Populiarina ledo ritulį

D.Kasparaitis ant Kauno „Akropolio“ ledo čiuožinėjo prieš pusantros savaitės, o kitas elitinėje ledo ritulio lygoje NHL žaidžiantis lietuvis D.Zubrus ledą išbandė šeštadienį. Varžovai ir komandos draugai keitėsi kas penkias minutes, o D.Zubrus ant ledo praleido visą valandą, todėl jautėsi šiek tiek pavargęs.

„Pasibaigus sezonui dar nebuvau ant ledo. Pastaruoju metu jau sportavau individualiai, bet žaisti po dviejų mėnesių pertraukos buvo sunku. Tačiau smagu – gerai praleidau laiką“, - po draugiško mačo, kuris baigėsi 8:8, „Kauno dienai“ sakė D.Zubrus. Jį varžovai kelis kartus patiesė ant ledo, bet ledo ritulininkas šyptelėjęs nuramino, kad kritimai buvo „minkšti“.

Per draugišką susitikimą Naujojo Džersio „Devils“ puolėjo partneriai ir varžovai buvo Lietuvos ledo ritulio federacijos prezidentas Rolandas Bučys, šalies rinktinės treneris Dmitrijus Medvedevas ir kiti ledo ritulio entuziastai.

„Šių dvejų rungtynių tikslas – populiarinti ledo ritulį tarp vaikų ir jaunimo. Simboliška, kad prie šios misijos prisidėjo ir abu mūsų NHL profesionalai Dainius ir Darius“, - sakė draugiškus mačus organizavusios ledo arenų projektų rengimu užsiimančios bendrovės „Alta Forma“ vyiausioji projektų vadovė Natalja Cechanavičienė.

Progą pasivaržyti su D.Zubrumi turėjo ir jaunieji ledo ritulininkai – vartuose stovėjo 10 ir 12 metų vaikai iš Elektrėnų, o R.Bučio sūnus Vilius net laimėjo kelis išmetimus prieš NHL žaidėją.

D.Zubrus ant ledo pasirodė apsivilkęs žalią Lietuvos rinktinės aprangą ir po mačo ilgokai šnekučiavosi su D.Medvedevu. Apie sugrįžimą į šalies nacionalinę komandą? „Nieko negaliu žadėti, tačiau esu ne kartą sakęs, kad padėsiu rinktinei, jei tik galėsiu. Viskas priklausys nuo to, kiek užtruks sezonai už Atlanto“, - tvirtino D.Zubrus.

Beje, ant Kauno „Akropolio“ ledo NHL žaidėjas pasirodys ir antradienio vakarą – jis pakvietė į bendrą treniruotę Lietuvos jaunių (iki 18 metų) rinktinę.

Nori sėslesnio gyvenimo

Į Lietuvą D.Zubrus grįžo be šeimos – gyvenimo draugė Natalie Sanschagrin, penkiametis sūnus Tomas ir aštuonių mėnesių duktė Emma liko Monrealyje (Kanada). Tėvynėje ledo ritulininkas ketina pabūti tik kiek ilgiau nei savaitę, nes už Atlanto laukia persikraustymo rūpesčiai.

Prieš kelias savaites D.Zubrus pasirašė naują šešerių metų 20,4 mln. JAV dolerių sutartį su Naujojo Džersio „Devils“ klubu, todėl teks dairytis naujo būsto Niujorko pašonėje įsikūrusiame Naujajame Džersyje.

„Dėl to ir mano kelionė į Lietuvą tokia trumpa. Reikia parduoti namą Vašingtone (ten lietuvis žaidė 6 sezonus – red.), nusipirkti Naujajame Džersyje. Ne patys maloniausi darbai, bet juos reikia padaryti. Juolab kad ir patirties jau turiu, kraustausi ne pirmą kartą“, - kalbėjo per 11 sezonų NHL keturiose komandose žaidęs D.Zubrus.

Vis dėlto elektrėniškis pripažino, kad klajoklio gyvenimas jam jau nusibodo, todėl šią vasarą siekė pasirašyti ilgalaikę sutartį. „Norėjau sutarties bent penkeriems metams, o „Devils“ pasiūlė šešerius. Kol buvau vienas, tie persikraustymai netapdavo problema. Bet dabar turiu šeimą ir nesinorėtų, kad gyventume ant kelioninių krepšių“, - pabrėžė D.Zubrus.

Patarė M.Brodeuras

Puolėju iš Lietuvos šią vasarą domėjosi beveik tuzinas NHL komandų, bet „Devils“ pasiūlymas Dainiui pasirodė patraukliausias dar dėl kelių aspektų.

„Nenorėjau keltis į Vakarus. Rytų pakrantė man labai gerai pažįstama, nuo Naujojo Džersio tik šešios valandos iki Monrealio, kur leidžiu vasaras. Be to, labai norėjau patekti į nugalėtojų komandą. „Devils“ tokia ir yra, per pastaruosius dešimt metų jie žaidžia labai stabiliai, man imponuoja jų vadybos principai. Nebesu jaunuolis ir nebenoriu dalyvauti persitvarkymo procesuose, kaip buvo Vašingtono „Capitals“. Noriu laimėti, o „Devils“ siekia to paties“, - samprotavo 29 metų D.Zubrus.

Lietuvio patarėju prieš padedant parašą ant sutarties tapo geriausiu NHL vartininku vadinamas „Devils“ simbolis Martinas Brodeuras: „Buvome susitarę susitikti, pavakarieniauti, bet išvykau į Lietuvą. Turbūt pasimatysime, kai grįšiu.“

Praėjusį sezoną D.Zubrus surinko 60 taškų (24 įvarčiai ir 36 rezultatyvūs perdavimai) ir pagerino asmeninį rezultatyvumo rekordą. Tačiau kairiarankis puolėjas, kuriam numatoma vieta pirmajame „Devils“ puolimo trejete su čeku Patriku Eliašu ir amerikiečiu Brianu Gionta, sakė, kad gali žaisti ir rezultatyviau.