Saudo Arabija siekė tapti pirmaja komanda, kuri laimėtų Azijos taurę ketvirtą kartą iš eilės, tačiau favoritus netikėtai įveikė turnyro sensacija tapusi Irako komanda.

Vienintelį mačo įvartį galva po Hawaro Mulla Mohammedo atlikto kampinio smūgio 71-ą minutę įmušė irakiečių kapitonas Younisas Mahmoudas.

Irakas galėjo nugalėti dar didesniu skirtumu, tačiau tiek dėl savo netikslaus žaidimo prieš vartus, tiek dėl puikaus Saudo Arabijos vartininko Yassero Al Mosailemo pasirodymo, neišnaudojo nemaža progų pasižymėti.

Saudo Arabija iki finalo buvo pelniusi 12 įvarčių ir pagal šį rodiklį buvo rezultatyviausia turnyro ekipa, tačiau nesugebėjo pralaužti "geležinės" Irako gynybos, kuri per šešis mačus praleido vos du įvarčius.

Trečią vietą turnyre užėmė Pietų Korėja, kuri šeštadienį nervingoms rungtynėms su Japonija pasibaigus be įvarčių įveikė varžovus po 11 metrų baudinių serijos rezultatu 6-5.

Irakas 1 - 0 Saudo Arabija

71' [1 - 0] Younis Mahmoud.

Po pergalingų rungtynių Irako rinktinės vyriausiasis treneris Jorvanas Vieira gyrė "fantastiškus" irakiečius, tuo tarpu Saudo Arabijos strategas Helio Cesaras dos Anjos sveikino varžovus su pergale.

Prieš prasidedant Azijos taurės varžyboms nedaug kas galėjo prognozuoti tokią fantastišką Irako sėkmę. Treneris iš Brazilijos J.Vieira per du mėnesius turėjo suburti komandą iš šiitų, sunitų ir kurdų žaidėjų, o ši dėl karo valstybėje buvo priversta treniruotis ir žaisti svečiose šalyse.

Tačiau J.Vieira tikino, kad nors turėjo abejonių, kai į pirmąją treniruotę susirinko mažokai žaidėjų, teigė vis tik greitai supratęs, kokia ypatinga yra irakiečių komanda.

"Žinojome apie visas problemas Irake, bet dabar sužinojome, kad jie yra fantastiški žmonės. Jie turi neįtikėtinų galių. Neturėjome daug laiko, tad turėjome dirbti greitai. Kartais kovėmės, kartais ginčijomės, bet darbą atlikome, buvo labai sunku, bet dabar labai didžiuojuosi savo vaikinais", - kalbėjo specialistas iš Brazilijos.

J.Vieira, kuris po finalo pripažino nepratęsiantis savo du mėnesius galiojusios sutarties su Irako rinktine, sakė suprantantis, kad visi jo žaidėjai buvo paliesti karo, ir neilgai truko, kol tai pajuto ir pats treneris.

"Mūsų komandos fizinio paruošimo treneris buvo geras žmogus. Jį praėjusį mėnesį nužudė sprogusi bomba. Liko žmona ir keturi vaikai", - apgailestavo J.Vieira.

Karo Irake nepamiršo ir rinktinės žaidėjai - trys iš jų per pastaruosius du mėnesius neteko giminių. Finalo rungtynėse visi irakiečiai ryšėjo juodus raiščius pagerbdami 50 aukų, kurios žuvo po trečiadienio pusfinalio rungtynių su Pietų Korėja įvykusio savižudžių sprogdinimo.

Geriausiu Azijos taurės turnyro žaidėju išrinktas Irako kapitonas Y. Mahmoudas teigė, kad komandą pergalei finale įkvėpė kartu su viena aukų motina žiūrėtas televizijos reportažas iš Irako.

"Motina stebėjo, kaip jos vaikas po rungtynių žuvo sprogime ir teigė, jog jis pasiaukojo tam, kad mes laimėtume rungtynes. Žinojome, kad turime laimėti rungtynes dėl jos ir dėl daugelio kitų žmonių", - kalbėjo Y.Mahmoudas.

Futbolininkas išreiškė nusivylimą, kad Irako ekipa net negalės grįžti į tėvynę pasidžiaugti pergale: "Norėčiau, kad nuvyktume, tačiau tiesiog negali būti tikras, kad liksi gyvas".

Tuo tarpu Saudo Arabijos rinktinės treneris Helio Cesaras dos Anjosas pripažino, kad irakiečiai įkvėpti pasaulinio palaikymo ir parodyto savo kovingumo bei noro nusipelnė nugalėti.

"Irakas nusipelnė pergalės, nes dėl savo noro ir ryžto jie kontroliavo kamuolį. Jie mums gerokai apsunkino bandymus žaisti mūsų futbolą. Visas pasaulis sirgo už Irako nacionalinę rinktinę. Sveikinu Irako komandą ir ypatingai Irako žmones, kurie nusipelnė būti laimingi", - kalbėjo treneris spaudos konferencijoje.

Finalo rungtynėse Indonezijos Džakartos miesto "Gelora Bung Karno" stadione susirinkę 60 tūkstančių žiūrovų taip pat audringai palaikė irakiečius.

Mačą stadione stebėjęs FIFA prezidentas Seppas Blatteris pareiškė, kad Irako pasiekimas įkvėpė milijonus ir yra įrodymas, kad sportas turi unikalią galią vienyti žmones netgi pačiomis sunkiausiomis aplinkybėmis.

Šaltinis
Futbolo portalo EuroFootball.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip perduoti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be žodinio ar raštiško EuroFootball.lt administracijos sutikimo griežtai draudžiama.
www.EuroFootball.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją