Čempionate dalyvaus 12 rinktinių, pirmajame etape suskirstytų į dvi grupes.

A grupėje Kauno sporto halėje rungtyniaus Lietuva, Jugoslavija, Turkija, Slovėnija, Italija ir Graikija, o B grupėje Alytaus sporto rūmuose žais Izraelis, Ukraina, Rusija, Kroatija, Ispanija ir Prancūzija.

Į atkrintamąsias varžybas, kurios nuo rugpjūčio 2 dienos vyks Vilniaus sporto rūmuose, pateks po keturias geriausias komandas, o varžybos dėl 9-12 vietų vyks Vilniaus "Lietuvos ryto" arenoje.

Europos čempionatai, kuriuose žaidžia jaunesni nei 22 metų vaikinai, pradėti rengti 1992 metais. Jau penki Graikijoje, Slovėnijoje, Turkijoje, Italijoje ir Makedonijoje įvykę čempionatai, visiškai pateisino organizatorių lūkesčius. Įdomiose ir atkakliose rungtynėse jaunieji talentai žibėjo kaip ryškiausios žvaigždės, kurios džiugino ne tik žiūrovus, bet ir vyrų rinktinių trenerius.

Pastarojo dešimtmečio patirtis parodė, kad vyresni nei 20 metų žaidėjai dažnai būna savo klubų bei nacionalinių rinktinių lyderiais, todėl po ketvirtojo čempionato FIBA nutarė sumažinti jaunimo čempionato žaidėjų amžių iki dvidešimties ir 2000-ųjų metų pirmenybėse Makedonijoje pirmą kartą dalyvavo žaidėjai iki 20 metų.

Visų ligšiolinių čempionatų prizininkai:

1992 (Graikija): 1.Italija, 2.Graikija, 3.Prancūzija (Lietuva nedalyvavo)
1994 (Slovėnija): 1.Baltarusija, 2.Italija, 3.Ispanija (Lietuva nepateko į finalinį etapą)
1996 (Turkija): 1.Lietuva, 2.Ispanija, 3.Jugoslavija
1998 (Italija): 1.Jugoslavija, 2.Slovėnija, 3.Turkija... 8.Lietuva
2000 (Makedonija): 1.Slovėnija, 2.Izraelis, 3.Ispanija... 10.Lietuva.

1996 metais Turkijoje Europos čempione tapusios Lietuvos rinktinės garbę gynė Dainius Adomaitis, Giedrius Aidietis, Šarūnas Jasikevičius, Evaldas Jocys, Andrius Jurkūnas, Nerijus Karlikanovas, Kęstutis Marčiulionis, Tomas Masiulis, Ramūnas Petraitis, Virginijus Praškevičius, Kęstutis Šeštokas, Mindaugas Timinskas, o komandą treniravo Henrikas Giedraitis ir Šarūnas Sakalauskas.

Praėjusiame Europos jaunimo čempionate Makedonijoje Lietuvai atstovavo Martynas Andriukaitis, Marius Bašinskas, Giedrius Gustas, Robertas Javtokas, Gintaras Kadžiulis, Arvydas Macijauskas, Artūras Masiulis, Mindaugas Mockus, Tomas Nagys, Audrius Stašaitis, Andrius Šakalys, Donatas Zavackas. Rinktinei vadovavo Modestas Paulauskas ir Stasys Kaupys.

Beje, finalinės Europos čempionato nacionalinių komandų varžybos Lietuvoje rengiamos pirmą kartą po istorinio 1939 m. Europos vyrų krepšinio čempionato, vykusio Kauno sporto halėje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją