Iniciatyva „apsodink.eu“ siekiama į rinkimų procesą įtraukti jaunus, 18 – 29 metų, žmones, kurie, kaip rodo statistiniai duomenys, nors aktyviai naudojasi narystės Europos Sąjungoje (ES) teikiamais privalumais, į rinkimus atvykti neskuba.

EBPO duomenimis, 60 proc. jaunų žmonių (15 – 29 m.) Lietuvoje sako visiškai nesidomintys politika ir tai yra blogiausias rezultatas ne tik ES, bet ir EBPO. Menkas domėjimasis savo valstybės ir ES valdymu atsispindi vangiu dalyvavimu rinkimuose – ateiti prie balsadėžių sutrukdo hobiai, netikėtai pasikeitę planai, net blogas oras lauke.

Nepaisant to, Lietuvos jaunimas aktyviai ieško ES teikiamų galimybių ir domisi darbo, praktikos pasiūlymais, „Erasmus“ studijomis užsienyje.

Tam, kad paskatintų jaunų žmonių įsitraukimą dalyvauti rinkimuose, Europos namai Vilniuje kartu su Europos Komisijos (EK) atstovybe Lietuvoje vasario mėnesį surengė „Votecraft“ hakatoną. Jo metu informacinėmis technologijomis besidomintis jaunimas išgrynino 12 progresyvių idėjų, skatinančių jaunus žmones ateiti į rinkimus ir atiduoti savo balsą.

Hakatono komisijos nariai vienbalsiai nusprendė, kad verčiausia įgyvendinti idėja – projektas „Vote4Art“, pasiūlęs lietuviams septynias dienas iki EP rinkimų rinkti virtualius pikselius ir panaudoti juos kuriant bendrą visos tautos piešinį virtualioje drobėje. Tačiau, kaip patikino EK atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, idėją-laimėtoją išrinkti nebuvo lengva, o pirmą vieną nuo antrosios skyrė nedidelis balsų skaičius.

„Visos idėjos buvo labai spalvingos ir įdomios – nuo įvairių mobiliųjų aplikacijų iki pilietinių akcijų, kaip, antai, ąžuolų sodinimas. Nors pirma vieta atiteko kitai iniciatyvai, „apsodink.eu“ akcija taip pat vyksta pačių dalyvių dėka. <...> Aš labai džiaugiuosi, kad „apsodink.eu“ idėjos autoriai nusprendė įgyvendinti idėją savo jėgomis, tai yra be galo žavinga ir mes visiškai juos palaikome“, – pasakojo A. Pranskevičius.

„apsodink.eu“ – speciali platforma, kurios kūrėjai kviečia burti komandas, ateiti į EP rinkimus gegužės 26 dieną ir, kaip padėką už balso atidavimą, gauti savo komandai dedikuotą medžio sodinuką. Sodinukas bus skirtas tuo atveju, jei dalyvis platformoje užregistruos bent 5 žmonių komandą ir visi komandos nariai atiduos savo balsą rinkimuose.

Atlikę pilietinę pareigą balsavusios grupės nariai gaus sertifikatą apie jiems priklausantį sodinuką. Visi sodinukai bus pasodinti Lietuvos formos parkelyje.