Ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje (569 balsai už, 46 prieš, 49 susilaikė), europarlamentarai ragina Rusijos valdžios institucijas nedelsiant panaikinti visus jokio teisinio pagrindo neturinčius kaltinimus organizacijai „Memorial“ ir užtikrinti, kad ji galėtų tęsti savo svarbų darbą be valstybės kišimosi. EP nariai taip pat ragina ES vyriausiąjį įgaliotinį užsienio reikalams nustatyti sankcijas Rusijos pareigūnams, vykdantiems neteisėtus veiksmus „Memorial“ organizacijos padalinių ir jų narių atžvilgiu.

EP primygtinai ragina Rusiją nutraukti tebevykdomą susidorojimą su pilietine visuomene, žmogaus teisių gynėjais ir nepriklausoma žiniasklaida, panaikinti įstatymus dėl „užsienio agentų“ ir nepageidaujamų organizacijų. Savo ruožtu ES institucijos ir ES valstybės turėtų labiau remti Rusijos pilietinę visuomenę ir nepriklausomas organizacijas, įsitikinę europarlamentarai. Anot jų, ES delegacija Rusijoje ir nacionalinės diplomatinės atstovybės turėtų atidžiai stebėti „Memorial“ organizacijos padėtį, susijusius teismo procesus bei teikti visą reikiamą paramą.

Du organizacijai „Memorial“ priklausantys juridiniai asmenys susiduria su likvidavimo rizika, jų atžvilgiu Rusijoje pradėjus teismo procesus dėl pasikartojančių tariamų šalies teisės aktų dėl „užsienio agentų“ pažeidimų, o taip pat, kad organizacijos straipsniais tariamai pateisinama teroristinių ir ekstremistinių organizacijų veikla.

EP nariai rezoliucijoje pažymi svarbų organizacijos „Memorial“ indėlį į tai, kad būtų teikiama informacija apie politines represijas Sovietų Sąjungoje ir ginamos žmogaus teisės šiandieninėje Rusijoje. Europarlamentarai smerkia Rusijos institucijų propaguojamą istorijos revizionizmo ir stalinizmo šlovinimo politiką, kuria naudojamasi bandant likviduoti ir kitas organizacijas.

Vienas iš rezoliucijos autorių Andrius Kubilius (Europos liaudies partija) teigė: „Šiandien Putinas siekia sunaikinti atmintį apie Stalino nusikaltimus. Jis bando sunaikinti instituciją, kuri mėgino pasakyti tiesą apie Stalino nusikaltimus Rusijos gyventojams. Simboliška, kad „Memorial“ savo veikloje derina rūpestį Stalino nusikaltimų viešinimui ir dabartiniams Putino režimo nusikaltimams žmogaus teisių srityje. Nėra didelio Kremliaus mentaliteto skirtumo Stalino ir Putino laikais. Abiem žmogaus gyvybė, orumas, teisės, tautų suverenitetas nieko nereiškia.“

EP narys, taip pat vienas iš rezoliucijos autorių Petras Auštrevičius („Atnaujinkime Europą“) pabrėžė: „Tikra tiesa, kad Putino režimas vertina Sovietų Sąjungos žlugimą kaip tragediją ir istorinės Rusijos subyrėjimą. Tai blogio imperija, kuri vykdydama terorą, didįjį valymą, masinius suėmimus, egzekucijas, trėmimus bei sąmoningai sukeliant badą pražudė nuo 9 iki 15 mln. žmonių. Mano gimtoji šalis Lietuva taip pat sumokėjo didelę kainą, patyrusi masinius trėmimus ir nekaltų žmonių žudynes. Kremlius bando nutildyti bolševikų ir komunistų represijų aukas, kurie kalba vienu balsu ir reikalauja istorinės tiesos ir pripažinimo.“

„Memorial“ yra viena seniausių ir labiausiai gerbiamų žmogaus teisių organizacijų Rusijoje, nepaliaujamos kovos už laisvę, demokratiją ir žmogaus teises posovietinėje erdvėje simbolis. 2009 m. Europos Parlamentas skyrė organizacijai Sacharovo premiją už minties laisvę, o pats Andrejus Sacharovas buvo vienas iš organizacijos „Memorial“ steigėjų ir pirmasis pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją