Šis turistinis maršrutas iš Panevėžio į Anykščius suteikia galimybę prisiliesti prie kito laikmečio dvasios.

Aukštaitijos Siaurukas – tai vienas didžiausių technikos ir kultūrinio paveldo paminklų Lietuvoje, su didžiausiu depu ir ilgiausiu Siaurojo geležinkelio ruožu net visoje Europoje. Toks istorinis pasididžiavimas atsirado ne iškart. Kad būtų išsaugotas istorinis objektas ir pritaikytas turistams vežioti – ES skyrė 2 milijonus eurų. Europos Parlamente, svarstant Europos Sąjungos biudžetą, europarlamentarams kas kartą tenka pakovoti dėl biudžeto dalies savo šaliai.

Siaurukas

„Siaurukas yra gavęs ES paramą kaip turistinis- kultūrinis objektas, paramos dėka buvo suremontuotas stogas, apšiltintas, įrengta stotis, stoties budėtojų namas, sutvarkyti visi peronai, taip pat įrengta dalies stotelių peronai nuo Panevėžio iki Rubikių, Rubikių stotis, Anykščių stoties peronai ir takas, Surdegio stotyje įrengtas sanitarinis mazgas, vandentiekis. Tai pritaikyta stotis, kuriai yra dabar 120 metų- šiai dienai, kad galėtų turistas, atvažiavęs pajusti ne tik autentiką, bet ir gauti šiuolaikines paslaugas“, - pasakoja Aukštaitijos siaurojo geležinkelio direktorius Mindaugas Jucevičius.

Daugumą turistų Siaurukas pritraukia ne tik lėtu bildėjimu visus 68-is kilometrus, bet ir išradingomis programomis, pavyzdžiui, šiemet buvo padaryta išvyką pas Kalėdų Senelį į mišką. „Atvažiavom ,stovyklaujam prie laužo, laukiam kada bėgiais ateis Kalėdų senelis su dovanom“, - prisimena M. Jucevičius. Jis atskleidžia, kad Siauruko administracija turi kitų planų, bet be ES paramos savo ištekliais, yra mažai pajėgūs.