Šiais metais kreivė smigo dar žemiau - šiuo metu ekraniečiai po 28-erių žaistų Lietuvos A lygos rungtynių yra tik ketvirtojoje vietoje. Tuo tarpu prieš prasidedant 2007 metų sezonui buvo tikinama, kad, kaip ir kasmet, „Ekranas“ sieks aukščiausių tikslų. PB pasidomėjo, kas vyksta Panevėžio futbolo padangėje. Juolab kad pasigirdo kalbų, jog klube vyksta nešvarūs žaidimai ir kad bus kuriama nauja komanda.

Panevėžiečiai buvo pasiryžę susigrąžinti šalies čempionų vardus, laimėti Lietuvos futbolo federacijos taurę, Baltijos lygos varžybas ir kuo sėkmingiau pasirodyti UEFA taurės varžybose. Deja, atrodo, kad visi planai gali subliūkšti. Negana to, kad nemažai futbolo gerbėjų jau nebetiki, jog komanda pajėgi tapti pirmenybių prizininke, tačiau ir Baltijos lygoje jos perspektyvos - miglotos („Ekranas“, Liepojoje beviltiškai 1:6 pralaimėjęs pirmąsias pusfinalio rungtynes Liepojos „Metalurgs“, vakar su latviais Panevėžyje sužaidė lygiosiomis 2:2).

Pernai panevėžiečiai tapo šalies vicečempionais, o užpernai po daugelio metų pertraukos nukarūnavo daugkartinius Lietuvos čempionus - FBK „Kaunas“ futbolininkus.

Kaltinimai ir pinigai

Vakar pakalbintas šiuo metu atostogaujantis FK „Ekranas“ prezidentas Aušrys Labinas, pasiteiravus apie rugsėjo pradžioje skelbtą oficialų pranešimą, neva pasitraukus buvusiam klubo generaliniam direktoriui Tomui Sitnikovui, klube keisis valdymo sistema, visų pirma - trenerio paieška, PB dar kartą užtikrino, kad į šią sau iškeltą užduotį žiūrima rimtai ir atsakingai.

„Aš jau ne kartą sakiau, kad trenerio paieškos rimtai vyksta, padėtis kontroliuojama. Galiu tik pakartoti, kad iki sezono pabaigos neskubame rinktis stratego. Sprendimas priklausys ir nuo vietos, kurią užimsime šalies pirmenybėse, - tikino prezidentas. - Dabar treniruotes veda patyręs fizinio ruošimo treneris Leonardo da Silva Iparraguirre. Jam talkina Virginijus Liubšys, daugiau patyrę žaidėjai“.

Vis dar netyla gandai apie parduotas rungtynes UEFA taurės mače su „Valerenga“ klubu. Ne vienas futbolo gerbėjas sakė esąs įsitikinęs, kad taip ir buvo, tačiau plačiau komentuoti atsisakė. Beje, jie pabrėžia, kad dabar, atvirkščiai nei anksčiau, jie nebedega noru eiti į stadioną.

Į šį kaltinimą A.Labinas atsakė: „Mus tokie pareiškimai ir tokios kalbos žeidžia. Aš dar kartą kartoju - kaltinimai nepateisinami ir nepagrįsti. Pralaimėjo visa komanda, o ne kapitonas ar vartininkas. Klubo vadovybė visiškai pasitiki ir tiki visais komandos žaidėjais“.

Kaip žinoma, iš miesto biudžeto FK „Ekranas“ gavo 320250 litų. Pasidomėjus, kaip naudojamos šios lėšos, klubo prezidentas tikino: „Daugiausia - pasiruošimui šiam sezonui. Dalis - stovyklai Turkijoje, draugiškoms rungtynėms, vaikų komandoms. Patikėkite, ši suma sudaro vos apie 10 procentų viso komandos biudžeto“.

Mato spragų viduje

Žinomas mieste sporto veikėjas Marius Gečas klubo viduje mato ir negerų dalykų: „Vyksta disbalansas klubo administracijos viduje. Žinoma, buvo daug žaidėjų traumų, komanda negalėjo žaisti optimalia sudėtimi. Tačiau, kita vertus, nebuvo jų kuo pakeisti. Keista, tačiau, įpusėjus sezonui, vienintelis „Ekranas“ nepasipildė nė vienu nauju žaidėju. Apmaudu, kad per dvejus metus netekome puikių gynėjų - Arūno ir Lino Klimavičių. Netekome ir jų tėvo, puikaus futbolo specialisto. Aš jau nebekalbu apie Virginijų Liubšį. Pritariu nuomonei, kad per dvejus metus komandos žaidimas ėmė prastėti“.

Tokios kaitos dar nebuvo

Prieš šį sezoną „Ekrano“ vyriausiuoju treneriu buvo paskirtas Saulius Širmelis, bet baigiantis birželiui abipusiu susitarimu kontraktas su juo buvo nutrauktas. Tada „Ekrano“ vadovai neslėpė, kad jų netenkino komandos žaidimas ir rezultatai.

Buvęs S.Širmelio padėjėjas Albertas Klimavičius, vadintas „Ekrano“ simboliu, buvo atleistas iš klubo. Neoficialiomis žiniomis, viena A.Klimavičiaus atleidimo priežasčių buvo ta, kad jo jaunesnysis sūnus 18-metis gynėjas Linas nepanoro sudaryti naujo kontrakto su Panevėžio klubu.

L.Klimavičius, kuriuo domėjosi ir užsienio ekipos ir kuris taip pat buvo atleistas iš „Ekrano“, dabar sėkmingai žaidžia pagrindinėje „Ekrano“ konkurentėje dėl trečiosios vietos - Marijampolės „Sūduvos“ ekipoje. Beje, vyresnysis Lino brolis Arūnas Klimavičius prieš šių metų sezoną iš „Ekrano“ išvyko į Maskvos „Dinamo“ klubą.

Pasitraukus S.Širmeliui ir išėjus Albertui Klimavičiui, komanda laikinai liko be trenerio - ekipos veiksmams vadovavo vartininkas Arvydas Skrupskis, pasitardamas su kitais žaidėjais.

Pasitraukus S.Širmeliui, ilgametis „Ekrano“ treneris Virginijus Liubšys atsisakė pasiūlymo grįžti į komandos vyriausiojo trenerio postą. Atsisakęs perimti „Ekrano“ vairą V.Liubšys toliau eina Panevėžio klubo sporto direktoriaus pareigas. Ir tada, ir dabar treneris sakė: „Komandą sezonui rengė kitas treneris, todėl pačiame jo įkarštyje sunku ką nors iš pagrindų keisti. Aš pratęs darbą pradėti ir užbaigti. Tačiau komandos treneriams padėsiu kuo galėsiu“.

Liepos pradžioje šalies vicečempionų treneriu tapo „Ekranas-2“ ekipos vyriausiasis treneris Darius Butkus, tačiau ir šis, po gėdingo pralaimėjimo UEFA taurės varžybose „Valerengos“ klubui 0:6, pasitraukė iš komandos. Tokį savo sprendimą specialistas motyvavo tuo, jog nesugebėjo tinkamai nuteikti vyrų atsakomosioms UEFA taurės antrojo kvalifikacinio etapo rungtynėms. Pasitraukdamas iš komandos D.Butkus atsiprašė futbolo gerbėjų.

Tiek pasikeitimų „Ekrano“ trenerių štabe iki šiol nebuvo.

Po skandalo atsistatydino

PB jau ne kartą rašė, kad vos pasibaigus mačui Osle nesusivaldė FK „Ekranas“ generalinis direktorius Tomas Sitnikovas, galva smogęs sporto direktoriui ir vienam iš klubo akcininkui V.Liubšiui. Tuomet V.Liubšys sakė, kad, jei klube pasiliks T.Sitnikovas, apie racionalų darbą negali būti nė kalbos.

Spaudžiamas pranešimų spaudoje, FK „Ekranas“ generalinis direktorius klubo valdybai įteikė atsistatydinimo iš pareigų raštą. Valdyba šiam sprendimui pritarė.

„Iš klubo išeinu savo noru. Apie save girdėjau labai daug blogos kritikos. Tai pritraukė daug neigiamų atsiliepimų apie klubą. Spaudoje buvo matoma tik viena šio incidento pusė. Įvykio nekomentuosiu, nenoriu dar daugiau intrigų, kurios kenktų komandai. Kaip oficialus klubo atstovas po pralaimėtų UEFA Taurės rungtynių turėjau suvaldyti savo emocijas. Pasielgiau negražiai. Atsiprašau komandos, sirgalių, futbolo gerbėjų, - atsistatydindamas sakė T.Sitnikovas. - Šį sezoną iš pareigų pasitraukė jau antras treneris. Jaučiu kaltę dėl nepadaryto iki galo darbo, dėl nesudarytos tinkamos atmosferos trenerių darbui. Ačiū Dariui Butkui, jis vienintelis iš panevėžiečių trenerių sutiko imtis atsakomybės už savo miesto komandą ir sunkiu metu stojo prie jos vairo. Noriu padėkoti komandai, kuriai tęsiasi sunkus sezonas“.

Laukia klubo veiksmų

Po šių skandalų imta vis garsiau kalbėti, kad Panevėžyje gali atsirasti ir kita futbolo komanda, nes dabartinės komandos vadovais ir kai kuriais žaidėjais nebepasitikima. Šiemet pradėjusi veikti Panevėžio futbolo akademija ruošia futbolininkus „Ekranui“. Akademijos ir klubo bendradarbiavimo sutartis galioja iki šių metų pabaigos. Tačiau gali atsitikti taip, kad šis bendradarbiavimas gali nutrūkti.

„Mums su klubu, kuriame yra tokia tvarka, ne pakeliui. Kol dar galioja sutartis, esame priversti bendrauti. Bet jei nebus padarytos kardinalios išvados, mes kitais metais su jais nebebendrausime. Lauksime sezono pabaigos ir tuomet žiūrėsime, kokius žingsnius žengs „Ekrano“ vadovybė. Nežinau, kas vyksta klubo viduje, tačiau šiuo metu nesuprantu, kas klubui vadovauja - Tomo nebėra, o Labinas išvykęs iš Lietuvos pailsėti“, - vakar sakė Futbolo akademijos direktorius Juozas Aleksa.

Direktorius neatmeta galimybės kurti ir naują futbolo komandą: „Kol kas tai - teoriniai pamąstymai, tačiau, jei su „Ekrano“ klubu nerasime bendros kalbos, nuo kurios priklauso Panevėžio futbolo ateitis, mes pradėsime rimtus žingsnius naujos komandos kūrimui. Turime žmonių, kas gali joje dirbti. Be to, manau, „Ekranui“ bendradarbiavimas su mumis yra svarbi detalė - jie neturi nei bazių, nei vietos, kur ugdoma komandos pamaina“.