Šiuo metu Rusijoje kalintis A. Navalnas jau daugiau nei dešimtmetį yra pagrindinis šalies opozicijos veikėjas, žinomas dėl savo kovos su korupcija ir Kremliaus vykdomais žmogaus teisių pažeidimais. Jis organizavo demonstracijas prieš prezidentą Vladimirą Putiną ir jo vyriausybę, kandidatavo į prezidento postą bei pasisakė už antikorupcines reformas.

Kaip rašoma pranešime spaudai, pradėdamas ceremoniją, Europos Parlamento pirmininkas David Sassoli savo kalboje gyrė A. Navalno drąsą: „Jam buvo grasinama, jis buvo kankinamas, nunuodytas, suimtas, įkalintas, bet iš tikrųjų nepavyko priversti jo nustoti kalbėti. Jis išdrįso kovoti su autoritariniu, piktnaudžiaujančiu režimu ir dienos šviesoje atskleisti korupciją bei korumpuotus asmenis. A. Navalnas kartą pasakė, kad korupcija klesti tada, kai yra nepaisoma žmogaus teisių. Manau, kad jis yra teisus. Kova su korupcija taip pat yra kova už pagarbą visuotinėms žmogaus teisėms. Tai iš tikrųjų yra kova už žmogaus orumą, gerą valdymą ir teisės viršenybę“, – sakė D. Sassoli, ragindamas nedelsiant ir besąlygiškai paleisti A. Navalną.

Aleksejus Navalnas

A. Navalno vardu atsiimdama apdovanojimą, Darija Navalnaja kritikavo tuos, kurie nori nusileisti diktatoriams pragmatizmo labui, ragindama, kad Europa liktų ištikima savo idealams: „Kai parašiau savo tėčiui ir paklausiau: ką norėtum, kad pasakyčiau Europos Parlamente, jis atsakė: pasakyk, kad niekas negali drįsti Rusijos prilyginti Putino režimui. Rusija yra Europos dalis ir mes siekiame tapti jos dalimi. Tačiau taip pat norime, kad Europa stengtųsi likti ištikima sau, toms nuostabioms idėjoms, kurios yra jos pagrindas. Mes siekiame idėjų Europos, žmogaus teisių, demokratijos ir vientisumo šventės.“
Ceremonijoje Strasbūre taip pat dalyvavo Leonidas Volkovas, vienas iš A. Navalno patarėjų politiniais klausimais, bei Kira Jarmyš, A. Navalno atstovė spaudai.
Sacharovo premija

2020 m. rugpjūtį A. Navalnas buvo apnuodytas. Vėliau kelis mėnesius gydėsi Berlyne, o 2021 m. sausį grįžo į Maskvą, kur buvo suimtas. Vasarį nuteistas dvejų su puse metų kalėjimo bausme, šiuo metu įkalintas griežto saugumo bausmių kolonijoje. Kovo pabaigoje jis surengė bado streiką, protestuodamas prieš medicininės priežiūros stoką.
2021 m. birželį Rusijos teismas A. Navalno Antikorupcijos fondą ir jo regioninius biurus pavadino „ekstremistinėmis grupuotėmis“. 2021 m. sausį priimtoje rezoliucijoje europarlamentarai pareikalavo nedelsiant ir besąlygiškai paleisti A. Navalną ir visus kitus asmenis, sulaikytus protestų už jo paleidimą metu, bei paragino ES šalis sustiprinti sankcijas Rusijai. Šį raginimą jie pakartojo 2021 m. balandį.
Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli

Tarp 2021 m. Sacharovo premijos finalininkų šiais metais taip pat buvo už moterų teises savo šalyje kovojančios Afganistano moterys ir buvusi Bolivijos prezidentė Jeanine Áñez. Sovietų Sąjungos disidento Andrejaus Sacharovo vardu pavadintą 50 tūkst. eurų premiją už minties laisvę kasmet skiria Europos Parlamentas. Ji buvo įsteigta 1988-aisiais siekiant pagerbti asmenis ir organizacijas, ginančias žmogaus teises. Pernai premija buvo skirta Baltarusijos opozicijai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)