1992 metais Barselonoje pirmuoju nepriklausomos Lietuvos olimpiniu čempionu tapęs disko metikas Romas Ubartas atsisveikino su didžiuoju sportu. 42 metų vilnietis šeštadienį Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno sporto centro stadione vykusiame 78-ajame Lietuvos lengvosios atletikos čempionate dalyvavo paskutinėse savo oficialiose varžybose.

Nori būti treneris

Olimpinis čempionas kelią didžiajame sporte baigė iškovodamas Lietuvos čempionato sidabro medalį. Nusviedęs diską 52 metrus 60 centimetrų Ubartas nusileido tik Sidnėjaus olimpinių žaidynių čempionui Virgilijui Aleknai, kurio sviestas diskas nuskriejo 64 metrus 11 centimetrų. Bronzos medalį pelnė 20-metis vilnietis Ernestas Filatovas. Jo rezultatas - 48 metrai 80 centimetrų. "Baigėsi vienas gyvenimo tarpsnis, prasideda kitas", - po paskutinio starto sakė Ubartas, nenorintis palikti lengvosios atletikos. Norėčiau dirbti treneriu, nes, be disko mėtymo, nieko kito daugiau nemoku".

Pagreitino sprendimą

Permainas olimpinis čempionas savo gyvenime planavo kiek vėliau. Ubartas norėjo su didžiuoju sportu atsisveikinti per rugpjūčio 6-11 dienomis Miunchene vyksiantį Europos čempionatą, bet užklupę nepagrįsti įtarinėjimai dėl dopingo vartojimo disko metiką išmušė iš vėžių ir jis nusprendė pasitraukti šiek tiek anksčiau.

"Šis nesusipratimas mano apsisprendimą pagreitino 200 procentų. Žinia apie rastą dopingą organizme mane tarsi "nukirto". ėmogus džiaugiesi gyvenimu ir staiga iš tavęs atima 25 gyvenimo metus. Viskas apsiverčia aukštyn kojomis. Nebenori daryti to, kas ilgą laiką buvo maloniausia, - nenoriai dopingo skandalą prisiminė Ubartas. - Džiaugiuosi, kad viskas baigėsi. Išteisinimas man buvo didžiausia dovana".

Prisimindamas ilgą karjerą Ubartas išskyrė Barselonos olimpines žaidynes. "Niekada nejaučiau tokio džiaugsmo, koks buvo Barselonoje", - sakė Ubartas.

Kartu su Ubartu šeštadienį buvo palydėti jau anksčiau karjerą baigę disko metikas Vaclovas Kidykas ir rutulio stūmikas Saulius Kleiza. Visus tris šalies lengvosios atletikos veteranus pagerbimo ceremonijoje apdovanojo Sporto ir lengvosios atletikos federacijos vadovai. Kauno Stepono Dariaus ir Stasio Girėno sporto centro stadione kartu su olimpiniu čempionu Romu Ubartu (dešinėje), paliekančiu didįjį sportą, buvo palydėti jau anksčiau karjerą baigę disko metikas Vaclovas Kidykas (centre) ir rutulio stūmikas Saulius Kleiza.