Taigi, kol Europos Parlamentas šią savaitę rengia paskutinę plenarinę sesiją iki gegužės 23–26 d. rinkimų, čia panagrinėsime kai kuriuos ES veiksmus, įgyvendintus per dabartinę kadenciją, kurie bus jaučiami toli už Briuselio burbulo ribų – ir dar ilgai po bet kokio faktinio Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš bloko.

Nuo vienkartinių – prie daugkartinių

Nuo 2021 m. ES bus uždrausta naudoti kasdieniškus plastikinius niekniekius, tokius kaip lėkštės, stalo įrankiai ir šiaudeliai, siekiant išvalyti vandenynus. Plastikas sudaro apie 80 proc. jūrų taršos, ir blokas neužtruko nė metų, kad susitartų nebenaudoti tokių vienkartinio naudojimo daiktų.

Saugumas keliuose

Vairuotojai jau dabar gali ruoštis galybės naujų saugos priemonių automobiliuose antplūdžiui. Naujuose ES teisės aktuose reikalaujama, kad nuo 2022 m. visi automobiliai būtų aprūpinti automatiniais greičio ribotuvais, avarijų duomenų įrašymo įrenginiais, vairuotojų mieguistumo įspėjikliais ir panašiomis technologijomis – tai dalis pastangų sumažinti mirtingumą keliuose, kurio rodikliai per metus visame bloke siekia maždaug 25 000.

Įkraunami automobiliai

Jei Europoje per ateinantį dešimtmetį pastebimai padaugės elektromobilių, viena svarbi priežastis – griežtesnis anglies dioksido, kurį išskiria benzininiai ir dyzeliniai automobiliai, ribojimas. Nepaisant automobilių gamintojų prieštaravimų, ES 2030 m. nustatė vidutiniškai 37,5 proc. mažesnę CO2 normą, lyginant su 2021 m.

Oro keleivių duomenys

ES įveikė metų metus kamavusią aklavietę, susijusią su oro keleivių duomenų naudojimu, reikalaudama, kad vežėjai Europos vyriausybėms pateiktų informaciją apie keleivius, vykstančius į ir iš bloko – įskaitant sėdimos vietos numerį, rezervavimo datą ir mokėjimo būdą. ES keleivio duomenų įrašo programa panaši į JAV sistemą, sukurtą po 2001 m. rugsėjo 11 d. teroristinių išpuolių.

Mokestis už bevizį režimą

Kita Europos kovos su terorizmu priemonė taip pat įkvėpta Jungtinių Valstijų: ES nusprendė nuo 2021 m. tikrinti be vizų į bloką keliaujančius žmones. Leidimo keliauti sistema būsimiems ES svečiams numato 7 eurų mokestį ir automatinį išankstinį patikrinimą.

Kepimas ant iešmo

Kebabų valgytojai gali pastebėti, jog šie tapo sultingesni – tai dėl ES sprendimo leisti fosfatų naudojimą mėsoje, keptoje ant iešmo. Sprendimas buvo priimtas nevienbalsiai, atsižvelgiant į susirūpinimą, kad šie priedai sukelia širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Užtikrinti maisto produktų teisės aktų pokyčius pasistengė Europos Parlamento nariai vokiečiai.

Herbicidai

Dar vienas sunkiai iškovotas reglamentas: ES nusprendė leisti vienam iš pasaulyje plačiausiai naudojamų herbicidų – glifosatui – likti rinkoje iki 2022 m. pabaigos. Pratęsiant Europos licenciją glifosatui ribotam laikui siekiama suderinti visų šalių interesus: tiek agrochemijos kompanijų ir ūkininkų, tiek glifosatų priešininkų, kurie remiasi vėžio pavojumi vartotojams.

Tėvystės galia

Nors ES paprastai į socialinę politiką nesikiša, ji nusprendė padidinti tėvų teises, sutikdama nustatyti mažiausiai 10 dienų atostogas tėčiams po vaiko gimimo, šias dienas kompensuojant ligos išmokos dydžiu. Naujasis įstatymas taip pat papildo esamą keturių mėnesių trukmės tėvystės atostogų teisę: nuo šiol ne vienas, bet du mėnesiai negali būti perleidžiami kitam iš tėvų – šitaip stengiamasi padėti moterims išsilaikyti darbo rinkoje.

Laikas

Nors susitarimas dar nepriimtas, nes ES vyriausybės vis dar tęsia svarstymus, blokas žengė didelį žingsnį ir ketina pagaliau panaikinti sezoninį laikrodžių persukimą Europoje. Praėjusį mėnesį Europos Parlamentas nubalsavo iki 2021 m. atsisakyti ilgametės praktikos maksimaliai panaudoti natūralią dienos šviesą, pasukant laikrodžius 60 minučių į priekį kovo pabaigoje ir atsukant atgal spalio gale.

Laisvė tarp tinklų

Vienas iš pirmųjų – ir populiariausių – ES sprendimų šiuo teisėkūros laikotarpiu įgyvendino ankstesnėje kadencijoje pradėtą aukšto lygio iniciatyvą: uždrausti telekomunikacijų bendrovėms imti mokestį už tarptinklinio ryšio paslaugas. Draudimas įsigaliojo 2017 m. birželio mėnesį.