Derybos rengiamos ES ir Turkijai siekiant pagerinti ryšius po praėjusiais metais išaugusios įtampos dėl akvatorijų Viduržemio jūros rytinėje dalyje ir teisių į ten esančius energijos išteklius.

27 ES valstybių lyderiai kitą savaitę viršūnių susitikime Briuselyje turi aptarti santykius su Ankara.

Santykiai smarkiai pablogėjo Ankarai kelis kartus nusiuntus laivą ieškoti gamtinių dujų telkinių ginčijamuose vandenyse. Tai papiktino bloką ir jo nares Graikiją bei Kiprą.

Tačiau abi šalys ieško galimybių užglaistyti nesutarimus. Ankara atnaujino derybas su Atėnais ir ištiesė alyvmedžio šakelę Briuseliui.

Šiltėjant santykiams sankcijos, dėl kurių gruodį sutarė ES lyderiai, buvo atidėtos.

Penktadienio derybos vyks per penktąsias svarbaus ES ir Turkijos susitarimo mažinti į bloką patenkančių migrantų skaičių metines.

Pagal šį susitarimą Ankara sustabdė migrantų, daugiausia bėgančių nuo karo Sirijoje, srautą mainais į milijardų eurų pagalbą, bet ginčai nesiliovė ir Turkija nori susitarimą persvarstyti.

ES taip pat atidžiai stebi Jungtinių Tautų pastangas atnaujinti taikos derybas dėl bloko nario Kipro, kuriose svarbus vaidmuo tenka Turkijai.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas balandį sušauks neoficialų pagrindinių tarptautinių veikėjų Graikijos, Turkijos ir Didžiosios Britanijos susitikimą dėl išeičių iš susidariusios aklavietės.

Kipras yra padalytas nuo 1974 metų, kai Turkijos kariuomenė okupavo salos šiaurinį trečdalį, reaguodama į salą siekusios aneksuoti tuometės Graikijos karinės chuntos remtą perversmą.

Kipro Respublika – vienintelė tarptautiniu mastu pripažįstama salos valdžia– yra ES narė ir kontroliuoja pietinę Kipro dalį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)