JAV Valstybės departamentas praėjusių metų pabaigoje ES misijos diplomatinį statusą nuo prilyginamo valstybei pakeitė į prilyginamą tarptautinei organizacijai. Tai tapo dar vienu rimtu smūgiu transatlantiniams ryšiams.

„Valstybės departamentas vėl pripažins Europos Sąjungos atstovavimą Vašingtone prilygstančiu dvišalei misijai pagal diplomatinio korpuso vyresniškumo tvarką“, – rašoma pareiškime, išplatintame JAV ambasadoriaus Bendrijoje Gordono Sondlando.

„Europos Sąjunga yra nepaprastai svarbi organizacija ir viena vertingiausių Amerikos partnerių užtikrinant pasaulinį saugumą ir gerovę“, – rašoma pareiškime.

„Europos saugumas ir sėkmė yra neatsiejamai susiję su Jungtinių Valstijų saugumu ir sėkme ir toks bendradarbiavimo lygis turi būti tinkamai pripažįstamas visose srityse“, – pažymėjo G. Sondlandas.

ES sausį patvirtino, kad veda derybas su JAV pareigūnais dėl misijos statuso, Vokietijos transliuotojui „Deutsche Welle“ (DW) paskelbus, kad Bendrijos diplomatų statusas buvo pažemintas.

DW pranešė, kad šis faktas paaiškėjo tik tada, kai ES ambasadorius Vašingtone gruodį negavo kvietimo į buvusio JAV prezidento George'o H. W. Busho laidotuves.

JAV prezidentu tapus Donaldui Trumpui, Europos ryšiai su Amerika pastebimai pašlijo, o pernai Vašingtonas nustatė muitus iš ES ir kitų partnerių importuojamam plienui bei aliuminiui.

ES prekybos komisarė Cecilia Malmstrom trečiadienį Vašingtone turi susitikti su JAV atstovu prekybos reikalams Robertu Lighthizeriu, šalims bandant sudaryti prekybos susitarimą, kuris užkirstų kelią JAV įgyvendinti savo grasinimus įvesti didelius importo muitus europietiškiems automobiliams.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo gruodį sakydamas svarbią kalbą apie politiką pažėrė aštrios kritikos ES. Jis sakė, kad Didžiosios Britanijos referendumo dėl „Brexit“ rezultatai iškėlė teisingų klausimų, ar ES neiškelia biurokratų interesų aukščiau savo piliečių interesų.