Ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas (EP) pažymi, kad pastaraisiais dešimtmečiais Arktis yra taikos regionas, kuriame nėra didelės įtampos ir vyksta konstruktyvus tarptautinis bendradarbiavimas. Tai būtina išlaikyti, įsitikinę europarlamentarai.

Jie sunerimę dėl laipsniško Rusijos pajėgų Arktyje telkimo ir mano, kad tokie veiksmai nėra pagrįsti ir gerokai viršija teisėtus gynybos tikslus. EP nariai ragina griežtai atsirinkti, kokiais klausimais ES turėtų bendradarbiauti su Rusija Arktyje, siekiant nepažeisti Rusijai taikomų ES sankcijų.

Europarlamentarai taip pat sunerimę dėl plataus masto Kinijos projektų Arktyje. Jie ragina ES atidžiai stebėti Kinijos pastangas įtraukti šį regioną į savo ekonominė plėtros programas ir „poliarinį šilko kelią“, nes tokie Kinijos veiksmai verčia abejoti idėja, kad Arktis galėtų būti traktuojama kaip nepriklausomas regionas.

EP rezoliucijoje kartu reiškia susirūpinimą dėl neigiamo klimato kaitos poveikio regionui, visų pirma greitai tirpstančio ledo ir pernelyg intensyvaus išteklių eksploatavimo. EP nariai ragina neatidėlioti kovos su klimato kaita ir įgyvendinti Paryžiaus klimato kaitos susitarimą. Jie taip pat ragina saugoti vietinių Arkties gyventojų kultūrą ir gerbti jų teisę naudotis regiono gamtiniais ištekliais.

„ES Arkties strategija turi atspindėti naujus regiono saugumo iššūkius, didėjančią geopolitinę įtampą ir naujų veikėjų, pavyzdžiui, Kinijos, veiklą. Turime suprasti, kad Arktyje esame ne vieni. Kartu su tokiais artimais sąjungininkais kaip JAV, Kanada, Norvegija ir Islandija galime sukurti turtingą ir taikią ateitį regionui“, – pažymėjo EP pranešėja Anna Fotyga (Europos konservatoriai ir reformuotojai, Lenkija).

EP rezoliucijai dėl Arkties regiono pritarė 506 EP nariai, 36 nepritarė, o 140 susilaikė.