Visa tai daugybę kartų pasakyta apie vieną asmenį – Portugalijos rinktinės bei „Manchester United“ saugą Cristiano Ronaldo, kurio gyvenime ir karjeroje buvo ir pakilimų, ir nuopuolių.

Žvaigždės gimimas Madeiroje

Futbolo žvaigždė Portugalijai priklausančioje Atlanto vandenyno saloje Madeiroje įsižiebė 1985 m. vasario 5-ąją, nors tada niekas to dar nežinojo. Būtent tą dieną Jose Diniso ir Marios Dolores Aveiro šeimoje gimė kūdikis, kuriam buvo duoti Cristiano ir Ronaldo vardai. Antrasis – tuomečio JAV prezidento Ronaldo Reagano garbei. Ne todėl, kad šis politikas labai prisidėjo prie šaltojo karo nutraukimo. Tiesiog R. Reaganas buvo mėgiamiausias Jose Diniso Aveiro aktorius dar tada, kai net nesvarstė galimybės tapti prezidentu.

Kai berniukas sulaukė aštuonerių, niekas nebeabejojo, kad jo laukia futbolininko ateitis. Talentingas vaikas debiutavo suaugusių mėgėjų komandoje „Andorinha“, kurioje jo tėvas buvo tik išsikovojęs teisę prižiūrėti žaidėjų aprangas. Vienuolikametis Cristiano Ronaldo jau be vargo sudorodavo bet kurį gynėją, atstovaujantį „Andorinha“ varžovams, ir buvo vadinamas geriausiu futbolininku saloje, kurios administracinis centras Funšalis turėjo dvi komandas Portugalijos aukščiausioje lygoje – „Maritimo“ ir „Nacional“.

Suprantama, kad abi šios komandos siekė įsigyti futbolo vunderkindą. Kovą dėl Cristiano Ronaldo laimėjo „Nacional“, bet šiame klube paauglys užsibuvo neilgai. Netrukus jis gavo kvietimą į Portugalijos sostinę, į „Sporting“ klubą – amžiną vaikystėje dievintos „Benfica“ priešę.

Sunkios dienos Lisabonoje

Aplinkos keitimas vienuolikmečiui berniukui buvo skausmingas. Sostinės vaikai tyčiojosi iš jo, provincialo, akcento ir išvaizdos. Kovodamas aikštėje Cristiano Ronaldo kentė sukandęs dantis. Likęs vienas liedavo ašaras.

„Tada jis man vis skambino ir prašė, kad atvažiuočiau į Lisaboną. Bet keliauti ten dažnai negalėjau“, – pasakojo futbolininko motina.

Prieš atšiaurų pasaulį Cristiano Ronaldo teko kovoti pačiam. Jis tai darė, kaip išmanė. Sykį, būdamas dvylikos, net paleido kėdę į savo trenerį. Tačiau ir po šių akibrokštų buvo aišku, kad vaikinukas yra gimęs futbolui ir kad jo laukia didi ateitis.

Naujas stadionas, naujas startas

„Sporting“ pagrindinėje komandoje kamuolio valdymo virtuozas debiutavo sulaukęs septyniolikos. Debiutavo taip lengvai ir kartu galingai, kaip buvo įpratęs. Du įvarčiai rungtynėse su „Moreirense“, ir kitose rungtynėse tribūnos jau skandavo: „Duokite kamuolį Ronaldo!“. Įvartis į Porto „Boavista“ – pagrindinio konkurento kovojant dėl to sezono aukso – vartus atnešė naują šlovę jaunam žaidėjui. „Sporting“ sirgaliams jis tapo futbolo dievu.

Šia šlove Cristiano Ronaldo mėgavosi neilgai. Ją pakeitė dar didesnė. 2003-iųjų rugpjūčio 8 d. „Sporting“ oficialiai atidarė savo naująjį „Jose Alvalade“ stadioną. Į atidarymo šventę buvo pasikviestas ne bet koks varžovas – prieš aikštės šeimininkus išsirikiavo „Manchester United“ žvaigždės. Anglijos futbolo milžinas buvo sumuštas 3:1, o Cristiano Ronaldo aikštėje darė, ką norėjo, – savo neįtikėtinais klaidinamais judesiais guldė, klupdė, vėl statė ant kojų ir vėl klupdė tituluotus varžovų gynėjus.

Taip sutapo, kad „Manchester United“ treneris Alexas Fergusonas artėjant naujam sezonui ieškojo, kuo pakeisti į Madrido „Real“ išėjusį Davidą Beckhamą. Be to, po rungtynių su „Sporting“ ir kai kurie žaidėjai užsiminė: „O gal įsigykime tą geltonsnapį?“. Ir Ronaldo žalią bei baltą „Sporting“ spalvas pakeitė į raudoną. „Sporting“ gal ir nenorėjo atsisveikinti su savo kylančia žvaigžde, bet daugiau nei 12 milijonų svarų sterlingų suma, kurią pažadėta išmokėti per du sezonus dviem lygiomis dalimis, nepaliko pasirinkimo.

„Rojaus septynetas“

Pirmą kartą „United“ marškinėlius su D. Beckhamo paliktu septintuoju numeriu Cristiano Ronaldo oficialiose rungtynėse apsivilko dvikovoje su „Bolton Wanderers“. Naujokas pasirodė aikštėje likus žaisti pusvalandį ir „United“ pirmaujant 1:0. „Old Trafford“ stadiono tribūnų laukė pusvalandis ekstazės. Cristiano Ronaldo uždirbo 11 metrų baudinį, kurio Ruudas van Nistelrooy neįmušė, ir aktyviai dalyvavo kombinacijose, po kurių buvo pelnyti dar trys įvarčiai. 4:0. Nauja žvaigždė įsižiebė, o britų bulvarinei žiniasklaidai liko tik tai pripažinti. „Seven Heaven“ („Rojaus septynetas“), – skelbė bene taikliausia antraštė.

Futbolo analitikai Cristiano Ronaldo iš karto pradėjo lyginti su tais buvusiaisiais, kuriems etiketė „Seven Heaven“ irgi būtų tikusi – George‘u Bestu, Bryanu Robsonu. Bet gyvenimas Anglijos „Premier“ lygoje pasirodė sudėtingesnis nei galėjo pasirodyti po pirmojo bandymo. Varžovai įprato prie portugalo žaidimo manieros ir gudrybių. Sirgaliai pradėjo pastebėti, kad naujasis jų numylėtinis užsižaidžia su kamuoliu tada, kai galėtų jį atiduoti patogesnėje padėtyje esančiam komandos draugui. Ir nuolat griūna. Griūna, kai jį verčia. Griūna, kai pats įtiki, jog jį bandė parversti. Griūna tada, kai galėtų veržtis ir smūgiuoti į vartus.

„Manchester United“ pralaimėjo Anglijos čempionatą „Arsenal“ klubui. Naujokas iš Portugalijos aistruolių ir futbolo žinovų akyse nuėjo kelią nuo G. Besto reinkarnacijos iki mamos lepūnėlio, kuris negali ne tik žaisti futbolo, bet netgi pastovėti ant kojų.

2004-ųjų vasarą Cristiano Ronaldo su Portugalijos rinktine tėvynėje nukeliavo iki Europos čempionato finalo, bet ir jame laukė nusivylimas. Pralaimėta gynybinį futbolą žaidusiems, bet auksą iškovojusiems graikams. Po žemyno pirmenybių „Manchester United“ futbolininkas dar buvo pakviestas dalyvauti Atėnų olimpinėse žaidynėse. Jose Portugalija įspūdingų pergalių nepažėrė, o be vasaros atostogų likęs Cristiano Ronaldo naujo sezono pradžioje slankiojo po aikštę lyg blankus šešėlis.

Atgaivinti žaidėją A. Fergusonas pabandė pasiūlydamas jam netikėtas lažybas iš 50 svarų. Cristiano Ronaldo laimės, jei per sezoną įmuš 10 įvarčių. Futbolininkas lažybas pralaimėjo, nors nedaug trūko, kad būtų atsitikę priešingai. Prieš paskutines sezono rungtynes – Anglijos taurės turnyro finalą – portugalo sąskaitoje buvo devyni taiklūs smūgiai. Finale per 120 minučių neįmušė nei jis, nei kas kitas. Mačas baigėsi 0:0, o taurę „Arsenal“ iškovojo po 11 metrų baudinių serijos.

„Sanderson“ viešbučio muilo burbulas

Reikalams aikštėje taisantis, už jos ribų futbolininką užgriuvo rūpesčiai. 2005 m. rugsėjį, likus kelioms valandoms iki pasaulio čempionato atrankos rungtynių su rusais išvykoje, Cristiano Ronaldo sužinojo, kad mirė jo tėvas. Praėjus vos šešioms savaitėms, britų žiniasklaida paskelbė sensacingą žinią – „Manchester United“ saugas ir jo pusbrolis kaltinami išprievartavimu. Kaltinimus pateikė dvi iš Karibų salų kilusios juodaodės Prancūzijos pilietės, bet jų istorija sprogo kaip muilo burbulas.

Moterys teigė, kad Cristiano Ronaldo ir jo pusbrolis jas seksualiai išnaudojo Londono centre esančio „Sanderson“ viešbučio apartamentuose. Tačiau tyrimas nustatė, kad kaltinimai buvo pateikti praėjus 30-iai valandų po įvykio. Iki tol nukentėjusiomis save vadinusios moterys linksminosi su menamais prievartautojais naktiniuose klubuose.

Liudininkų parodymai taip pat kėlė policininkams šypseną. Prieš pakildamos į liukso klasės „Sanderson“ apartamentus, kurių paros nuoma kainuoja 2 500 svarų, abi moterys, išsiskyrusios itin seksualia apranga, bare gurkšnojo alkoholį ir plepėjo su kitais vyrais. Kai pasirodė Cristiano Ronaldo su giminaičiu, jie iškart sulaukė dėmesio. „Situacija buvo aiški – jos nori su juo, ne, su jais permiegoti“, – pareiškė bare tuo metu buvęs vokietis verslininkas Dirkas Wetzelis, pridūręs, kad futbolo žvaigždė visą laiką elgėsi labai korektiškai.

Tuo, kad jos brolis – prievartautojas, kategoriškai atsisakė tikėti ir futbolininko sesuo Katia: „Jis labai drovus. Kartą restorane mergvakarį šventusi būsimoji nuotaka paprašė kartu nusifotografuoti. Cristiano sutiko, bet kai vėliau su gėrimo taure priėjo jos draugė, brolis paprašė apsaugos garantuoti jo privatumą“.

Kai kurių kitų moterų liudijimai leidžia manyti, kad futbolininkas nėra toks drovus. Pradinių klasių mokytoja Julie Hawkins dar 2004-aisiais viešai gyrėsi vienos nakties romanu su futbolo žvaigžde ir smulkiai pasakojo visą istoriją: kaip portugalas negalėjo atitraukti nuo jos akių vakarieniaudamas su šeima restorane, kaip kitą dieną ji iš laikraščio sužinojo, kas yra ją taip smalsiai stebėjęs vyrukas, kaip perdavė savo telefono numerį pažįstamam, dirbančiam „Manchester United“ klube, kaip jai paskambino Cristiano Ronaldo vertėjas, nes pats portugalas tada dar beveik nekalbėjo angliškai, ir kaip ji su futbolininku mylėjosi iš televizoriaus ekrano aidint besiporuojančių beždžionių šūkčiojimams.

Apie savo artimus santykius su Cristiano Ronaldo kalbėjo ispanų televizijos žvaigždė Merche Romero, buvo minimi manekenių – Lauren Frain, Christinos Carlos, buvusio Brazilijos futbolininko Mario Jardelio sesers Jordanos Jardel – vardai. Anglijoje pastaruoju metu pasklido gandų, kad „Manchester United“ žvaigždė ypač artimai bendrauja su televizijos serialo „Hollyoaks“ aktore Gemma Atkinson. Pats futbolininkas savo asmeninio gyvenimo detales kruopščiai slepia, nors jos domintų ne tik merginas, bet ir homoseksualistus – vienas Portugalijos gėjų žurnalas per 2004-ųjų Europos pirmenybes būtent Cristiano Ronaldo išrinko simpatiškiausiu pirmenybių dalyviu.

Ronaldo prieš Rooney

Tai, ką portugalas nuveikia ar ko nenuveikia aikštėje, viešai analizuojama kasdien. Statistika nėra labai palanki žaidėjui – nuo tada, kai Cristiano Ronaldo papildė komandą, „United“ savo gausią titulų kolekciją papildė tik viena Anglijos ir viena šalies lygos taure. Nesėkmės kartais išmuša futbolininką iš pusiausvyros.

Nusivylimas viršūnę pasiekė 2005-ųjų gruodį, kai per lemiamas rungtynes dėl teisės patekti į UEFA Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas „Benfica“ sirgalių be atvangos nušvilpiamas Cristiano Ronaldo prieš palikdamas aikštę parodė publikai didįjį dešinės rankos pirštą. Žiūrovai nežinojo, kad prieš pusantro dešimtmečio tas vaikinas, kaip ir dauguma jų, buvo „Benfica“ sirgalius. Cristiano Ronaldo tą vakarą šio fakto prisiminti nenorėjo. Juolab kad „United“ pralaimėjo ir pirmą kartą per dešimt metų taip anksti baigė sezoną Europoje.

Tačiau tąsyk portugalas bent jau netapo asmeniniu kone kiekvieno anglo priešu. Per praėjusių metų pasaulio pirmenybes Vokietijoje atsitiko būtent taip. Ketvirtfinalio rungtynėse sužaidus apie valandą, Anglijos rinktinės ir „Manchester United“ puolėjas Wayne’as Rooney užmynė portugalų gynėjui Ricardo Carvalho skausmingą vietą tarp kojų.

Dabar neįmanoma atsakyti į klausimą, ar arbitras iš Argentinos Horacio Elizondo būtų parodęs raudoną kortelę, jei jo nebūtų taip įnirtingai atakavęs Cristiano Ronaldo, kuris dar ir paplojo teisėjui, kai šis išvijo anglą iš aikštės. Per likusį antrojo kėlinio laiką ir pratęsimą Anglija atsilaikė, bet 11 metrų baudinių seriją pralaimėjo.

„Diskvalifikuotas! Jam ne vieta Anglijoje“, – rėkė britų žiniasklaida. „Nebežaisiu su juo vienoje komandoje. Grįžęs į Mančesterį, išsiaiškinsiu akis į akį“, – keiksmažodžių prikaišiotus W. Rooney grasinimus, esą pasakytus persirengimo kambaryje po rungtynių, citavo laikraščiai. Kiti kaltino patį W. Rooney, naudodami seną gerą antraštę, kaitinusią sirgalių kraują dar 1998-aisiais, kai raudoną kortelę taip pat baudinių serijoje Argentinai pralaimėtose rungtynėse gavo Davidas Beckhamas: „Dešimt liūtų ir vienas idiotas“.

Treti periodikos leidiniai bandė raminti tautą, pateikdami priežastis (šis žodis – reasons – buvo rašomas kiek kitaip: roosons), dėl kurių anglai turėtų džiaugtis iškritę iš čempionato: „Statistika rodo, kad ši vasara – viena karščiausių per visą istoriją. Kas norėtų liepos popietę praleisti bare, stebėdamas futbolo čempionato finalą? Be to, iš Vokietijos anksčiau grįš futbolo žvaigždžių žmonos ir draugės (jos čia dažniausiai vadinamos trumpiniu wags (wifes and girlfriends), o tai teigiamai atsilieps parduotuvių finansiniams rodikliams.“

Cristiano Ronaldo vienu metu ir pats pareiškė norą nebegrįžti į Angliją, o pereiti į Madrido „Real“, bet viskas grįžo į savo vėžes, kai A. Fergusonas ir W. Rooney viešai pareiškė, jog portugalas darė tik tai, kas naudinga komandai.

Šviesi ateitis

Kai Cristiano Ronaldo grįžo į Angliją, šalis jo nekentė. Per pirmąsias rungtynes išvykoje su „Charlton“ stadionas pasiusdavo portugalui vos palietus kamuolį. Tik svečių tribūna šėldavo iš džiaugsmo. Po pergalės talentingas Madeiros sūnus nubėgo prie saviškių tribūnos ir, lūpomis liesdamas klubo emblemą ant marškinėlių, parodė, kur dabar yra jo namai. Tai buvo pirma, bet ne paskutinė Cristiano Ronaldo dovana Mančesteriui šį sezoną. Atrodo, kad sunkumai užgrūdino jauną žaidėją – jis rungtyniauja brandžiau, yra rezultatyviausias „United“ žaidėjas, o pati komanda skina pergales ir tvirtai pirmauja „Premier“ lygos čempionate.

Cristiano Ronaldo, kuris buvo išrinktas geriausiu 2006 m. Portugalijos žaidėju, yra pasirengęs dar ne vienerius metus vesti Mančesterio komandą į priekį – kontraktas su juo pratęstas iki 2010-ųjų. Klubui tik reikia pasistengti, kad futbolo vunderkindo iš vandenyno supamos salos gyvenime pakilimų būtų daugiau nei nuopuolių.