„Šis įstatymas – gėda... Tai nesiskaitymas su Europos Sąjungos vertybėmis“, – sakė U. von der Leyen per Europos Parlamento sesiją Strasbūre.

„Jei Vengrija neištaisys padėties, Komisija pasinaudos savo, kaip sutarčių sergėtojos, turimais įgaliojimais“, – pridūrė ji.

Ginčas tarp ES ir Vengrijos kilo dėl įstatymo, pavadinto „Antipedofilijos aktu“, kuriuo iš pradžių buvo siekiama sugriežtinti bausmes už smurtą prieš vaikus.

Vis dėlto, paskutinėje įstatymo redakcijoje atsirado pataisų, kuriomis, kritikų teigimu, supainiojama pedofilija ir homoseksualumas bei yra stigmatizuojamas LGBTQ bendruomenės palaikymas.

„Europa niekada neleis, kad dalis mūsų visuomenės būtų stigmatizuota, nepriklausomai nuo to, ką jie myli, jų amžiaus, tautybės, politinių pažiūrų ar religinių įsitikinimų“, – teigė EK pirmininkė.

Bet kokie teisiniai veiksmai, kuriuos gali inicijuoti U. von der Leyen, turi daugumos ES valstybių narių palaikymą. Birželį vykusiame Europos Vadovų Tarybos (EVT) viršūnių susitikime dauguma lyderių, vedami Nyderlandų, sukritikavo Vengrijos premjerą Viktorą Orbaną dėl jo vadovaujamoje šalyje priimto įstatymo.

Savo ruožtu EVT pirmininkas Charles‘is Michelis EP posėdyje pripažino, kad tokia karšta diskusija „nėra įprasta praktika“ EVT viršūnių susitikimuose.

„Mūsų pokalbis buvo reikalingas, sudėtingas ir kartais emocingas“, – sakė Ch. Michelis, pabrėždamas, kad tai rodo, jog LGBTQ teisės „nėra marginalus klausimas“.

Manoma, kad EK planuoja pradėti pažeidimo procedūrą, kuri savo esme yra panaši į teismo procesą. Ši procedūra gali baigtis ES Teisingumo Teismo skiriama bauda valstybei narei.

Dauguma europarlamentarų palaikė U. von der Leyen kritiką V. Orbanui ir jos perspėjimą dėl teisinių veiksmų, tačiau kraštutinių dešiniųjų pažiūrų EP nariai teigė palaikantys Vengrijos įstatymą.

Prancūzijos europarlamentaras Nicolas Bay veiksmus prieš Vengriją vadino „skandalingais“.

„Vengrija nori apsaugoti savo vaikus nuo genderizmo teorijos kliedesių. Budapeštas yra teisus“, – teigė politikas.