Siūlo leisti nutraukti nėštumą ankstyvuoju periodu, esant pavojams – ir vėliau

Anot EP pranešimo žiniasklaidai, europarlamentarai pabrėžė, kad teisė į sveikatą, ypač seksualinę ir reprodukcinę, yra esminis moterų teisių ir lyčių lygybės ramstis, todėl ji negali būti apribota ar panaikinta. Priimtoje rezoliucijoje šios teisės ribojimas pripažįstamas lyčių lygybės pažeidimu ir prilyginamas smurtui prieš moteris bei mergaites. Priimant rezoliuciją sulaukta 378 balsų už, 255 prieš, 42 balsuojantys susilaikė.

EP nariai taip pat piktinosi, kad kai kuriose ES šalyse vis dar draudžiami abortai, o tai verčia moteris nėštumą nutraukti neteisėtai arba kūdikį iki galo išnešioti prieš savo valią, kas pažeidžia žmogaus teises. Europarlamentarai ragino visas ES šalis užtikrinti visuotinę prieigą prie saugių ir teisėtų abortų bei nustatyti, kad nėštumo nutraukimas savo noru būtų teisėtas ankstyvuoju nėštumo etapu, o kai kyla pavojus nėščiosios sveikatai ar gyvybei – ir vėliau.

Rezoliucijos priėmimo metu EP apgailestauta, jog kai kurios ES valstybės leidžia gydytojams ir net ištisoms medicinos įstaigoms atsisakyti teikti sveikatos priežiūros paslaugas dėl vadinamosios vidinių įsitikinimų, tad atsisakoma teikti aborto paslaugas dėl religijos ar vidinių įsitikimų, sukeliant pavojų moterų gyvybei.

EP pranešėjas Predrag Matić savo kalboje pabrėžė, jog nenorima atimti gydytojų teisės atsisakyti medicinos paslaugų teikimo dėl asmeninių priežasčių, tačiau tuo pačiu sveikatos įstaiga turi suteikti gydytoją, kuris prašomą paslaugą suteiks.

Vienas iš tikslų – nemokamos menstruacinės priemonės visoms moterims

Europarlamentarai pareikalavo, kad visos ES valstybės suteiktų galimybę naudotis kokybiškomis kontracepcijos priemonėmis ir reikmenimis, užtikrintų prieigą prie šeimos planavimo konsultacijų ir teiktų informaciją apie kontracepciją. EP taip pat kviečia užtikrinti visuotinį lytinį švietimą pradinių ir vidurinių mokyklų mokiniams, nes tai gali iš esmės prisidėti prie lytinio smurto ir priekabiavimo mažinimo.

EP nariai atkreipia dėmesį į neigiamą „tamponų mokesčio“ poveikį lyčių lygybei. Jie kviečia ES valstybes pasinaudoti lankstumu, suteiktu PVM direktyvoje, ir šioms prekėms pritaikyti lengvatinį ar nulinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą. Kartu ES valstybės raginamos kovoti su menstruacinių priemonių nepritekliumi ir užtikrinti, kad visos moterys turėtų galimybę gauti nemokamų menstruacinių priemonių.

Sulaukė kraupių siuntinių ir tapatinimo su Hitleriu: vadina plokščios žemės gyventojais

EP pranešėjas Predrag Matić sakė, jog ši rezoliucija žymi naują erą ES ir pirmąjį tikrą pasipriešinimą regresyviai politikai, kuri daugelį metų ribojo moterų teises Europoje:

Tiek pat abortų yra šalyse, kuriose tai leidžiama ir kur draudžiama. Tik ten, kur jie draudžiami, dažniausiai yra pavojingi moterų sveikatai. Todėl pasaulyje kasmet miršta 23 000 moterų. Mūsų neabejotina nuomonė, kad abortas yra nepaprastai sunkus kiekvienos moters pasirinkimas, tačiau galų gale jis visada turi likti pasirinkimu“, – kalbėjo Kroatijos atstovas EP.

P. Matić neneigė sulaukęs ir daug kritikos dėl šios rezoliucijos esmės: europarlamentarą pasiekė galybė piktų laiškų ar net kraupių siuntinių su lėlėmis bei lyginimo su Hitleriu. Vis dėlto, politikas sako esąs tikras sprendimų reikalingumu:

„Rytoj priimsite itin reikšmingą sprendimą dėl daugiau nei 250 milijonų Europos moterų. Bet akimirką atidėkite tai į šalį ir, jei tai jums nuo to taps lengviau, žinokite, kad priimate svarbų sprendimą dėl savo dukters, motinos, žmonos, sesers sveikatos apsaugos lygio ir pagrindinių žmogaus teisių.“

Anot europarlamentaro, nepavyks nieko įrodyti tik tiems, kurie vis dar mano, kad moterys yra antrarūšiai žmonės ir turėtų tokiais išlikti: „Leiskime jiems ir toliau būti atsargiems einant, kad nenukristų nuo plokščios Žemės krašto.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)