Visgi jaunimo rinktinei sėkmė nesišypsojo. Paskutinę Vokietijoje vykusio čempionato dieną Ukrainos komanda nugalėjo lenkus ir "padovanojo" lietuviams kelialapį žemyn, į antrąjį divizioną.

"Sportas.lt" apie pasibaigusį čempionatą ir šios sporto šakos perspektyvas mūsų šalyje kalbėjosi su Lietuvos ledo ritulio federacijos (LLRF) prezidentu Rolandu Bučiu.

Žaidimas teikia vilčių

- Rolandai, kaip vertinate Lietuvos jaunimo rinktinės pasirodymą Vokietijoje?

- Turint omenyje tai, jog mūsų komanda buvo 2-3 metais jaunesnė už kitas turnyre dalyvavusias rinktines, mūsiškių pasirodymas nebuvo pats blogiausias. Vaikinai stengėsi, kovojo, bet pritrūko ir patirties, ir jėgos ant ledo. Pavyko "užsikabinti" mače su Ukraina. Turėjome galimybę išlikti pirmajame divizione, tačiau pritrūko laimės paskutinę dieną, kai mūsų likimą sprendė lenkai su ukrainiečiais. Kaip rodo įvykiai - viskas "išsirutuliojo" ne mūsų naudai.

- Lietuviai iškrito atgal į antrąjį divizioną. Ar galima dėlto kaltinti rinktinės trenerį Rimantą Sidaravičių?

- Priekaištų neturiu niekam. Visi padarė tai, ką galėjo. Iš komandos buvo išspausta viskas, kas įmanoma. Pritrūko tik fortūnos. Pažvelgus realiai: esame ten, kur būti esame verti.

- Kokios šios komandos perspektyvos ateityje?

- Kitais metais turėtume vėl iškopti į pirmąjį divizioną. Ši rinktinė turi didelį potencialą. Žaidimo kokybe neprilygstame tokiems grandams, kaip Vokietija ar Austrija, tačiau nepamirškime, kad mūsų vaikinai buvo keleriais metais jaunesni už varžovus. Visi tai mato, visi tai žino. Kas bus kitais metais - pamatysime.

Ledo ritulys merdi

Ledo ritulio federacijai 2007 metais Lietuvos Respublikos Kultūros ir sporto rėmimo fondas atseikėjo 200 tūkst. litų. Šie pinigai naudojami pasirengimui ir dalyvavimui pasaulio čempionatuose.

Deja, lėšų nepakanka kokybiškam pasirengimui. Komandos į tarptautinius turnyrus keliauja autobusais po visą Europą, sportinį inventorių perka už savo santaupas.

- Ledo ritulys Lietuvoje išgyvena ne pačius geriausius laikus. Kokių priemonių imamasi situacijai taisyti?

- Šis laikotarpis tikrai nėra prasčiausias. Vis dėlto turime penkias vaikų komandas, kurios varžosi atvirajame Baltarusijos čempionate. Nepamirškime paminėti Elektrėnų "Energijos" atvirosiose Latvijos pirmenybėse.

Labai laukiame gerų rezultatų iš jaunių (iki 18 metų) rinktinės, kuri kitų metų balandžio 2-8 dienomis atstovaus šaliai pasaulio čempionato pirmajame divizione Lenkijoje. Komandą sudarys didžioji dalis žaidėjų, rungtyniavusių Vokietijoje.

Atitinkamą lygį pasieksime, kai gausime kur kas didesnį finansavimą. Šiuo metu nejaučiame susidomėjimo mumis. Kol nepasikeis valstybės požiūris į ledo ritulį, tol mes negalėsime parodyti aukštų rezultatų. Reikia plėsti sportinių bazių skaičių Lietuvoje. Tai padėtų išauginti talentus. Iki šiol viską atlikome tik minimalių sąnaudų dėka.

"Energija" - sąstingyje

Daugkartinė Lietuvos čempionė Elektrėnų "Energija" išgyvena sunkų laikotarpį, kaip ir visas šalies ledo ritulys. Žaidėjams nuo rugsėjo mėnesio vėluoja atlyginimai. Tai sukėlė didelę sumaištį komandoje. To rezultatas - žaidėjų atsisakymas dalyvauti atvirajame Latvijos ledo ritulio čempionate.

Kritišką padėtį spręsti prie bendro stalo sėdo LLRF prezidentas R. Bučys bei klubo vadovybė. Atrodo, jog dalinis kompromisas buvo pasiektas, tačiau problema dėl algų kol kas neišspręsta.

- Kokia padėtis "Energijos" klube? Ar žaidėjai vis dar protestuoja?

- Legendiniame ledo ritulio klube ("Energijoje", aut. past.) nieko gera nesišviečia. Žaidėjai vis dar laiku negauna atlyginimo. Komandos finansinės problemos iki šiol neišspręstos. Ekipa nesitreniruoja pilna jėga, o dėl to kenčia rezultatai.

- Buvote susitikęs su žaidėjas bei komandos vadovybe. Kokį kompromisą pasiekėte?

- Tiesiog aptarėme klubo padėtį. Sakiau žaidėjams, kad nedarytų klaidų ir važiuotų žaisti rungtynių, kadangi jie buvo apskritai atsisakę čiuožti ant ledo. Jeigu neatvyksime į kelerias rungtynes - sulauksime griežtų sankcijų. Mus gali pašalinti iš atvirųjų Latvijos pirmenybių be teisės sugrįžti. Tuomet problemų neišspręstų net ir gausus finansavimas.