JAV Kongresui išsiųstame laiške už santykius su Amerika atsakinga įstatymų leidėjų delegacija kritikuoja „vis žalingesniu tampantį Baltųjų rūmų požiūrį“ ir smerkia faktą, kad Europos Sąjungos ambasadorius Jungtinėse Valstijose daugiausiai reprezentaciniame Diplomatinės viršenybės sąraše buvo nustumtas „į sąrašo galą“. Kaip neseniai pranešė vokiečių transliuotojas „Deutsche Welle“, JAV Valstybės departamentas tokių pakeitimų ėmėsi praėjusių metų pabaigoje neinformavęs apie tai Briuselio.

Naujienų agentūros AP matytame laiške delegacija prašo abiejų šalių „nekenkti viena kitai“.

„Trumpo administracija negalėjo pasirinkti netinkamesnio momento, kad užsipultų ES“, – AP sakė ES delegacijos vicepirmininkė Marietje Schaake.

Užuot varžęsi, 28 ES valstybės narės ir JAV turėtų drauge „spręsti bendrus iššūkius, metamus tokių šalių kaip Kinija, Rusija ir Iranas“, pareiškė M. Schaake.

Transatlantiniai santykiai pastebimai pablogėjo prieš dvejus metus prezidentui tapus D. Trumpui.

Vos atėjęs į valdžią jis aukštyn kojomis apvertė dešimtmečius gyvavusius glaudžius Vašingtono ir Briuseliu saitus, įvedęs muitus iš ES įvežamam plienui, grasindamas apmokestinti importuojamus automobilius, atšaukęs abiejų šalių pastangomis pasiektą susitarimą dėl Irano branduolinės programos apribojimo ir atsisakęs vykdyti Bendrijos stumiamą Paryžiaus susitarimą dėl klimato kaitos.

Be to, ES įstatymų leidėjai skundžiasi, jog D. Trumpas ir aukščiausio rango jo administracijos atstovai bloko lyderių akivaizdoje „pliekia ES kaip biurokratinį (darinį)... ir giria populistinius bei nacionalistinius judėjimus“. Parlamentarų nuomone, visa tai prisidėjo prie dabartinio diplomatinio atšalimo.

„Tokie žingsniai parankūs konkuruojančioms pasaulio galybėms ir gali nuvesti tiktai prie didesnio susiskaldymo, o ne prie būtino didesnio bendradarbiavimo“, – sakoma laiške.