A. Navalnas, laikomas bene geriausiai žinomu V. Putino oponentu, kalinamas nuo tada, kai grįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl šios atakos jis ir Vakarų šalys kaltina Kremlių.

„Nors atvykti čia yra nuostabu, veikiausiai būtent taip atrodo mano ir mano šeimos baisiausias košmaras, – atsiimdama premiją, Europos Parlamente (EP) sakė Darija Navalnaja.– Nesuprantu, kodėl tie, kurie pasisako už pragmatiškus ryšius su diktatoriais, negeba atsiversti istorijos knygų.“

„Labai lengva suprasti neišvengiamą politinį dėsnį: nuolaidžiavimas diktatoriams ir tironams yra neveiksmingas“, – kalbėjo 20-metė Stanfordo universiteto studentė. Ji taip pat sukritikavo Europos politikus, kurie „svajoja gauti darbą V. Putino valdomų valstybinių kompanijų direktorių valdybose ar pasiplaukioti oligarcho jachta“.

„Mano manymu, problema yra ta, kad siekio vėl ir vėl patenkinti diktatoriaus užgaidas, jo nesupykdyti, nekreipti dėmesio į jo padarytus nusikaltimus, negalima laikyti pragmatišku požiūriu, – teigė D. Navalnaja. – Laikas pasakyti tiesiai. Po pragmatizmo uždanga slepiasi cinizmas, veidmainystė ir korupcija.“

Po A. Navalno suėmimo jo organizacijos buvo pripažintos „ekstremistinėmis“ ir daugelis jo bendražygių išvyko iš Rusijos. Valdžios pareigūnai taip pat inicijavo prieš jį daugybę naujų tyrimų, įskaitant naują tyrimą dėl „ekstremizmo“, kuriam pasibaigus opozicionierius gali būti įkalintas dar dešimtmečiui.

Strasbūre šiuo metu taip pat besilankantis vienas pagrindinių A. Navalno bendražygių Leonidas Volkovas pabrėžė, kad opozicionierius yra V. Putino „asmeninis kalinys“ ir jo laisvė priklauso tik nuo Rusijos lyderio.

A. Navalno šalininkai spaudžia ES skelbti V. Putinui ir jo aplinkai sankcijas, siekiant padidinti spaudimą Kremliui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją