„Esama išorinių antieuropietiškų jėgų, kurios siekia – atvirai arba slaptai – paveikti demokratinius europiečių pasirinkimus, kaip kad buvo su „Brexit“ ir keliomis kitomis rinkimų kampanijomis Europoje“, – žurnalistams sakė D. Tuskas.

„Taip gali nutikti ir per gegužę vyksiančius Europos (Parlamento) rinkimus“, – Briuselyje reporteriams pareiškė buvęs Lenkijos premjeras.

„Būtent todėl raginu visus, kam rūpi ES, glaudžiai bendradarbiauti Europos (Parlamento) rinkimų metu ir po jų“, – pridūrė jis.

„Neleiskite išorės jėgų finansuojamoms Europai priešiškoms politinėms partijoms spręsti dėl pagrindinių ES prioritetų ir skirti naujuosius Europos institucijų vadovus“, – paragino D. Tuskas.

Po derybų su Armėnijos premjeru Nikolu Pašinianu kalbėjęs EVT vadovas antrino Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui, įspėjusiam dėl kišimosi iš užsienio ir paraginusiam siekti Europos atgimimo.

„Negalime laukti Europos atgimimo – Europos atgimimas turi prasidėti jau dabar“, – sakė D. Tuskas.

Gegužės 23–26 dienomis bus renkami 705 naujojo Europos Parlamento nariai, kurie artimiausius penkerius metus padės leisti ES įstatymus ir rinks Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio įpėdinį.

Remiantis nuomonių apklausomis, per gegužę vyksiantį balsavimą turėtų sustiprėti euroskeptikų populistų pozicijos, tačiau tradicinės politinės jėgos veikiausiai išsaugos turimą daugumą, nors ir bus mažiau vieningos.

EK anksčiau šiemet paragino reklamos bendroves ir tokias JAV informacinių technologijų milžines, įskaitant „Facebook“, prieš Europos Parlamento rinkimus griežčiau kovoti su dezinformacijos kampanijomis, vykdomomis iš tokių valstybių kaip Rusija.