Sassoli dėkoja Lietuvai už pastangas

Lietuvoje EP pirmininkas susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Svetlana Cichanouskaja, Lietuvoje dislokuotais NATO kariais Rukloje bei lankosi Medininkų pasienio poste. Būtent čia surengtoje D. Sassoli ir trijų Baltijos šalių parlamentų pirmininkų spaudos konferencijoje EP pirmininkas dėkoja Lietuvos vadovams už pastangas, dedamas dėl visų saugumo:

„Ta veikla, kurią ką tik stebėjome, siekiant apsaugoti sienas su Baltarusija yra iš tikrųjų nepaprastai didelis dalykas mums visiems, mūsų bendram saugumui, visos ES saugumui. Mes turime dėti daugiau pastangų ir aš tikrai perduosiu žinią visoms kitoms Europos institucijoms. Mes susiduriame su krize, kadangi už šios sienos yra režimas, kuris žudo laisvę ir kuris nori su mumis konkuruoti. Mes negalime leisti, kad ši agresija liktų nenubausta. Mes turime reaguoti ir kaip EP mes toliau prašome kitų valdžios institucijų paleisti politinius kalinius ir galvojame, kad visa tai, kas vyksta, yra iš tikrųjų žmogaus teisių pažeidimas ir tai tenka patirti tiek Lietuvai, tiek kitoms Baltijos valstybėms. Taip neturi būti.“

Dar prieš vizitą Lietuvoje D. Sassoli išskirtiniame interviu „Delfi“ sakė, jog Baltarusijos režimas ciniškai išnaudoja migrantus, siekdamas daryti spaudimą Europos Sąjungos valstybėms narėms. Anot EP pirmininko, akivaizdu, kad tai iš esmės skiriasi nuo žmonių, bėgančių nuo karo ir persekiojimų, ir ES turi į tai reaguoti.

Čmilytė: kolegos tampa to paties iššūkio dalimi

Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kalbą konferencijoje pradėjo dėkodama Latvijos ir Estijos kolegoms, kurių pagalbos Lietuva sulaukė pirmiausia: šios šalys atsiuntė savo pareigūnus ir dalinosi kita reikiama pagalba nuo pirmųjų savaičių.

„Taip pat norėčiau padėkoti ir Europos Parlamentui, kur dar birželio 10 d. priimta rezoliucija, smerkianti šį hibridinį Lukašenkos režimo veiksmą. Manau, kad labai svarbu, jog šiandien apsilankę parlamentų pirmininkai turėjo galimybę įsitikinti, su kokiais iššūkiais Lietuva susiduria šiandien ir taip pat galbūt mūsų patirtis tampa ir pavyzdžiu, ir naudinga patirtimi kolegoms Latvijoje, mūsų regione, kurie taip pat galima sakyti tampa to paties iššūkio dalimi“, – kalbėjo Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė.

Konferencijoje dalyvavęs Estijos parlamento pirmininkas Juri Ratas sakė, kad dalykus derėtų vadinti tikraisiais vardais: „Hibridinė ataka yra hibridinė ataka, nelegalios migracijos naudojimas kaip ginklo yra pagrindinis saugumo iššūkis, o taip pat tai yra žmogaus teisių pažeidimas. Tiek veikdamas prieš Lietuvą, Latviją ar Lenkiją, Lukašenka veikia prieš ES. Mes pasipriešinsime šioms atakoms, siekiant išspręsti krizę.“

Latvijos parlamento pirmininkė Inara Mūrniece sako, jog Latvija šiuo metu atsidūrusi panašioje padėtyje, kokioje Lietuva buvo prieš mėnesį: „Susiduriame ne vien su nelegalia emigracija. Kaip kolegos sakė, susiduriame su hibridiniu karu prieš mūsų šalis ir taip pat prieš ES. Taip pat tai karas prieš NATO.“ Politikės teigimu, svarbu ne vien pastangų koordinavimas, bet ir greita reakcija.

Visą konferenciją galite peržiūrėti čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)