Vis dėlto kol kas neaišku, ar politikams pavyks pradėti darbą EP, nes Ispanijoje jie abu figūruoja teismo bylose, susijusiose su 2017 metų spalio mėnesio įvykiais, kai Katalonija pabandė atsiskirti nuo Ispanijos.

C. Puigdemont'as šiuo metu yra Belgijoje, kur pabėgo iš Ispanijos sulaukęs kaltinimų maištu. Jis vadovavo Katalonijai, kai buvo rengiamas referendumas dėl regiono nepriklausomybės, kurį Madridas pripažino neteisėtu.

Tam, kad C. Puigdemont'as galėtų užimti vietą Europos Parlamente, jam pirmiausia reikės grįžti į Ispaniją ir prisiekti laikytis konstitucijos. Šis priesaika yra būtina, kad nacionalinė rinkimų komisija patvirtintų jį Europos Parlamento nariu.

Tačiau Ispanija yra paskelbusi jo ir dar kelių politikų paiešką ir pareiškusi kaltinimus dėl maišto ir viešųjų lėšų netinkamo naudojimo, siekiant atsiskyrimo nuo Ispanijos, todėl sugrįžę į Ispaniją Katalonijos pareigūnai būtų suimti.

Tuo metu O. Junquerasas jau daugiau nei pusantrų metų yra laikomas už grotų Ispanijoje. Jis yra kaltinamas maištu ir kitais nusikaltimais, susijusiais su 2017 metų spalio 1 dieną organizuotu Madrido uždraustu referendumu.

C. Puigdemont'o advokatas Gonzalo Boye laikraščiui „El Pais“ sakė, kad jo klientas bet kokiomis aplinkybėmis ketina dalyvauti inauguracinėje EP sesijoje liepos 2-ąją Strasbūre. Tačiau teisininkas nepatikslino, kaip jis planuoja tai įgyvendinti.