Prasidėjęs 2018 m., projektas buvo sutiktas su dideliu entuziazmu – galimybe geriau pažinti Europą jau pasinaudojo beveik 30 000 jaunuolių.

Vienas iš laimingųjų – ir lietuvis Edvardas Lukošius, su grupe draugų išmaišęs Europą per dvidešimt keturias dienas. ISM Vadybos ir ekonomikos universitete studijuojantis jaunuolis teigia, kad kalbos apie lengvai dalinamus traukinio bilietus nesumeluotos – tereikia užpildyti paraišką ir atsakyti į keletą klausimų apie Europos Sajungą, kuriuos galima lengvai pagūglinti.

Gavus teigiamą atsakymą belieka sėsti planuoti kelionės maršrutą. „Iniciatyva realiai tau duoda tik InterRail bilietus ir tu, trisdešimties dienų tarpe, gali keliauti pilnai septynias kalendorines dienas ir gali važiuoti vienu traukiniu, ir gali visas dvidešimt keturias valandas važiuoti, bet visą maršrutą – kur nori keliauti, ką nori pamatyti – susidarai pats. Ir mes su draugais susėdom, daugiau mažiau pasidėliojom kas ką nori aplankyti Europoje, ir tie taškai buvo labai įvairūs – nuo Prancūzijos iki Makedonijos, iki Italijos. Reliai taip ir gavosi po to. Sudėliojom tuos taškus, užsipildėm tarpus, kur dar galim kažką aplankyti pakeliui – taip ir keliavom“, – pasakoja Edvardas Lukošius.

Edvardas Lukošius

Didžiulį zigzagą per Europą – nuo Prancūzijos iki Makedonijos – padarę jaunuoliai kelyje neišvengė nuotykių: nuo pokalbių kupinos bemiegės nakties keliautojų iš viso pasaulio draugijoje Amsterdame iki magiško pasivaikščiojimo miegančiame Italijos miestelyje Činkve Terėje.

Ne vieną Europos kampelį jau aplankęs Edvardas Lukošius teigia, kad tokia kelionė – ypatinga, nes leidžia pajusti Europos kontrastus. „Tu leidi kitaip laiką Prancūzijoj ir Liublijanoj, tu valgai kitokį maistą, pamatai kitokius žmones, žmonės kitaip bendrauja – tai ir buvo tas nuostabiausias dalykas, nes nieko tokio kontrastingo iš keliavimo nebuvau turėjęs“, – įspūdžiais dalijasi projekto dalyvis.

Plačiau apie kelionę – jaunimo dirbtuvių kuriamoje laidoje „EPulsas“.