Kinijos milžinui Yao Mingui prognozuojama pirmoji vieta NBA naujokų biržoje. Krepšinio revoliucija į elitinę pasaulio lygą - NBA - įsiveržė ne tada, kai vokietis Dirkas Nowitzkis (Dalaso "Mavericks") ir serbas Predragas Stojakovičius (Sakramento "Kings") tritaškių lietumi apipylė visas iš eilės NBA komandas. Ne tada, kai NBA įsitvirtino dabar tebežaidžiantys serbas Vlade Divacas, "centras" iš Nigerijos Hakeemas Olajuwonas, kroatas Toni Kukočius ir jau pasitraukę iš NBA lietuviai Arvydas Sabonis bei Šarūnas Marčiulionis, taip pat autokatostrofoje žuvęs kroatas Draženas Petrovičius.

Ne, krepšininkų iš kitų žemynų invazija į NBA prasidėjo, kai pirmieji amerikiečių treneriai persikėlė į kitą Atlanto pusę ir pradėjo rengti krepšinio klinikas visuose pasaulio kampeliuose.

NBA rinkai slenkant už JAV ribų, tūkstančiai Europos, Azijos ir Afrikos vaikinų turėjo galimybę vaizdajuostėse stebėti NBA legendų Juliuso Ervingo ir Michaelo Jordano žaidimą. Jaunieji žaidėjai galėjo sekti stebuklingus NBA žvaigždžių judesius ir bandyti tai pakartoti patys.

Europiečiai įsitvirtina NBA

Šie ir kiti veiksniai lemia, kad šiandien tokios komandos kaip Sakramento "Kings" ar Dalaso "Mavericks", turinčios vokietį Nowitzkį, serbą Stojakovičių, kanadietį Steve'ą Nashą, turką Hidayetą Turkoglu ir kiną Zhizhi Wangą, yra NBA čempionato viršūnėje. Ispanas Pau Gasolis pernai buvo pašauktas aukščiausiai iš visų europiečių - trečiuoju numeriu - per visą NBA naujokų biržos istoriją. Ar prieš tai niekada JAV nerungtyniavęs jaunasis ispanas Memfio "Grizzlies" klube šiame sezone gėrė pieną? Ne, jis gavo geriausio NBA sezono naujoko prizą. Rusas Andrejus Kirilenka iš Jutos "Jazz" buvo išrinktas į geriausių NBA naujokų pirmąjį penketą.

Minėti žaidėjai sudaro nedidelę legionierių NBA čempionate dalį. Praėjusiame sezone NBA pirmenybėse rungtyniavo 51 užsienietis iš 30-ies valstybių. NBA ekspertai prognozuoja, kad šis skaičius dar labiau didės. NBA klubų skautų žvilgsniai ypač dažnai krypsta į aukštaūgius užsienio šalyse žaidžiančius krepšininkus.

Lietuvis Darius Songaila taip pat traukia NBA komandų skautų dėmesį.

Milžinas iš Kinijos

"Europoje yra dvidešimtmečių vaikų, kurie jau 4 ar 5 metus dalyvauja profesionaliose varžybose, europiečių talentų pranašumą įvardijo NBA skautų veteranas Marty Blake'as. - Jaunų 210 centimetrų ūgio ir aukštesnių žaidėjų lygis Europoje lenkia amerikiečius".

Ispanijoje dirbantis NBA žvalgas Walteris Szczerbiakas įsitikinęs, kad užsieniečiai vis greičiau sugeba adaptuotis stipriausioje pasaulio lygoje. "Faktas, kad Gasolis tapo geriausiu NBA naujoku, ir tai, jog Stojakovičius, Turkoglu yra ne vien geri žaidėjai, bet asmenybės, galinčios tapti NBA žvaigždėmis, keičia vyravusias nuostatas. NBA komandų atstovai bijo pražiopsoti jaunus Europos krepšinio perliukus", - mano Szczerbiakas.

Birželio 26-ąją Niujorke vyksianti NBA naujokų birža žada dar didesnį užsieniečių talentų antplūdį. Naujųjų legionierių gvardijoje išsiskiria 229 cm ūgio milžinas iš Kinijos Yao Mingas. Prognozuojama, kad pirmojo šaukimo balso teisę turintis Hiūstono "Rockets" klubas pasirinks būtent Šanchajaus "Sharks" (Kinija) klube žaidusį Mingą. "Gerai žaisti jis sugeba ne vien dėl savo įspūdingo ūgio. Jis gali pataikyti iš vidutinio nuotolio ir puikiai perduoti kamuolį", - kiną vertino Vašingtono "Wizards" klubo skautų direktorius Chuckas Douglasas.

Užsieniečių akcijos - aukštos

Būrys kitų už JAV ribų rungtyniaujančių jaunųjų krepšininkų greičiausiai bus pakviesti pirmajame NBA naujokų biržos rate. Tai: gruzinas Nikolozas Tskitishvilis iš Trevizo "Benetton" (Italija), brazilas Maybyneris "Nene" Hilario iš "Vasco de Gamos" (Brazilija), čekas Jiri Welshas iš Liublianos "Olimpijos" (Slovėnija) ir argentinietis Luisas Scola iš Vitorijos "Tau Ceramica" (Ispanija).

210 centimetrų ūgio devyniolikametis Tskitishvilis jau dabar lyginamas su Gasoliu. Gruzinas yra taiklus, koordinuotas ir sugeba būti pirmas greitose komandos atakose. Kol kas jis retai patenka į pagrindinę "Benneton" sudėtį, todėl Trevizo klubo treneris Mike'as D'Antonis mano, kad Tskitishvilis turėtų dar metus ar du pažaisti Europoje. "Krepšinį jis pradėjo žaisti būdamas 15 metų, o iki tol buvo klasikinis baleto šokėjas. Pradėjęs sparčiai augti jis nebegalėjo susirasti tinkamos partnerės ir perėjo į krepšinį", - perspektyvaus gruzino pirmuosius žingsnius sporte prisiminė D'Antonis.

207 centimetrų ūgio Nene akcijos NBA naujokų biržoje taip pat nemenkos. Brazilijos krepšininkas yra aukštas ir pagal savo amžių labai atletiškas.

Kol Tskitishvilis trina "Benetton" atsarginių žaidėjų suolelį, jo komandos draugas slovėnas Bostjanas Nachbaras šiame sezone vidutiniškai rinko po 14 taškų per rungtynes ir įnešė didelį indelį į Trevizo klubo pergalę Italijos čempionate. 22 metų 204 centimetrų ūgio slovėnas pasižymi unikaliomis snaiperio savybėmis bei sugebėjimu veržtis link krepšinio.

Čekas Jiri Welshas kurį laiką jau treniravosi NBA klubų vasaros stovyklose. Nesulaukęs 20 metų jis buvo išrinktas geriausiu Čekijos metų krepšininku. 200 centimetrų ūgio 22 metų "Olimpijos" atakuojantis gynėjas rungtyniauja universaliai ir nebijo imtis atsakomybės sunkiais komandai momentais.

Pirmajame NBA naujokų biržos rate savo pavardę greičiausiai išgirs ir argentinietis Luisas Scola. Atletiškas 22 metų 207 centimetrų ūgio "Tau Ceramica" žaidėjas yra tipiškas "sunkiojo" krašto puolėjo pavyzdys. Dėl galingo žaidimo po krepšiais Scola jau dabar yra vienas geriausių Europoje rungtyniaujančių krepšininkų.

Ispano Pau Gasolio sėkmingas debiutas elitinėje pasaulio krepšinio lygoje NBA klubų skautus paskatino dar labiau vertinti Europos krepšinio talentus.

Tarp pretendentų lietuviai

6 minėtus žaidėjus NBA klubų žvalgai ištyrinėjo po kaulelį. Tačiau pro jų žvilgsnius neprasprūdo dar keli Europoje rungtyniaujantys krepšininkai: atletiškas puolėjas prancūzas Borisas Diawas iš "Pau Orthezo", vidurio puolėjas graikas Lazarosas Papadopoulosas iš Atėnų "Panathinaikos", snaiperis jugoslavas Mladenas Sekularacas iš "Zeleznik" klubo, "centras" turkas Fatihas Solakas iš Stambulo "Besiktas", "Barcelonos" žaidėjai gynėjas Juanas Carlosas Navarro ir brazilas puolėjas Andersonas Varejao bei Lietuvos krepšinio mėgėjams puikiai pažįstamas Vilniaus "Lietuvos ryto" ekipos tolimų metimų meistras Arvydas Macijauskas.

Kaip visada, grupė jaunuolių į NBA bandys įšokti tiesiai iš mokyklos suolo. 217 centimetrų ūgio devyniolikametis Giedrius Rinkevičius šiemet baigė Bridžtono vidurinę mokyklą JAV ir jau padavė paraišką NBA "draftams".

Dar keli europiečiai į NBA bandys patekti iš JAV universitetų komandų. Realius šansus būti pakviestam NBA naujokų biržose išlaiko Veik Foresto universitetą šiemet baigęs puolėjas Darius Songaila. 24 metų 205 centimetrų ūgio lietuviui iš pradžių buvo prognozuojama vieta pirmojo rato pabaigoje arba antrojo pradžioje, tačiau pastaruoju metu Dariaus akcijos kiek nusmuko. Manoma, kad marijampolietį kuri nors ekipa pakvies antrojo rato pabaigoje, galbūt 4050 kvietimu.

JAV studentų krepšinio čempionate NCAA sėkmingai pastarąjį sezoną žaidusiam Songailai (vidutiniškai pelnė po 17,9 taško ir atkovojo po 8,2 kamuolio, - red.) pamaišyti gali jaunesnieji kolegos iš Europos.

Bandydami atrasti krepšinio "grynuolį" NBA klubų vadovai vis labiau linksta rizikai - jaunųjų talentų medžioklėje jie pasiryžę šaudyti rytdienos krepšinio žvaigždes.