Jėgas patikrino po ilgos pertraukos

“Iš to, kurie žaidėjai atvyko ir kokiomis sąlygomis bei kiek laiko turėjome pasirengti šioms varžyboms, stengėmės išspausti viską, kas geriausia”, - sakė “Kauno dienai” rankininkų rinktinės vyriausiasis treneris M. Astrauskas.

Komanda į pirmąją treniruotę susirinko gruodžio 25-ąją, o jau 27-ąją žaidė turnyre Rygoje su Moldovos atstovais ir nusileido jiems 32:33 (12:12). Po to lietuviai 29:21 (12:13) įveikė Liuksemburgą bei po atkaklios kovos 26:28 (13:13) pralaimėjo latviams.

Rezultatyviausiai rungtyniavo Valdas Novickis, per trejas rungtynes iš viso pelnęs 20 įvarčių. Daliaus Rasikevičiaus sąskaitoje - 15 įvarčių, Tomas Kavolius ir Dainius Skarbalius pelnė po 9 įvarčius.

Tai buvo pirmasis mūsų nacionalinės ekipos jėgų patikrinimas tarptautinėje arenoje po ilgokos pertraukos. Nesėkmingai užbaigusi 2007 m. pasaulio čempionato atranką, vyrų rinktinė nerungtyniavo beveik metus.

Pasikeitus komandos strategams (iš Antano Skarbaliaus vairą parėmė M. Astrauskas), neapsieita be permainų ir žaidėjų gretose. Dabartinė sudėtis be buvusių lyderių Arūno Vaškevičiaus, Andriaus Stelmoko, Augusto Strazdo.

Kai kuriems užsienyje rungtyniaujantiems žaidėjams buvo nepriimtinas skolų kamuojamos Lietuvos rankinio federacijos (LRF) pasiūlymas rinktinės kandidatams atvykti į treniruočių stovyklas už savo lėšas.

Varžovai - labiau susižaidę

Italijos rankininkai, pernai sausį taip pat nepatekę į planetos pirmenybių atkrintamąsias varžybas, naują atrankos ciklą pasitinka po turnyrų Kroatijoje, Katare ir savo šalyje.

Gruodžio pabaigoje Bolonijoje italai 30:25 įveikė Graikiją, 29:28 - Bulgariją, 25:20 - Alžyrą ir finale 31:38 pripažino serbų pranašumą.

“Akivaizdu, kad varžovai bus labiau susižaidę. Mes to siekėme Rygoje, todėl rečiau žiūrėjome į rezultatą, nes pirmiausia norėjome įvertinti žaidėjų galimybes. Dažnai keitėme sudėtį, išmėginome kelias gynybos sistemas.

Atkreipiau dėmesį, kad neblogai pavykdavo greitos kontratakos. Tiesa, trūko aštrumo puolimui iš dešiniojo krašto, bet dabar, kai komandą papildė Latvijoje nerungtyniavę kairiarankiai Andrius Račkauskas ir Vaidas Klimčiauskas, manau, viskas turėtų klostytis geriau”, - svarstė M. Astrauskas.

Pasak trenerio, italų žaidimo stilius artimas buvusios Jugoslavijos šalių rankiniui, nes komandą treniruoja Kroatijos specialistas Ilija Puljevičius. Be to, komandoje - Italijos pilietybę turintys kroatai Borisas Popovičius ir Mikelė Skataras, serbas Filibertas Kokuca.

Į Alytų atvyko ir vienas italų rinktinės veteranų Marčelas Montaltas, taip pat dažnai rezultatyviai rungtyniaujantys Simonė Ronkis, Paskualis Majonė.

Su M. Montaltu bei P. Majone Bolonijos klubui atstovauja Petras Raupėnas, o vartininkas Valerijas Sampaolas žaidžia “Serie A1” ekipoje “Luciana Mosconi Ancona” kartu su Gintautu Vilaniškiu.

Ekipos branduolį sudarys legionieriai

Dvikovai su italais rengiasi 18 Lietuvos rankininkų, tarp jų - vienuolika legionierių.

Iš užsienio yra grįžę Nerijus Atajevas (“US Creteil HB”, Prancūzija), T. Kavolius (“Artepref Vill de Aranda”, Ispanija), V. Novickis (“SC Magdeburg”, Vokietija), Vaidotas Grosas (“BM. Edenca Ciudad Encantada”, Ispanija), D. Skarbalius ir D. Rasikevičius (abu - “ASV Hamm”, Vokietija), Svajūnas Kairis (“Concordia Stassfurt”, Vokietija), Tomas Eitutis (“HK Kopavogur”, Islandija), A. Račkauskas (“OHV Aurich”, Vokietija), Modestas Bakaitis (“St.Cyrs/Loire”, Prancūzija) ir V. Klimčiauskas (“Kadetten Schaffhausen”, Šveicarija).

Vartus saugos Mantas Gudonis (Panevėžio “Viking-Malt”), Darius Čivilis (“HC Vilnius”) ir Donatas Biras (Kauno “Granitas-Karys”).

Alytuje taip pat treniruojasi Aurelijus Sabonis (“Viking-Malt”), Evaldas Veida (“HC Vilnius”), Aidenas Malašinskas (Kauno “Lūšis”) bei Gintaras Cibulskis (“Granitas-Karys”).

“Mačui registruosime 14 sportininkų. Kuriuos - su kolegomis nuspręsime rungtynių dieną po rytinės treniruotės”, - pridūrė M. Astrauskas.