Šį mėnesį Boriso Johnsono vadovaujama vyriausybė vienašališkai pakoregavo tam tikras susitarimo dalis, siekdama geresnių sąlygų britų įmonėms. Toks žingsnis sukėlė pyktį kitoje Lamanšo pusėje esančioms šalims, rašo „The Independent“.

Atsakomieji Europos Komisijos veiksmai, kaip manoma, turėtų įgauti pažeidimo nagrinėjimo procedūros pobūdį ir vykti pagal susitarime dėl išstojimo išdėstytas sąlygas. Apie teismo proceso pradžią buvo paskelbta oficialiai išplatintame pranešime.

Jungtinė Karalystė pareiškė ketinanti pratęsti lengvatų teikimo laikotarpius, taikomus su Šiaurės Airija prekiaujantiems Didžiojoje Britanijoje veikiančių parduotuvių tiekėjams ir įmonėms. Šitaip siekiama apsidrausti nuo maisto produktų trūkumo, tikėtino tuo atveju, jei būtų įgyvendintos faktiškai su B. Johnsonu suderintos sąlygos.

Nors derybos su ES dėl oficialaus pereinamojo laikotarpio pratęsimo tebesitęsia, Jungtinė Karalystė pareiškė nelauksianti derybų pabaigos ir veiksianti savo nuožiūra.

Kai kurios šalies teritorijoje veikiančios parduotuvės su prekių tiekimu susijusių problemų patiria jau nuo sausio 1 d., kai ėmė galioti nauji susitarimai, tačiau suėjus lengvatų teikimo terminams situacija gali dar labiau pablogėti. Lengvatų laikotarpiai turėjo pasibaigti šio mėnesio pabaigoje, tačiau Jungtinė Karalystė savavališkai juos pratęsė.

Dacianas Ciolosas, vadovaujantis Emmanuelio Macrono suformuotai liberalų grupei Europos Parlamente, pasakė:

„Tarptautinės teisės pažeidimai nėra suderinami su rimtos vyriausybės praktika. Kažkada Jungtinė Karalystė buvo teisinės valstybės pavyzdžiu Europoje. Tikimės, kad partneriai gerbs kartu sudaromas sutartis. Sąjungininkai, kaimynai ir bičiuliai bendradarbiauja siekdami surasti sprendimus.“

Pagal protokolą dėl Šiaurės Airijos, suderintą kaip vieną iš susitarimo dėl JK išstojimo iš ES dalių, Airijos jūroje turėtų funkcionuoti muitinės ir reguliavimo tarnybų kontroliuojama siena.

Tai reiškia, kad prekių judėjimas tarp Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos turėtų tapti kontrolės objektu.

Dėl sudėtingesnių biurokratinių procedūrų daugelis įmonių, savaime suprantama, buvo priverstos pristabdyti arba nutraukti tiekimą į Šiaurės Airiją, taip pat patyrė vėluojant siuntoms iškylančių problemų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)