Bendruomenių rūmų direktorė Violeta Tursienė, prieš olimpiadą žadėjusi, kad šventės atidarymo iškilmės bus spalvingas, jaunatviškas ir ekspresyvus reginys, pažadą tesėjo - šventė vyko sklandžiai.

Vakare 18 valandą prasidėjusias žaidynių atidarymo iškilmes atidarė jaunųjų panevėžiečių folkloro kolektyvai, o šventės vedėjas aktorius Darius Petkevičius visus susirinkusiuosius sveikino atvykusius į „nuostabiausią, gražiausią, šilčiausią miestą Panevėžį“.

Tarp oficialių šventės svečių buvo Lietuvos Seimo pirmininko pavaduotojas Alfredas Pekeliūnas, Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinis direktorius Algirdas Raslanas, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentas Artūras Poviliūnas, miesto meras Vitas Matuzas, Panevėžio Kūno kultūros ir sporto centro (KKSC) direktorius Bronislavas Pliavga ir kiti.

Kvietė i stadionus

Ant futbolo stadiono vejos olimpiados dalyvius atlydėjo pučiamųjų orkestras „Garsas“. Šventinės eisenos priekyje, nešina Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava, žygiavo svečių iš Čikagos vaikinų krepšinio komanda. Be jų parade dalyvavo devynių Lietuvos miestų komandų atstovai.

Panevėžio meras V.Matuzas, pabrėžęs, kad rengti Tautinę olimpiadą Panevėžiui ne tik garbė, tačiau ir atsakomybė, kreipėsi į sportininkus. „Jūs - olimpinis rezervas. Šios žaidynės - proga įrodyti, kad esate verti atstovauti Lietuvai Londono olimpinėse žaidynėse“, - sakė miesto vadovas.

„Džiugu tribūnose matyti tiek daug moterų. Kai vyksta futbolo rungtynės, jų čia būna mažiau. Tad kviečiu, gerbiamosios, į stadionus, į sporto arenas“, - kalbėjo V.Matuzas.

Įžiebti ugnį patikėjo moteriai

4-ųjų žaidynių vėliavą į stadioną atvežė dviratininkai - Lietuvos jaunių ir jaunučių pirmenybių nugalėtojai. Šie estafetę jie perdavė miestui nusipelniusiai aktorei Astai Preidytei.

Iš aktorės vėliavą perėmė miesto sporto elito atstovai - Pasaulio sambo čempionato nugalėtojai Ieva Klimašauskienė, planetos galiūnų čempionas Vilius Petrauskas, pasaulio ultratriatlono nugalėtojas Vidmantas Urbonas, irkluotojas, pasaulio čempionas Petras Šiurskus ir plaukikas Darius Grigalionis. Aidint Lietuvos himnui suplazdėjo šalies ir tautinės olimpiados vėliavos.

Olimpinę ugnį atvežė sparnuotasis Pegasas, lydimas graikiškais drabužiais vilkinčių merginų. Ugnies kelionę link pagrindinio deglo tęsė bėgikas Pavelas Fedorenka su šių metų simboliu Ugniniu šunimi.

Ugnies įžiebimo misija buvo patikėta trims panevėžiečiams - imtynininkui Domantui Vizbarui, futbolininkui Mantui Savėnui ir Atėnų olimpinių žaidynių dalyvei dviratininkei Simonai Krupeckaitei,

Gyrė Panevėžį

Olimpiados pradžią paskelbęs šalies sporto vadovas A.Raslanas pagyrė Panevėžį dėl gerai parengtų sporto bazių, o sportininkams linkėjo gerų rezultatų. Tinklininkui Mindaugui Skunčikui ir teisėjui Eduardui Vedlugai perskaičius sportininkų bei teisėjų priesaikas, suskambo Lietuvos tautinės olimpiados himnas.

Pramoginės dalies, prasidėjusios aerobikos kolektyvų pasirodymu, kulminacija, skambant sambos ritmams ir Panevėžio jaunimo himno melodijai, tapo Panevėžio jaunimo karnavalo eisena, grupės „Tikri vyrai“ pasirodymas bei Panevėžio aeroklubo narių šou padangėje.

PB jau rašė, kad šios tautinės olimpiados tikslas - išaiškinti stipriausius atletus, sudarysiančius Lietuvos rezervinę rinktinę, pretenduojančią į 2012 metais Londone vyksiančias vasaros olimpines žaidynes.

Ši olimpiada - išskirtinė: joje varžosi ne mėgėjai, o profesionalūs atletai. Anksčiau buvo planuota, kad atvyks apie pusantro tūkstančio sportininkų, tačiau paaiškėjo, kad Lietuvoje 19-25 metų amžiaus sportininkų nėra daug. Sporto federacijos sunkiai komplektavo komandas, todėl atletų atvyko vos per tūkstantį.