Klivlendo "Cavaliers" vidurio puolėjas Žydrūnas Ilgauskas uždirba daugiausia iš visų Lietuvos sportininkų. Geriausių Lietuvos sportininkų kontraktuose figūruoja milijoninės sumos. Rikiuotės lyderiais lieka populiariausios mūsų šalies sporto šakos - krepšinio atstovai.

1998 metais su NBA Klivlendo "Cavaliers" ilgametį kontraktą pasirašęs ėydrūnas Ilgauskas neakivaizdžiai metė pirštinę geriausiam visų laikų Lietuvos krepšininkui Arvydui Saboniui.

Pagal sutartį su "Cavaliers", Ilgauskas per 6 metus savo sąskaitą turėtų papildyti 70,9 milijono dolerių (250,7 milijono litų). Kasmet brangiausias Klivlendo komandos krepšininkas gauna po 11,25 milijono dolerių (38,8 milijono litų).

Lygiai tokią pat sumą per šeštąjį savo sezoną (2000/2001 metais) NBA Portlendo "Trail Blazers" komandoje uždirbo ir Sabonis. Pernai niekur nežaidęs Sabonis neseniai apsisprendė sugrįžti į Portlendą. ėymiojo vidurio puolėjo, kuriam gruodžio 19 dieną sueis 38 metai, atlyginimas kitą sezoną turėtų siekti 7 milijonus dolerių (24,15 milijono litų).

Tiesa, kol kas Sabonį nuo 7 milijonų skiria Atlanto vandenynas. Kad sutartis pradėtų galioti, Lietuvos krepšininkas dar turi uždėti savo parašą.

NHL milijonieriai

Milijonų karuselėje kartu su Lietuvos krepšinio milžinais sukasi ir geriausi šalies ledo ritulininkai.

Nuo šios vasaros savo finansinę padėtį svariai gerins naują kontraktą pasirašęs Darius Kasparaitis. Sukirtęs rankomis su Niujorko "Rangers" klubu vienas populiariausių NHL gynėjų per 6 ateinančius metus uždirbs 25,5 milijono dolerių (beveik 80 milijonų litų). Baudos minutėmis lygoje pirmaujantis 29 metų lietuvis iki šiol per sezoną uždirbdavo kiek daugiau nei po vieną milijoną dolerių.

Beveik tiek pat pernai savo kišenę papildė Vašingtono "Capitals" puolėjas Dainius Zubrus. Nors naujojo NHL sezono startas ne už kalnų, Zubrus neskuba pratęsti bendradarbiavimo su "Capitals". Lietuvio interesams atstovaujantis agentas įsitikinęs, kad jo klientas yra vertas didesnės sumos nei ta, kurią pasiruošęs pakloti Vašingtono klubas.

Galima būtų spėti, jog po metų į milijonierių klubą turėtų įstoti ir Lietuvos krepšinio rinktinės gynėjas Šarūnas Jasikevičius. Pagal prieš dvejus metus su "Barcelona" pasirašytą sutartį Ispanijoje gynėjas turės žaisti dar sezoną. Apie ketinimus išbandyti jėgas NBA atvirai kalbantis Jasikevičius po metų savo svajonę veikiausiai pavers realybe.

Šią vasarą ledo ritulininkui Dariui Kasparaičiui su Niujorko "Rangers" pavyko pasirašyti kur kas pelningesnį kontraktą, nei turėjo su Niujorko "Islanders" ar Pitsbergo "Penguins" klubais.

Dešimtuke dviratininkas

Į daugiausiai per sezoną uždirbančių mūsų sportininkų dešimtuką pavyko įsiterpti ir vienam dviračių sporto atstovui. Greičiausi pasaulio dviratininkai per metus užsidirba daugiau nei po vieną milijoną. Į geriausiųjų planetos dviratininkų gretas viesulu įsiveržusio Raimondo Rumšo kišenė per metus turėtų papilnėti apie 500 000 eurų (1,7 milijono litų). Tokią sumą lietuviui garantavo kontraktas su Italijos "Lampre Daikin" komanda.

Kaip ir kitų sportininkų, dviratininkų uždarbiui nemažai įtakos turi lenktynių rezultatai. Už "Tour de France" lenktynėse užimtą trečiąją vietą Rumšo be medalio laukė ir 100 tūkstančių eurų (345 tūkstančių litų) piniginis prizas.

Kiti mūsų šalies dviratininkai vienoje atlyginimų eilėje su Rumšu rikiuotis negali. Artūras Kasputis būdamas aukščiausiame savo karjeros taške per metus uždirbdavo apie 70 tūkstančių dolerių (245 tūkstančius litų).

Šiemet Portugalijos "Porto" klube atsidūręs Edgaras Jankauskas daugiausia uždirba tarp Lietuvos futbolininkų, tačiau šalies futbolo žvaigždės metinės pajamos neleidžia jam patekti į daugiausia uždirbančių Lietuvos sportininkų dešimtuką.

Futbolo žvaigždės uždirba mažiau

Pasaulyje futbolininkams sudėtinga patekti tarp daugiausia uždirbančių sportininkų. Tokios futbolo garsenybės kaip brazilas Ronaldo, portugalas Luisas Figo ar prancūzas Zinedine'as Zidane'as, atstovaujantys Madrido "Real" vienuolikei, per metus be reklaminių kontraktų uždirba po 10 milijonų dolerių (apie 35 milijonus) ir tai yra gerokai mažiau nei susižeria bokso, krepšinio ar golfo žvaigždės.

Todėl nenuostabu, kad ir tarp dešimties daugiausia uždirbančių Lietuvos sportininkų nėra futbolininkų pavardžių. Pavyzdžiui, Lietuvos futbolo žvaigždė Edgaras Jankauskas, šiemet pasirašęs ketverių metų kontraktą su Portugalijos "Porto" klubu, be premijų per metus gali uždirbti apie 250 tūkstančių dolerių (apie 884 tūkstančius litų).

Nedaug nuo Jankausko atsilieka kitas Lietuvos rinktinės futbolininkas Deividas Šemberas. Maskvos CSKA vienuolikėje žaidžiantis lietuvis per mėnesį uždirba apie 15 tūkstančių dolerių (apie 53 tūkstančius litų). Taigi metinis Šembero atlyginimas gali siekti apie 180 tūkstančių dolerių (apie 637 tūkstančio litų).

Vis dėlto per metus tiek Jankauskas, tiek Šemberas realiai uždirba dar daugiau. Klubai futbolininkams už pergales, įvykdytas užduotis, laimėtus turnyrus, be atlyginimo, moka ir premijas. Jos gali siekti iki trečdalio atlyginimo.

Italijos Komo "Pool Comense" praėjusį sezoną žaidusi, o dabar motinystės atostogų išėjusi krepšininkė Jurgita Štreimikytė-Virbickienė gauna didžiausią atlygį už pralietą prakaitą iš visų Lietuvos sportininkių.

Sportininkių lyderė

Daugiausia uždirbančių sportininkų sąraše dominuoja krepšininkai, tačiau krepšininkėms sunku lygintis su vyrais. Moterų uždarbis sudaro maždaug 10 procentų vyrų kontraktų sumos. Europoje krepšininkė per sezoną daugiausia gali uždirbti apie 80-120 tūkstančių JAV dolerių (283-424 tūkstančius litų).

Geriausiai mokamos yra vidurio puolėjos, mažiausi atlyginimai gynėjų. Pelningiausią kontraktą iš lietuvių krepšininkių pernai buvo pasirašiusi Jurgita Štreimikytė-Virbickienė, žaidžianti Italijos Komo "Pool Comense". Šiuo metu motinystės atostogų išėjusios Lietuvos krepšininkės suma prilygsta daugiausia Europoje uždirbančių krepšininkių atlyginimui. Lietuvė du sezonus vasaromis dar žaisdavo 1997 metais JAV įsikūrusioje WNBA lygoje.

Per sezoną lygos veteranės uždirba mažiausiai po 30 tūkstančių, o naujokės - po 25 tūkstančius JAV dolerių (106 tūkstančius litų veteranės ir 88 tūkstančius litų naujokės). Lietuvei Indianos "Fever" klubas kas sezoną mokėdavo apie 31 tūkstantį dolerių (apie 110 tūkstančių litų). Taigi bendras Jurgitos metinis uždarbis gali siekti apie 120 tūkstančių dolerių (apie 424 tūkstančius litų). Nors krepšininkė nepatenka į daugiausia uždirbančių Lietuvos sportininkų dešimtuką, ji pagal metų atlyginimą yra lyderė tarp Lietuvos sportininkių.

Šalį garsinančių dviratininkių Editos Pučinskaitės, Dianos Žiliūtės ar Rasos Polikevičiūtės pajamos neprilygsta Štreimikytės-Virbickienės metų atlyginimui. Dviratininkių uždarbis per metus, įskaitant kontraktą su komanda ir piniginius prizus už pergales, nesiekia 100 tūkstančių dolerių.

Daugiausia uždirbančių Lietuvos sportininkų dešimtukas

1. Žydrūnas Ilgauskas krepšinis Klivlendo "Cavaliers" 11,25 mln.
2. Arvydas Sabonis krepšinis Portlendo "Trail Blazers" 7 mln. *
3. Darius Kasparaitis ledo ritulys Niujorko "Rangers" 4,25 mln.
4. Dainius Zubrus ledo ritulys Vašingtono "Capitals" 1 mln. **
5. Šarūnas Jasikevičius krepšinis "Barcelona" 800 000
6. Darius Songaila krepšinis Maskvos CSKA 700 000
7. Eurelijus Žukauskas krepšinis Kazanės "Uniks" 600 000
8. Raimondas Rumšas dviračiai "Lampre Daikin" 500 000
9. Ramūnas Šiškauskas krepšinis "Lietuvos rytas" 400 000
10. Virginijus Praškevičius krepšinis Stambulo "Ulker" 350 000

* - Arvydo Sabonio ir Portlendo "Trail Blazers" klubo sutartis oficialiai dar negalioja trūksta krepšininko parašo. ** - Dainiaus Zubrus 1 milijoną JAV dolerių uždirbo praėjusį sezoną. Be sutarties šiuo metu esantis ledo ritulininkas artimiausiu metu tikisi pasirašyti pelningesnį kontraktą.