„Europos solidarumo korpusas“ organizacijoms suteikia galimybę kurti ir gavus finansavimą įgyvendinti projektus – įveiklinti iš užsienio atvykstančius jaunus žmones – savanorius, praktikantus, darbuotojus. 18–30 metų amžiaus jaunimui programa suteikia galimybę savanoriauti, atlikti praktiką ar dirbti užsienyje. Taip pat – susibūrus į grupes įgyvendinti vietos bendruomenei reikšmingus projektus.

„Būtent pastaroji galimybė – spręsti problemas matomas šalia savęs – pernai sulaukė daugiausiai dėmesio, – sako „Europos solidarumo korpusą“ Lietuvoje administruojančios Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros direktorė Guoda Lomanaitė. – Gavome įvairių iniciatyvų.

Pavyzdžiui, su darbuotojų pagalba projekto paraišką pateikė jaunuoliai, turintys proto negalią ir gyvenantys Jaunuolių dienos centre. Jų idėja – einant į parkus, aikštes ir vaišinant praeivius kava megzti santykius su vietos bendruomene, mažinti atskirtį, griauti stereotipus apie neįgaliuosius. Arba kitas pavyzdys – projekto paraišką pateikė jaunimo grupė, kurią vienija meilė gamtai. Jų idėja yra įkurti kontaktinį gyvūnų parką ir sukurti galimybę jame lankytis vaikams iš socialinių, dienos centrų, mokyklų – t.y. sukurti erdvę pažinti gyvūnus jais besirūpinant, atrasti ryšį su gamta, nusiraminti. Tai tik keli sulauktų idėjų pavyzdžiai, tačiau aiškiai parodantys, jog yra ir įvairių vietinių problemų, ir yra jaunimo, norinčio jas spręsti.“

Programa „Europos solidarumo korpusas“ Lietuvoje aktyviai veikti pradėjo 2018 m. paskutinį ketvirtį, todėl pernai buvo paskelbtas tik vienas kvietimas teikti projektų paraiškas. Po jo sulaukta 33 projektų siūlymų, 21 iš jų buvo finansuotas.