Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Miglius Astrauskas sekmadienį “Kauno dienai” pasakė, kad traukiasi iš pareigų.

Vieną kėlinį gerai gynėsi, kitą - puolė

Po Lietuvos rankininkų mačo su vengrais Kaune, kurį svečiai laimėjo 28:23, mūsų šalies komandos strategas M.Astrauskas ne veltui vylėsi, kad išvykoje jo auklėtiniams pavyks geriau sužaisti.

Nors išplėšti bent lygiųjų Vengrijoje nepavyko, pralaimėjimas minimalia persvara įrodė, kad net nestipriausios sudėties lietuviai gali kautis kaip lygūs su lygiais ir su viena stipriausių Europos rinktinių.

“Nesėkmingai žaidėme tik rungtynių pradžioje, kol žaidėjai nesuvaldė nervinės įtampos. Tačiau po greitai praleistų pirmųjų įvarčių rankininkai atsitiesė, pradėjo geriau gintis ir žaidimas išsilygino. Tik vėl strigo puolimas, o netaiklios mūsų atakos suteikė šansų aikštės šeimininkams rengti greitus išpuolius, - pasakojo apie rungtynes M.Astrauskas. - Tačiau po pertraukos pagaliau mums pavyko atrakinti varžovų vartus. Antrajame kėlinyje iš viso pelnėme 20 įvarčių, o pasižymėti sugebėjo net devyni mūsų ekipos žaidėjai.”

Daugiausia įvarčių Lietuvos rinktinei pelnė Valdas Novickis - 9, Tomas Kraucevičius, Augustas Strazdas ir Nerijus Atajevas - po 4, Remigijus Čepulis ir Dalius Rasikevičius - po 3, Julius Marcinkevičius ir Modestas Bakaitis - po 2, Svajūnas Kairis - 1.

Traukiasi dėl kelių priežasčių

M.Astrauskas, vyriausiuoju rinktinės treneriu tapęs prieš pat 2008 metų Europos čempionato atrankos varžybas, sugebėjo įveikti grupės barjerą, nors komandoje nežaidė nemažai patyrusių ir pajėgių rankininkų. Žiemą į rinktinę buvo kviečiami tik tie žaidėjai iš užsienio, kurie sutiko atvykti savo lėšomis. Didžioji jų dalis atvyko tik todėl, kad jų prašė M.Astrauskas.

“Daugiau tokiomis sąlygomis nenoriu dirbti, už savo pinigus neprivažinėsiu, žaidėjai - taip pat, - sakė Islandijos vicečempionų klubą treniruojantis M.Astrauskas. - Dabar baigėsi olimpinis ciklas, naują etapą tegul pradeda kitas treneris.”

Latviai - taip pat už borto

Lietuvos rinktinė Europos čempionato finaliniame etape dalyvavo vienintelį kartą - 1998 metais Italijoje. Vienintelį kartą mūsų šalies rankininkai žaidė ir pasaulio čempionate - 1997 metais Japonijoje.

Vengrijos komanda 2004 metais Atėnų olimpinėse žaidynėse užėmė ketvirtąją vietą.

Latvijos rinktinė antrą kartą 26:33 nusileido Čekijos komandai ir taip pat nepateko į Europos čempionatą.

Šeštadienį kelialapius į Senojo žemyno pirmenybes, be vengrų ir čekų, iškovojo lenkai, slovėnai ir slovakai. Pastarieji pateikė didžiausią staigmeną, eliminavę Ukrainos rankininkus.

2008 metų sausio 17-27 dienomis Norvegijoje vyksiančiame Europos čempionate dalyvaus 16 komandų. Į Senojo žemyno pirmenybes be atrankos pateko nugalėtojos titulą ginsianti Prancūzija, varžybų šeimininkė Norvegija ir 2006 metų Europos pirmenybėse 2-6 vietas užėmusios Ispanijos, Danijos, Kroatijos, Vokietijos ir Rusijos rinktinės.