Neįgaliųjų jojimo asociacijos prezidentė Laura Straubergaitė, koordinuojanti pasirengimą šioms varžyboms, pasakoja, kad negalią turinčių žmonių draugystė su žirgu mezgasi kaip ir kiekviena kita pažintis – būna visko. Reikia laiko pažinti, suprasti, išmokti, pamilti. Turint pakankamai jėgų ir patirties, galima išsikelti ir kitų tikslų – pavyzdžiui, dalyvauti varžybose.

„Jojimo terapijos nauda domisi nemažai tėvų, kurių vaikai serga cerebriniu paralyžiumi, autizmu, suaugę žmonės, patyrę galvos traumas ar insultą.“ – pasakoja L. Straubergaitė. Lietuvos kūno kultūros akademijoje doktorantūrą studijuojanti bei Šiaulių valstybinėje kolegijoje paskaitų ciklą apie terapinį jojimą dėstanti mergina sako, kad jojimo nauda įrodyta tyrimais.

Jojant gerėja pusiausvyra, stiprėja raumenys, lavėja koordinacija ir judesių planavimas, mažėja raumenų įtampa, gerėja kvėpavimo ir kraujotakos sistemų funkcijos. Negalią turintys žmonės taip pat mokosi bendrauti, įgyja įvairių praktinių įgūdžių. Stovyklų metu mokomasi prižiūrėti žirgą, pašerti, sušukuoti.
Jojimo terapijos nauda domisi nemažai tėvų, kurių vaikai serga cerebriniu paralyžiumi, autizmu, suaugę žmonės, patyrę galvos traumas ar insultą.

Laura, pasitelkusi į pagalbą trakėnų veislės žirgą Korvetą, Kurtuvėnų regioniniame parke Jojimo paslaugų centre veda jojimo užsiėmimus tiek vaikams, tiek suaugusiems. Mažiausi užsiėmimų dalyviai, kuriems būna vos dveji ar treji metai, ant žirgo įsitaiso drauge su instruktore. Vyresni, įvertinus jų galimybes, sveikatos būklę, patirtį, joja patys arba prilaikomi.

Laura sako, kad saugumas – pats svarbiausias dalykas, todėl žirgą rinkosi ramų, patikimą, paklusnų. Korvetas dalyvaus ir 5-ųjų TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynių metu rengiamose žmonių su negalia jojimo varžybose. Jose tikimasi iš visos Lietuvos sulaukti apie 30 dalyvių, kurie rungtyniaus dvejose kategorijose – lengvesnės (jojama prilaikant) ir sudėtingesnės (jojama savarankiškai). Jauniausiems varžybų dalyviams – 7-8 metai, nemažai paauglių, taip pat ir suaugusiųjų.

TAFISA žaidynių metu vyksiančiose žmonių su negalia jojimo varžybose ketina dalyvauti ir Šeduvos gimnazijos specialiojo ugdymo skyriaus moksleiviai. Šios mokyklos kūno kultūros mokytojo-metodininko A.Bagdono ruošiami auklėtiniai jau ne pirmą kartą dalyvaus tokio pobūdžio varžybose.

Šeduvos gimnazija šiais metais buvo surengusi Lietuvos Specialiosios Olimpiados žirginio sporto čempionatą „Suvaldyk žirgą“. Čempionato tikslas – populiarinti neįgaliųjų jojimo sportą Lietuvoje, skleisti jojimo terapijos naudą neįgaliųjų dvasinei ir fizinei sveikatai.

5-osios TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynės siekia pademonstruoti neolimpinių sporto šakų įvairovę, kuo daugiau žmonių paskatinti sportuoti ir aktyviai leisti laisvalaikį. TAFISA žaidynės – šiais metais bus bene reikšmingiausias ir didžiausias sporto, kultūros ir sveikatingumo renginys ne tik visame Šiaulių regione, bet ir Lietuvoje. Žaidynės vyks liepos 5-11 dienomis, jose ketina dalyvauti neprofesionalūs sportininkai iš 53 pasaulio šalių.

Žaidynių programoje numatyti 50 pasaulio šalių nacionaliniai pasirodymai, vyks 41 sporto renginys, trys sporto čempionatai. Gausi kultūros programa, kurioje – 23 renginiai.