Viena iš daugiausiai lėšų gaunančių ES programų

Šiai Europos tapatybę puoselėti labai padedančiai programai 2021–2027 m. bus skirtas kone dukart didesnis finansavimas (daugiau kaip 28 mlrd. eurų iš įvairių šaltinių) nei per praėjusius septynerius metus (14,7 mlrd. eurų). Galutiniais derybų su ES Taryba etapais Europos Parlamentui pavyko pasiekti, kad būtų skirta papildoma 1,7 mlrd. eurų suma.

„Nuo šios programos sukūrimo 1987 m., jos dalyvių skaičius nuolat augo, ir ji nuolat minima kaip vienas iš pagrindinių Europos Sąjungos pasiekimų per „Eurobarometro“ nuomonių apklausas. 14,7 mlrd. eurų biudžetas buvo panaudotas daugiau kaip 4 mln. europiečių studijoms, praktikoms, kitų formų mokymuisi ir patirties įgijimui užsienyje“, – pastebi europarlamentarė V. Blinkevičiūtė.

Ateinančiu laikotarpiu, pasak europarlamentarės, programa pasiūlys dar daugiau galimybių „Erasmus+“ dalyviams: „Ji taps prieinamesnė kiekvienam, supaprastės paraiškų teikimo tvarka, siūlys daugiau lanksčių būdų dalyvauti, įtraukiant mažiau galimybių turinčius asmenis – neįgaliuosius, neturinčius pakankamai pajamų ir kt. Ilgalaikiuose mokymosi mobilumuose galės dalyvauti ir bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai, sporto klubai. Numatyta galimybė besimokantiems suaugusiems iki šešių mėnesių praleisti kitoje ES šalyje. Programa bus siekiama padėti įgyti naujų darbo ir gyvenimo įgūdžių, kad jie galėtų geriau prisitaikyti prie žaliosios ir skaitmeninės pertvarkos bei įveikti COVID-19 pandemijos padarinius“.

Įtraukta iniciatyva „DiscoverEU“

„Pirmą kartą į „Erasmus+“ bus įtraukta „DiscoverEU“, kuri suteiks galimybes 18 - mečiams gauti Europinį geležinkelių pažymėjimą keliauti, mokytis iš kitų kultūrų bei susipažinti su savo bendraamžiais Europiečiais“, - pažymi V. Blinkevičiūtė.

Jaunimui bus suteikiama galimybė teikti paraišką dėl nemokamo kelionės po Europą bilieto mokymosi arba pažinimo tikslais. Daugiau informacijos apie taisykles galima rasti čia: iniciatyva „DiscoverEU“.

Europos universitetų tinklų iniciatyva sudarys sąlygas studentams įgyti diplomą, derinant studijas keliose ES šalyse, o profesinės kompetencijos centrų iniciatyva leis kurti tarpusavyje susijusias profesinių įgūdžių ekosistemas.

Vilija Blinkevičiūtė

Lietuva kviečiama sekti programos kvietimus ir rengti projektus

„Lietuva aktyviai dalyvavo šioje programoje ir neabejotinai dalyvaus ir toliau. Per metus vyksta iki 300 mobilumo projektų, kuriuose dalyvauja iki 13 000 dalyvių. Manau, kad pandemija bus įveikta ir netaps kliūtimi jaunimui judėti ES“, – tuo tikra europarlamentarė.

V. Blinkevičiūtė sako, kad Lietuvai būtina sekti šių metų programos kvietimus ir rengti projektus: „Informaciją galima rasti Europos Komisijos tinklapyje. Šiuo metu baigiami rengti naujo etapo dokumentai dėl būsimų projektų reikalavimų, ieškoma geriausių sprendimų, kaip vykdyti programos veiklas Covid-19 pandemijos sąlygomis. Visos programos naujovės bus išdėstytos 2021 m. programos „Erasmus+“ vadove, kurį Europos Komisija tikisi paskelbti artimiausiu metu. Kartu su šiuo vadovu bus paskelbtos naujų mobilumo ir bendradarbiavimo partnerysčių projektų bei kitų veiklų kvietimų teikti paraiškų datos“.

Teikti paraiškas nuo šiol bus paprasčiau

Naujoji programa „Erasmus+“ bus paprastesnė, nes bus lengviau pateikti paraiškas naudojant patogesnes IT sistemas ir pildant mažiau dokumentų. Taip pat bus sudaryta speciali „nedidelio masto partnerystės“ finansavimo programa, skirta mažesnėms organizacijoms, kaip antai jaunimo asociacijos ir sporto klubai.

Be to, bus vertinamas programos indėlis siekiant ES klimato tikslų ir mažinamas neigiamas jos poveikis aplinkai, pavyzdžiui, skatinant dalyvius naudotis ekologiškesnėmis transporto priemonėmis.

Neturintiesiems pakankamai pajamų pradinėms dalyvavimo programoje išlaidoms (pavyzdžiui, bilietui ar nakvynei), bus teikiamos papildomos dotacijos ir avansiniai mokėjimai. Paraiškų nebus galima atmesti dėl didesnių išlaidų įtraukties užtikrinimui.

Naujieji programos „Erasmus+“ nuostatai bus taikomi atgaline data nuo 2021 m. sausio 1 d.