turime.

Laikai keičiasi, keičiasi ir žaidėjai. Tačiau džiugu, kad tikslas tapti čempionais "Ekrano" komandoje išlieka. Kai dar aš žaidžiau "Ekrane", mes taip pat buvome čempioniška karta, iškovoję titulą 1985 metais. Paskui išaugo labai gera 1972 metais gimusių futbolininkų laida, kuri čempionais tapo 1993-iaisiais. Juos pakeitė kiti žaidėjai, čempionų laurus nuskynę 2005 metais. Taip ir turi būti. Futbolas nebūtų toks įdomus, jei visada nugalėtų tie patys žaidėjai ir komandos.

Išvykus tokio lygio žaidėjams kaip M. Savėnas, G. Paulauskas ir P. Lukšys, nėra taip lengva išugdyti jaunimą, kuris iškart galėtų juos pakeisti. Taip ir nebus. Komanda iš naujo turi subręsti tam tikslui. Kiek laiko tai gali užtrukti, sunku pasakyti - gal dvejus, gal trejus metus, o gal ir ilgiau.

Žinoma, norint padaryti čempionišką komandą, galima nupirkti labai gerų legionierių, pasikviesti pajėgių lietuvių futbolininkų ir tą tikslą pagreitinti. Tačiau Panevėžyje gyvuoja kitos tradicijos - tai yra ugdyti savus žaidėjus. Galime didžiuotis tuo, kad jei sukviestume visus dabar jau kituose klubuose rungtyniaujančius ekraniečius, beveik galėtume sudaryti Lietuvos nacionalinę futbolo rinktinę".

Albertas Klimavičius, buvęs ilgametis „Ekrano“ treneris ir dabartinis Panevėžio futbolo akademijos direktoriaus pavaduotojas.

"Kiekvienai komandai ateina pasikeitimų laikas, kai reikia šviežio kraujo. Visi šie komandą paliekantys futbolininkai daug atidavė "Ekranui" ir, manau, turi pasirinkimo teisę išvykti, kad galėtų tobulėti.

Kas juos galėtų pakeisti? Manau, kad Lietuvos čempionate turėtų žaisti kuo daugiau lietuvių. Mūsų klubai finansiškai nėra tokie stiprūs, kad galėtų įsigyti pajėgių legionierių. Be abejo, užsieniečiai taip pat reikalingi, nes jie paįvairina žaidimą. Tačiau reikia sudaryti sąlygas jauniems žaidėjams, kad jie norėtų treniruotis, kad jaunimas kuo greičiau tobulėtų ir įsilietų į komandą.

Panevėžyje futbolas visada bus gyvas, o "Ekranas" yra populiari komanda, turinti nemažą savo gerbėjų būrį. Aišku, reikalingas laikas, kad komanda vėl subręstų didelėms pergalėms. Išvykus komandos lyderiams, puiki galimybė pasireikšti atsiranda jaunimui, nes kai kurie žaidėjai buvo tarsi užnugaryje".

Darius Butkus – praėjusį sezoną nuo liepos iki rugsėjo vadovavęs “Ekranui” Panevėžio futbolo akademijos treneris, ilgus metus dirba su Panevėžio vaikais ir jaunimu.

"Ekraną" palikus keliems žaidėjams, komanda kažkiek susilpnėjo, tačiau, mano galva, nelabai stipriai. Komandoje yra gražaus jaunimo, kuris turėtų pasitempti prie vyresnių žaidėjų ir užpildyti atsiradusias spragas. "Ekranui taip pat nepamaišytų vienas legionierius, kuris turėtų pakeisti M. Savėną. Daugiau problemų komandoje nematau, nes Panevėžyje išties yra perspektyvaus jaunimo.

Paklaustas, ar komanda kitame sezone bus pajėgi kovoti dėl pačių aukščiausių vietų A lygoje, D. Butkus pabrėžė: "Dėl tų vietų niekada nėra lengva kovoti. O norėdama dėl jų kovoti komanda turi subręsti ir bręsti ne vienerius metus. Būtina, kad žaidėjai vienas kitą suprastų, taip pat atitinkamai priaugtų jų meistriškumas. "Ekranas" yra tokia komanda, kuri visada bręsdavo ilgai, bet kai subręsdavo demonstruodavo pakankamai aukštus rezultatus.