„Aktyvaus skraidymo sezonas tęsiasi nuo balandžio vidurio iki spalio vidurio. Jei orai bus palankūs, skraidysime ir toliau, tačiau varžybų iki pavasario neberengsime, – sakė Panevėžio aeroklubo viršininkas Bronius Zaronskis. – Šis sezonas buvo geras, surengėme keletą varžybų, patys sėkmingai dalyvavome, turime ir čempionų. Labai svarbu, kad neatsitiko jokių skaudžių įvykių.“

Sezono uždarymo šventėje aeroklubo padėkos raštu ir suvenyrais apdovanotas Europos čempionas Gintautas Butnoris ir Lietuvos čempionas Vytautas Lapėnas. G.Butnoris aukso medalį į Panevėžį parvežė iš liepos mėnesį Prienuose vykusio Europos sklandymo čempionato.

Dviviečiu sklandytuvu „Duo Ddiscus“ skridę G.Butnoris ir Vytautas Rasimavičius nugalėjo 20 metrų klasėje. Patyręs aviatorius Lietuvos akrobatinio skraidymo čempionate tapo C kategorijos nugalėtoju.

Palaimino kapelionas

Smagiausia sezono pabaigos naujiena tapo naujo ultralengvojo lėktuvo pristatymas ir bandymas. Vadovaujamas konstruktoriaus Vlado Kensgailos, lėktuvą sukonstravo aeroklubo narys Mindaugas Matuzevičius. Netrukus autentišką lėktuvą turėtų pristatyti ir Alvydas Vaičekauskas.

„Jie į aeroklubą atėjo būdami šeštokai ir iškart pasakė norintys konstruoti lėktuvą, – prisiminė V.Kensgaila. – Dabar turiu prisipažinti, jog tuomet netikėjau, kad iš jų išeis tokie rimti aviatoriai. Konstravimas užtruko ne vienerius metus, dabar jaunuoliai jau studentai. Kadaise jiems patariau, kad abu kurtų vienodus lėktuvus, taip bus lengviau dirbti.“

Konstruktorius pasakojo, kad daugiausia dirbo būtent jaunuoliai – jie patys braižė brėžinius, mokytojui teko tik pataisyti netikslumus. Mokytojas stebisi, kad vaikai tuomet nebijojo jokio darbo, entuziastingai maišydavo bituminę smalą, padėdavo padaryti pagalbinius darbus.

Naujasis lėktuvas jau išbandytas arba, kaip sako patys aviatoriai, pakeltas. Iš Pajuosčio į Stetiškius juo atskridęs V.Kensgaila patvirtino, kad viskas lėktuve veikia puikiai, tačiau dar reikės bandymų.

Aviatoriai tikisi, kad sėkmės lėktuvui suteiks ir Karinių oro pajėgų kapeliono Virgilijaus Veilento palaiminimas. Pats V.Kensgaila šiuo metu konstruoja aštuonių vietų lėktuvą.

„Darbai jau visai eina į pabaigą, todėl tikėjausi sezono pabaigos šventei padaryti staigmeną – atskristi kaip gandras su gandriukais, bet darbų nespėjau baigti nei aš, nei Alvydas, tad teko džiaugtis tik Mindaugo lėktuvu“, – šiek tiek apgailestavo žinomas konstruktorius.

Rinks vardą

Tikrasis lėktuvo šeimininkas Mindaugas Matuzevičius pasakoja, kad konstravimo darbai užtruko šešerius metus. Su didžiausia pagarba vaikinas kalba apie savo mokytoją V.Kensgailą – be jo nebūtų pasisekę įgyvendinti savo didžiosios svajonės.

„Dabar, kai lėktuvas jau skrenda, laukia labai atsakinga užduotis – išrinkti jam vardą, – rezultatais džiaugėsi M.Matuzevičius. – Bet kaip pavadinti nesinori, tai vis dėlto pirmas toks rimtas mano darbas.“

Kol kas tik sklandytojo licenciją turintis vaikinas tikisi netrukus įgyti teisę pilotuoti savo sukonstruotą lėktuvą. Pasak jo, svarbu, kad jau turi kuo skristi, o įgyti licenciją neturėtų būti labai keblu.