„Šiandien kolegoms pasakojau, su kokiomis provokacijomis susiduriame ir patį naujausią pavyzdį vakar, kai dvylika Baltarusijos pareigūnų buvo įėję į Lietuvos teritoriją. Tai yra labai rimta ir pavojinga provokacija. Kaip tik aptarėme, kad parlamentų pirmininkų lygmenyje norėtume kreiptis į Europos Sąjungos šalių parlamentų pirmininkus, galbūt NATO šalių parlamento pirmininkus, atkreipti dėmesį į neleistiną elgesį ir veiksmus“, – sakė Lietuvos Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Lietuvos Seimo pirmininkė konstatavo, kad ruošiantis „Zapad“ pratyboms tokių provokacijų galime sulaukti ir daugiau.
„Labai svarbu, kad reaguotume ir ta reakcija būtų solidari. Šiandien mūsų susitikimo metu daug kalbėjome apie tai, kokių veiksmų galėtume imtis ir kad būtina mus, kaip trijų Baltijos šalių parlamentų pirmininkams atkreipti kolegų dėmesį kitose šalyse į tuos veiksmus, kurie vyksta mūsų pasienyje“, – sakė Lietuvos politikė.

Latvijos parlamento pirmininkė I. Murniece patikino, kad kol kas panašių provokacijų Latvijoje dar nebuvo, tačiau atsipalaiduoti neverta: „Kas žino, kas bus toliau, kadangi metodai keičiasi. Mes matome, kad naudojamos naujos technologijos, kad jų atsiranda vis kitokių. Artėja „Zapad“ pratybos, apie kurias taip pat turime labai rimtai galvoti. Tikrai manau, kad kalbant apie sankcijas, ES turėtų reaguoti“.

Latvijos politikei antrino ir Estijos parlamento pirmininkas Juri Ratas, pabrėždamas, kad situacija išties yra rimta ir verčianti budrumo neprarasti nė sekundei.

„Aš manau, kad šis poelgis (Baltarusijos pasieniečių provokacija, kertant Lietuvos pasienio ruožą, aut. past.) – nėra toleruotinas, tai yra rimtas signalas. Mes Estijoje žinome, ką visa tai reiškia, kai kažkokie kovotojai pažeidžia mūsų erdvę, ar tai būtų keletas sekundžių, ar minučių – tai visiškai nesvarbu. Kiti pasieniečiai tai gali pakartoti, tai iš tikrųjų labai rimta“, – atkreipia dėmesį Lietuvoje viešėjęs Estijos parlamentaras.
Estijos premjeras Juri Ratas Belgijoje

Europos Parlamento pirmininkas David Sassolis sako, kad būtina reaguoti į tokius dalykus, kai yra pažeidžiama kitos, suverenios valstybės teritorija: „Kuri šalis tai bebūtų, tai iš tikrųjų yra priešiškumo ženklas ir mes tikrai žinome, kad Baltarusija ir Lukašenkos rėžimas gali tapti labai pavojingas. Prieš keletą mėnesių buvo sulaikytas vienos iš Europos Sąjungos šalių laineris viena tam, kad areštuoti du jaunus žurnalistus. Dėl to reakcija tikrai turėtų būti adekvati. Kiekvienas nusikalstamos veikos vykdytojas turi sulaukti atsako iš Europos Sąjungos“.