EVA taip pat suteikė leidimus „Pfizer-BioNtech“ gamyklai Vokietijos Marburgo mieste ir Šveicarijoje esančiai gamybos įmonei, kur bus gaminama „Moderna“ vakcina.

Briuselis grasina blokuoti vakcinų eksportą į Jungtinę Karalystę iš „Halix“ gamyklos Leidene, kol farmacijos milžinė „AstraZeneca“ įvykdys savo įsipareigojimą dėl pažadėto kiekio vakcinų tiekimo Bendrijai.

„Nauja gamybos vieta buvo patvirtinta „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19 veikliosios medžiagos gamybai“, – sakoma Amsterdame įsikūrusios EVA pranešime.

Pasak agentūros, įskaičiuojant „Halix“ gamyklą Leidene, Nyderlanduose, bendras licencijuotų veikliąją medžiagą gaminančių įmonių skaičius išauga iki keturių.

„Svarbus“ naujų gamybos vietų patvirtinimas „padidins gamybos pajėgumus ir (pagerins) COVID-19 vakcinų tiekimą ES“, nurodoma pranešime.

Už sveikatos apsaugą atsakinga Europos Komisijos narė Stela Kiriakides naujienų agentūrai AFP sakė, kad po šio EVA sprendimo naujų vakcinų iš „AstraZeneca“ gamyklos tiekimas prasidės per kelias dienas.

Pasak jos, tvirtinimo procesas yra „pagreitintas“.

„Dabar mes tikimės, kad šioje gamykloje pagamintos vakcinos bus pristatytos ES valstybėms jau artimiausiomis dienomis, vykdant „AstraZeneca“ sutartinius įsipareigojimus Europos piliečiams“, – sakoma komisarės pareiškime AFP.

Kai kurias ES šalis „sunkiai palietė nuviliantis „AstraZeneca“ vakcinos tiekimo sumažėjimas“, sakė S. Kiriakides.

„Jeigu ne nepakankamas tiekimas iš „AstraZeneca“, ES vakcinacijos rodikliai galėjo būti beveik dvigubai didesni“, – pridūrė ji.

Nyderlandų farmacijos gamykla atsidūrė aršaus ginčo centre, britų premjero Boriso Johnsono vyriausybei tvirtinant, kad ji yra britų vakcinų tiekimo grandinės grandis.

Tačiau EK vadovė Ursula von der Leyen ketvirtadienį perspėjo, kad uždraus įmonėms, įskaitant „AstraZeneca“, eksportuoti vakcinas į kitas šalis, kol jos neįvykdys savo įsipareigojimų blokui.

Nepaisant griežto ES tono, Bendrijos vakcinų gamybos centrai Nyderlandai ir Belgija baikščiai žiūrį į šį embargą, baimindamiesi, kad pasaulinės vakcinų tiekimo grandinės suardymas gali pakenkti kitų įmonių gamybai.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte ketvirtadienį sakė, kad Londonas ir Briuselis galėtų iki savaitgalio „arba netrukus po jo“ susitarti dėl dalinimosi vakcina, siekiant išvengti ES embargo įvedimo.

Tačiau jis pridūrė perspėjęs B. Johnsoną, kad Nyderlandai įgyvendins bet kokį ES sprendimą sustabdyti eksportą iš „Halix“.

„Aš jam paaiškinau, kad Europoje taip reikalai netvarkomi ir kad tai nėra dvišalis mūsų ir JK sprendimas“, – pareiškė M. Rutte.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)