Žinia Lietuvai: didėja tiesioginės išmokos

Pasak europarlamentaro Bronio Ropės, apskritai bendros žemės ūkio politikos tikslas – kad visi europiečiai turėtų prieinamo, tinkamomis kainomis, reikiamo asortimento ir norimos kokybės maisto produktų:

„Skiriama parama žemdirbiui, kad jis galėtų dirbti, būtų gyvybingas, už konkurencingą ir sykiu prieinamą kainą galėtų parduoti savo žaliavas. Tokiu būdu net krizės metu nejautėme didesnių maisto problemų. Apie 30 – 40 proc. sudaro parama ir apie 60 – 70 proc. atskirose valstybėse – kaina, kurią kiekvienas sumokame parduotuvėje“, – pirmadienį spaudos konferencijoje kalbėjo Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto narys B. Ropė.

2021 – 2027 metams bendrai žemės ūkio politikai skirti 387 mlrd. Eur, iš kurių didžioji dalis – tiesioginėms išmokoms. Gera žinia Lietuvai – tiesioginės išmokos šaliai didėja: „Praeitą laikotarpį mes gavome 3,1 mlrd. tiesioginių išmokų, tai šiuo laiku Lietuva gaus virš 4 mlrd.“,– kalba B. Ropė. Vis dėlto, iki ES išmokų vidurkio Lietuvai dar teks palūkėti, mat jo nepavyks pasiekti net 2027 m.

Bronis Ropė

Gyvensime sveikesnėje aplinkoje?

Anot EP Žemės ūkio ir kaimo plėtros komiteto nario Juozo Oleko, po šio susitarimo žemės ūkis galės tvirčiau stovėti ant kojų, nors nepakankamai, mat planai ir ketinimai buvo didesni: susitarime neužfiksuota galutinė konvergencija, kuri buvo žadėta, todėl Lietuva ir nepasieks europinio išmokų vidurkio:

„Įvyko neblogas žingsnis į priekį, bet mažesnis, nei mes norėjome ir galėjome. Kita vertus, pats žemės ūkis bus žalesnis, mes gyvensime sveikesnėje aplinkoje, tikriausia valgysime sveikesnį maistą ir dėl to patys būsime sveikesni.“

Vienas iš svarbių susitarimo punktų – dėmesys socialiniam aspektui: „Žemės ūkyje turės būti laikomasi socialinių garantijų, darbo teisės. Praktikoje tai reikš, kad informacija apie galimus darbo santykių pažeidimus pasieks mokėjimo agentūras ir šios galės taikyti tam tikras sankcijas.“

Lietuvoje, sako J. Olekas, darbo santykiai – gal net per lankstūs ir čia reiktų tam tikrų pakeitimų: kad žmogus, dirbantis žemės ūkyje, ligos atveju galėtų gauti sveikatos paslaugas, taip pat pensiją ir pan.

Didesnis skaidrumas siekiant apsaugoti ES lėšas ir sankcijos už pakartotinius pažeidimus

Oficialiame EP pranešime po susitarimo taip pat skelbiama, jog europarlamentarai reikalavo didesnio galutinių ES subsidijų gavėjų skaidrumo ir užtikrino, kad valstybėms narėms bus suteikta prieiga prie ES duomenų. Taip tikimasi išvengti ES taisyklių apėjimo ir tinkamai apsaugoti ES lėšas.

Be to, tiems, kurie pakartotinai nesilaikys ES reikalavimų, susijusių su aplinkos, gyvūnų gerove, bus taikomos didesnės nei iki šiol sankcijos.

Dėmesys smulkiesiems ir jauniesiems ūkininkams

Daugiau dėmesio, pasak J. Oleko, gaus jaunieji ūkininkai: „Tai turėtų paliesti jaunuosius ūkininkus Lietuvoje, nes pagal dabartinę tvarką šiems ūkininkams buvo skiriama iki 2 proc. lėšų, dabar susitarimas užtikrina ne mažiau kaip 3 proc.“

Juozas Olekas

Smulkieji ūkininkai irgi nebus pamiršti: „Susitarta dėl naujo mechanizmo, kad ne mažiau nei 10 proc. tiesioginių išmokų valstybė narė turi skirti arba įvedant lubas, arba smulkiesiems ūkininkams, pirmiesiems hektarams. Taigi, apie 400 mln. Lietuva nuo 4 mlrd. tiesioginių išmokų turės apsispręsti, kokiems poreikiams skirti“, – kalba B. Ropė.

Sulig nauju sutarimu didėja aplinkosauginės ambicijos, bet kaip tai veiks ūkių konkurencingumą? „Kalbame apie pasikeitimus ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Manau, Lietuva gali pasidžiaugti: esame jau nemažai padarę, kalbant apie pesticidų ar trąšų naudojimą, Lietuva to sunaudoja žymiai mažiau nei kai kurios kitos Europos valstybės“, – sakė J. Olekas.

Galiausiai, krizės ir kainų pokyčiai turėtų ūkininkų nebegąsdinti taip, kaip iki šiol: esamas krizės rezervas, padedantis kainų ar rinkos nestabilumo metu ūkininkams, bus pakeistas iš ad hoc priemonės į nuolatinę, turint tinkamą biudžetą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)