Penki privalomi etapai

Regatos pradžioje prie jachtų bus pritvirtintos mėlynos vėliavos, kurios įteikiamos dalyviams, pasirašiusiems aplinkosaugos elgesio kodą ir besirūpinantiems aplinkos, kurioje plaukioja, ekologija.

Keturiasdešimtojoje Kuršių marių regatoje, matyt, dalyvaus rekordinis buriuotojų skaičius. Prieš kelerius metus dalyvavo apie 30, praėjusiais metais - 38, o šiemet turėtų dalyvauti dar daugiau jachtų.

“Jachtos varžysis aštuoniose klasėse, - apie septynias dienas truksiančią regatą kalbėjo organizacinio komiteto pirmininkas Linas Tamkvaitis. – Pučiant vėjui ar šviečiant saulei lietuvių ir kaimyninių šalių buriuotojai turės įveikti penkis etapus”.

Pagal kiekvieno etapo susumuotus rezultatus bendrojoje įskaitoje bus išaiškinti du absoliutūs nugalėtojai: atsižvelgiant į jachtų klases ir sugaištą laiką. Jie bus apdovanoti jau trečius metus regatą remiančio banko įsteigtomis taurėmis.

Retas reginys – “Vėjo trikovė”

Pirmoji Kuršių marių regata, pavadinta “Aplink Kuršių marias” įvyko 1954 metų rugpjūčio 29-rugsėjo 4 dienomis. Nuo to laiko ji tapo ne tik buriuotojų, bet ir Nidos gyventojų bei miesto svečių švente.

Lietuvos buriuotojų sąjunga ir Neringos savivaldybė Kuršių marių regatos proga organizuoja renginį “Vėjo fiesta”. Parodomųjų programų metu vėją ir vandenį stengsis pažaboti jėgos aitvarų, katamaranų, burlenčių entuziastai. Vyks parašiutininkų pasirodymai ir oro balionų fiesta, o pučiant palankiam vėjui - ir balionų skrydis per marias.

“Pirmą kartą prieš vėją jėgas suvienys jėgos aitvaras, katamaranas ir burlentė. Vėliau jie kovos tarpusavyje”, - L.Tamkvaitis sako, kad reginys vadinamas “Vėjo trikove” ir yra labai retas.

Perkame ketvirtadalį jachtos

Regatos metu pasigalynėti su vėju kviečiami ne tik profesionalai, vandens džentelmenais vadinami buriuotojai. Nuolat rengiamos tradicinės publikos ir žurnalistų regatos, vyksta kapitonų varžybos vaikiškomis “Optimist” klasės jachtomis. Susirungs stipriausios Lietuvos jachtų įgulos.

Rengiamasi ir jaunosios kartos buriuotojų “Optimist” buriavimo asociacijos taurės varžyboms, kuriose dalyvaus vaikai, susirinkę į stovyklą Neringoje iš Lietuvos ir Lenkijos. Kuršių marių regatą pradės ir užbaigs įspūdingos šventės, kiekvieną vakarą vyks filmuotos medžiagos peržiūros, “InCulto”, “69 Danguje”, “Skamp”, Deivio su grupe koncertai ir Keistuolių teatro pasirodymas.

Pastaruoju metu Lietuvoje juntamas buriavimo bumas. Apsilankiusiųjų Kuršių marių regatoje turėtų nebestebinti Vakarų Europos šalyse labai populiarus skelbimas: “Siūlau įsigyti ketvirtadalį jachtos.“

Gal keturiems draugams, šventės dalyviams, kils noras nusipirkti jachtą?