Priimtoje rezoliucijoje dėl ES ir JAV santykių Europos Parlamentas (EP) sveikina JAV įsipareigojimą taisyklėmis grindžiamam daugiašališkumui, nes tai suteikia galimybę ES vėl bendradarbiauti su JAV. Anot Parlamento, transatlantinis bendradarbiavimas turi remtis lygiaverte partneryste, kartu puoselėjant ES strateginę autonomiją gynybos ir ekonominių santykių srityje.

Europarlamentarai pažymi, kad ES ir JAV turi vengti nereikalingų įtampų ir geriau koordinuoti savo poziciją dėl Kinijos, visų pirma dėl žmogaus ir mažumų teisių apsaugos ir įtampos Pietų ir Rytų Kinijos jūrose, Honkonge bei Taivano sąsiauryje deeskalavimo.

Jie taip pat ragina ES glaudžiau bendradarbiauti su JAV dėl Rytų kaimynystės ir Vakarų Balkanų, kad čia būtų kuriamos atsparios, klestinčios, demokratiškos ir daugiatautės visuomenės. Europarlamentarai primena savo pasiūlymą sukurti Transatlantinę politikos tarybą svarbiems užsienio ir saugumo klausimams aptarti, kuriai vadovautų ES ir JAV diplomatijos vadovai.

EP nariai taip pat primena neseniai kilusią įtampą JAV, Jungtinei Karalystei ir Australijai pasiekus vadinamąjį AUKUS susitarimą ir nepasikonsultavus su ES sąjungininkais. Europarlamentarai įsitikinę, kad lygiaverčiams partneriams tai būtina nuoširdžiai ir atvirai aptarti, tačiau jie kartu džiaugiasi, kad rugsėjo 29 d. Pitsburge, kaip planuota, įvyko steigiamasis Prekybos ir technologijų tarybos posėdis.

Smerkdami nuožmų Talibano režimo grįžimą į Afganistaną ir valdžios perėmimą po JAV karių pasitraukimo, europarlamentarai ragina išsamiai apsvarstyti misijos Afganistane pamokas, siekiant padaryti reikiamas išvadas, kaip skatinti stabilumą, saugumą ir gerą valdymą pasaulyje. Jie ragina transatlantinius partnerius bendradarbiauti su visomis Afganistano kaimynėmis, atsižvelgiant į sunkią ten prieglobsčio ieškančių Afganistano žmonių padėtį ir būtinybę jiems padėti.

EP pranešėjas Tonino Picula (Socialistai ir demokratai, Kroatija) teigė: „Mums reikalinga atnaujinta ir sustiprinta transatlantinė partnerystė, kuri leistų spręsti bendrus iššūkius. JAV išlieka artimiausia ir svarbiausia ES strateginė partnerė. Tikiu, kad strateginę autonomiją puoselėjanti Sąjunga būtų geriausia partnerė JAV.“

Rezoliucijai dėl ES ir JAV santykių pritarė 550 EP narių, 83 nepritarė, o 55 susilaikė.