ULEB vadovybė, atrodo, galutinai pasirinko konflikto strategiją, kurios devizas - kas ne su mumis, tas prieš mus.

Tai liudija antrojo ULEB taurės turnyro reglamentas, kuriame įrašytas konkretus grasinimas abejojantiems Europos klubams.

"Jei į ULEB taurę pakviesta komanda atsisakys dalyvauti tam, kad įsitrauktų į FIBA rengiamas varžybas, ji visam laikui praras galimybę žaisti ULEB organizuojamuose turnyruose", - skelbiama reglamente.

Kerštas už ryžtingą veiklą

Paskelbusi kvotų antrojo ešelono taurei sąrašą, ULEB nekomentavo keistos aplinkybės: šiame turnyre nepasiūlyta dalyvauti nė vienai Baltijos regiono ekipai.

Europos krepšinio kuluaruose pasklido gandai, jog Barselonoje įsikūrusi ULEB vadovybė taip nutarė atkeršyti Lietuvai už tai, kad Algimantas Pavilonis ir Šarūnas Marčiulionis sutiko užimti aukštus postus "FIBA-Europe" organizacijoje.

Gandas pasitvirtino. Tiesa, informacija apie ULEB neapykantą NEBL kūrėjams atėjo ne iš Barselonos, o iš Bolonijos.

Italijos krepšinio lygos ir nacionalinės krepšinio federacijos lyderiai pareiškė rimtą susirūpinimą dėl "baltų ekspansijos" į Europos krepšinį.

Frontas - prieš baltus

Italijos krepšinio lygos prezidentas Enrico Prandi pokalbyje su "Corriere dello Sport" žurnalistu atvirai grasino karu FIBA.

"Dosniame ULEB glėbyje atsidūrė dar 32 ekipos. Dabar reikia sutelkti bendrą frontą tarptautinėje arenoje", - aiškino E.Prandi.

Su kuo ketina kovoti ULEB ir šios organizacijos sąjungininkai?

Ne su graikais, kurių stipriausia ekipa "Panathinaikos" spyriojasi žaisti ULEB Eurolygoje. Ir ne su FIBA generaliniu sekretoriumi Borislavu Stankovičiumi.

Kova vyks prieš lietuvius.

A.Pavilonis dabar yra "FIBA-Europe" sporto direktorius.

"FIBA-Europe" organizacijos valdybos narys Š.Marčiulionis vadovauja naujojo Čempionų taurės turnyro Šiaurės konferencijai.

Skilimas - be susitaikymo?

"Corriere dello Sport" dienraščiui Italijos krepšinio federacijos prezidentas Fausto Maifredi sakė: "Bijau, kad Europos federacijos šešėlyje pernelyg daug valdžios atiduodama baltams.

Netgi yra kalbama, kad vienas NEBL įkvėpėjų A.Pavilonis ketina tapti labai svarbia FIBA figūra".

Išvadas padarė Bolonijos dienraščio žurnalistas: "Yra pagrindo nerimauti, kad Europos krepšinyje įvyks nepataisomas skilimas.

Iš vienos pusės ULEB - turtinga Vakarų krepšinio sąjunga. Iš kitos - Rytų interesams atstovaujanti "FIBA-Europe", kurioje dominuoja baltai".