Lietuvoje pirmą kartą žais Afrikos čempionai - Alžyro golbolininkai. Mūsų šaliai šiame turnyre atstovaus dvi komandos - suaugusiųjų rinktinė ir jaunimo rinktinė, kurią sustiprins pagrindinės komandos žaidėjas Genrikas Pavliukianecas.

Lietuvos vyrų rinktinės vyriausiasis treneris Karolis Levickis ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė, kad turnyre jaunimas turės puikią galimybę pasireikšti. "Šiemet anksti pradėjome sezoną, todėl esame pavargę tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Suteiksime galimybę rungtyniauti tiems, kurie turi mažiau tarptautinių varžybų patirties. Tai bus puiki proga jaunesniems žaidėjams atsiskleisti ir pelnyti trenerių pasitikėjimą", - sakė K. Levickis.

A grupėje rungtyniaus Graikijos, Alžyro, Suomijos, Vokietijos ir Lietuvos I komandos, o B grupėje žais JAV, Lenkijos, Ukrainos, Švedijos ir Lietuvos II ekipos.

Nuo 1989 metų rengiamuose turnyruose lietuviai nugalėtojais tapo šešis kartus, įskaitant ketverius pastaruosius metus.

Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Raimundas Šimkus pasidžiaugė, kad Lietuvoje rengiami turnyrai turi gerą vardą užsienyje. "Kitoms šalims sunkiai pavyksta sukviesti komandas į turnyrus, o mes jau nebegalime priimti visų norinčiųjų. Šiemet norėjo atvykti ir pernai Lietuvoje rungtyniavusi Irano rinktinė, tačiau kol kas esame pajėgūs priimti tik aštuonias užsienio rinktines", - teigė R. Šimkus. Anot jo, užsienio golbolininkai į Lietuvą nori atvykti dėl puikiai rungtyniaujančios mūsų šalies rinktinės ir dėl varžybų organizatorių sudaromų gerų sąlygų.

R. Šimkaus teigimu, Lietuvos golbolininkai pasaulio elitui priklauso nuo 1998 metų, kai pirmą kartą tapo pasaulio čempionato prizininkais. Nuo tada lietuviai beveik iš visų svarbiausių tarptautinių varžybų grįžta su medaliais. Pernai Lietuvos golbolo rinktinė pirmą kartą tapo pasaulio čempione, o šiemet mūsiškiai triumfavo ir Europos pirmenybėse.

Dėl Vilniaus Vytauto Didžiojo Lions klubo įsteigtos taurės riedulininkai varžysis ketvirtus metus iš eilės, o šis klubas savo geranorišką paramą žada ir ateityje. "Turime kuo didžiuotis. Lietuvos golbolo rinktinė - daug pasiekusi komanda, tačiau jai trūksta valdžios vyrų dėmesio. Todėl stengiamės padėti golbolininkams išlikti tarp geriausiųjų", - sakė Vilniaus Vytauto Didžiojo Lions klubo prezidentas Tomas Grigas. Anot jo, artimiausioje ateityje bus siekiama Lietuvoje surengti Europos golbolo čempionatą.

Dalis Trakuose vyksiančio turnyro dalyvių rengiasi liepos 28 - rugpjūčio 8 dienomis Brazilijoje vyksiančioms pasaulio aklųjų sporto žaidynėms, kuriose golbolininkai kovos dėl likusių penkių kelialapių į Pekino parolimpines žaidynes. Jose dalyvaus 12 komandų. Teisę dalyvauti parolimpinėse žaidynėse jau turi pirmąsias šešias vietas pasaulio čempionate užėmusios Lietuvos, Švedijos, JAV, Slovėnijos, Danijos ir Kanados komandos bei varžybų šeimininkė Kinija.

Lietuvos jaunimo (iki 19 metų) rinktinė liepos mėnesį vyks į pasaulio čempionatą Kolorado Springse (JAV), o suaugusiųjų rinktinė yra pakviesta į aštuonių komandų turnyrą Pekine.

Jaunimo rinktinei dėl lėšų stokos pasaulio pirmenybėse atstovaus ne šeši, o tik keturi sportininkai. Prie jaunimo rinktinės išvykimo į JAV daug prisidėjo sporto klubo "Šarūnas" vadovai.

K. Levickis apgailestavo, kad jaunieji golbolininkai turi mažai galimybių išvykti į tarptautines varžybas, todėl neramu dėl suaugusiųjų rinktinės pamainos. "Jaunimo lyg ir turime, bet jis verda savo sultyse, žaidėjams trūksta motyvacijos. Norint pakelti jų entuziazmą, reikia daugiau tarptautinių varžybų ir finansinio paskatinimo", - kalbėjo treneris.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją