Pagal dabar galiojančio Vyriausybės nutarimo nuostatas, neįgalieji sportininkai, kaip ir olimpinių sporto šakų neolimpinėse rungtyse bei neolimpinių sporto šakų varžybose dalyvaujantys atletai už trečiąją vietą pasaulio čempionate gali tikėtis 10 tūkst. Lt, tuo tarpu sveiki atletai už pasaulio čempionato bronzą gauna 30 tūkst. Lt.

Maksimali premija, numatyta už pirmąją vietą parolimpinėse ir kurčiųjų žaidynėse, siekia 60 tūkst. Lt (už antrąją ir trečiąją vietas – atitinkamai 30 tūkst. ir 20 tūkst. Lt).

„Kaip ir visos kitos sporto šakos", – į DELFI klausimą, kokios premijos už pasaulio čempionato bronzą gali tikėtis kurčiųjų badmintono rinktinė, atsakė Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Algirdas Raslanas.

„Ar valstybė tiek pajėgi visiems suvienodinti sąlygas? Sportas absoliučiai skirtingas kiekvienoje šakoje, todėl visų 117 Lietuvoje esančių sporto šakų mes negalime lyginti. Yra visiškai aiškūs prioritetai, ir jeigu prioritetas yra skiriamas krepšiniui, kuris formuoja puikiausią Lietuvos įvaizdį, to negali padaryti kitos smulkesnės sporto šakos. Vadinasi, finansavimas, dėmesys ir parama turi būti skirtingi", – dėstė jis.

Šiuo metu Vyriausybėje yra įstrigęs nutarimo projektas, kuriuo būtų suvienodintas neįgalių ir sveikų sportininkų skatinimo tvarka. Jis kartą jau buvo pateiktas Vyriausybės pasitarime, tačiau nesutarus dėl jo turinio taip ir liko nepriimtas.

Dar šių metų sausį tokį sprendimą Vyriausybei rekomendavo Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė, išnagrinėjusi neįgalių atletų, kurie tarptautinėse varžybose dažnai užima gerokai aukštesnes vietas nei sveikieji sportininkai, tačiau sulaukia kur kas kuklesnio finansinio paskatinimo, skundą.

Pagal dabartinę tvarką, už olimpinį aukso medalį sportininkui skiriama 400 tūkst. Lt, sidabro – 200 tūkst. Lt, bronzos – 150 tūkst. Lt. Už žemesnes vietas pirmajame aštuntuke numatytos 20-80 tūkst. Lt premijos.

Pasaulio čempionu tapęs sportininkas gauna 80 tūkst. Lt, vicečempionu – 50 tūkst. Lt, patekusieji į šešetuką – 10-30 tūkst. Lt. Už aukso medalį Europos čempionate numatyta 40 tūkst. Lt premija, už sidabro ir bronzos – 20 tūkst. ir 15 tūkst. Lt premijos.

Pirmosios vietos kitose varžybose (pasaulio ir pasaulio neįgaliųjų čempionatuose bei žaidynėse, universiadose, pasaulio aviacijos sporto žaidynėse, Europos čempionatuose, specialiosiose olimpiados žaidynėse) „įvertintos" 2-15 tūkst. Lt premijomis.

Kaip DELFI rašė rugsėjo pabaigoje, padidintos premijos nežadamos ir pasaulio sidabrą bei bronzą kartu su kelialapiais į Pekino olimpines žaidynes iškovojusiems Lietuvos imtynininkams.

Rugsėjo viduryje išskirtinės premjero dovanos – 1 mln. Lt – sulaukė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, Europos krepšinio čempionate iškovojusi bronzą ir kelialapį į kitais metais vyksiančias Pekino olimpines žaidynes.

Apdovanodamas krepšininkus vienu milijonu litų, premjeras tąkart argumentavo, jog tokiu būdu bus įvertinta dviguba pergalė - ne tik trečioji vieta Europos čempionate, bet ir iškovotieji kelialapiai į olimpines žaidynes.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją