Skrenda su japono skolintu lėktuvu

Nuoskaudą jaučiantis žinomas akrobatinio skraidymo meistras Tekančios saulės šalyje šiuo metu dalyvauja Japonijos Motegi miesto Pasaulio GP solo pilotų etape iš japonų piloto Yoshichide Muroya pasiskolintu serijiniu lėktuvu “Su-26 MX” tik su 360 arklio jėgų nepatobulintu varikliu. Vis dėlto Jurgis žengia pirmoje vietoje, aplenkdamas vokietį Klausą Šrodtą (skrenda su “Extra 300 L”), vengrą Peterį Besenėjų (“Extra 300 S”), rusus Viktorą Chmalį (“Su 26”) ir Michailą Mamistovą (“Su-31 M”) bei amerikietį Maiką Mengoldą (“Extra 300 S”).

Į varžybas atskridęs po pasirengimo šiam skrydžiui ir aviacijos šou Džeksonvilio karinėje bazėje Floridoje antrąją dieną Japonijoje J. Kairys parašė šį kartėlio ir nuoskaudos kupiną laišką.

Lietuvoje - tik krepšinis ir lengvoji atletika?

“(...) Po 30 metų sporte, sėdėdamas ir laukdamas rytojaus kovų, valgydamas suši ir gerdamas žalią arbatą galvoju, kad gal ta valstybė, kuriai atstovauju, nešioju ant skrydžių kombinezono Lietuvos valstybės vėliavą ir Lietuvos aeroklubo ženklą, dar labai jauna ir nesubrendusi? - rašo elektroniniame laiške J. Kairys. - (...) Gal oficialioms instancijoms mano pergalių nereikia, gal ten yra “kietesnių” lakūnų, o gal gėdingą tarti lakūno vardą? Gal liko tik krepšinis ir diskas? Kitų nebereikia? Gal aš nesivežu įtakingos palydos ir pergalėmis džiaugiuosi vienas? Gal ten nebėra sportinių lėktuvų, žmonės nesidomi skrydžiais ir neprisimena, kas buvo Darius ir Girėnas? Bandau suprasti, kaip ten auklėjamas jaunimas, ugdomas patriotizmas? O gal ta valstybė nebegerbia savo žmonių ir nesilaiko elementariausių Etiketo normų? Gal ten Mulkių kraštas, o aš pasaulio numylėtinis lakūnas mulkis?.. Reikia apsiraminti, nes ryt laukia rimti darbai vardan Tėvynės Lietuvos...”

Pažadėjo išskirtinį dėmesį

Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Algirdas Raslanas, išgirdęs J. Kairio priekaištą, pasakė: “Lietuvoje nėra užmirštų sportininkų, tačiau kiekvienu turėtų pasirūpinti ir federacija. Akrobatinio skraidymo federacija niekada nėra inicijavusi J. Kairio apdovanojimo. Jurgis - vienas geriausių pasaulio pilotų. Tačiau galbūt yra kažkokių problemų federacijoje, kad nepateikė jo kandidatūros apdovanojimui?”

Vis dėlto A. Raslanas pripažino, kad galbūt ir neteisinga, jog Jurgis buvo primirštas: “Tačiau mes irgi atkreipiame dėmesį į labiau propaguojamus. Sportininkų - tūkstančiai, todėl visų nesužiūrėsime, nespėsime to padaryti fiziškai. Todėl sutarėme, prašėme, kad aktyviau dirbtų federacijos. J. Kairys - išskirtinė asmenybė, jis dirba savarankiškai, nereikalauja finansinės pagalbos. Tačiau suprantu, kad jam reikia išskirtinio dėmesio. Reikės su J. Kairiu susitikti”.

Su federacija nutraukė ryšius

Paklaustas, ar sutinka su Jurgio priekaištais, A. Raslanas atsakė: “Stengiamės priimti visus sportininkų priekaištus, nes kiekvienas jų - asmenybė. O J. Kairys negali užsimiršti. Kitais metais žadame neolimpinių sporto šakų rėmimui skirti 300 tūkstančių litų. Ar tai Daniūtė, Bižokas, Savickas, Kairys, Girdauskas, ar kiti sportininkai, kurie tarsi iškrenta iš tos sistemos. O jam grįžus iš Japonijos, būtinai susitiksime su J. Kairiu”.

Akrobatinio skraidymo federacijos prezidentas Algimantas Žentelis pripažino, kad J. Kairio apdovanojimams nėra siūlęs: “Prieš kelerius metus jis pats nepanoro bendradarbiauti ir nutraukė ryšius su federacija. Kodėl? Galbūt todėl, kad nebuvo aukštinamas? Mes dar nenukalėme ir neturime medalių. Manau, kad didį sportininką turi kiti pastebėti, o ne jis pats save aukštinti. Darius ir Girėnas taip nesielgė”.