Ketvirtadienį Nyderlandai ir Jungtinė Karalystė pradėjo keturias dienas truksiantį EP rinkimų maratoną 28-ose Europos Sąjungos šalyse, per kuriuos euroskeptikai tikisi didelės sėkmės visame žemyne.

Vis dėlto populistų banga anksti susidūrė su kliūtimi – balsavusių rinkėjų apklausos ketvirtadienį vakare parodė, kad olandų socialdemokratai, vadovaujami Franso Timmermanso, vieno pagrindinių pretendentų į Europos Komisijos pirmininko postą, įgijo pranašumą.

Per kampaniją aktyviai palaikiusi proeuropietišką liniją EK pirmininko pavaduotojo F. Timmermanso partija tikriausiai įveiks premjero Marko Rutte partiją ir vieną neseniai iškilusią populistų grupę, rodo apklausos rezultatai.

„Nyderlanduose aiškiai yra dauguma, norinti, kad Europos Sąjunga atliktų savo vaidmenį“, – visuomeniniam transliuotojui NOS sakė F. Timmermansas.

„Suvokiu, kad visur Europoje yra poreikis, kad Europa būtų kitokia, uoliau kovojanti su klimato pokyčiais, kad turime bendradarbiauti socialinėje plotmėje ir kad stambusis verslas turi mokėti daugiau mokesčių“, – pabrėžė jis.

Prognozuojama, kad socialdemokratai laimės penkias vietas iš 26, Europos Parlamente priklausančių Nyderlandams, paskelbė viešosios nuomonės tyrimų agentūra „Ipsos“, atlikusi rinkėjų apklausą NOS užsakymu.

N. Rutte centro dešinioji Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, VVD) ir proeuropietiški krikščioniai demokratai tikriausiai gaus po keturias vietas, o dešinysis Demokratijos forumas, vadovaujamas skeptiškai kovą su klimato pokyčiais vertinančio populisto Thierry Baudet, kaip prognozuojama, gaus tris mandatus – kaip ir žaliųjų partija „Groenlinks“.

Tuo metu antiislamiška Laisvės partija (PVV), vadovaujama Geerto Wilderso, iš kurio balsų atėmė Th. Baudet, tikriausiai teturės vieną europarlamentarą vietoje dabartinių trijų.

Prieš balsavimą apklausos rodė, kad sėkmingiausiai turi pasirodyti M. Rutte ir Th. Baudet partijos.