Rezoliucijoje dėl Moldovos ir Sakartvelo EP įvertino, kaip šiose šalyse įgyvendinami asociacijos susitarimai su ES, pasirašyti 2014-aisiais ir įsigalioję 2016-aisiais.

Europarlamentarai pažymi, kad matyti teigiamų pokyčių Moldovos prekybos, energetikos, bankų sektoriaus reformų, viešojo administravimo ir viešųjų finansų vadybos srityse, tačiau silpnėja demokratiniai standartai ir teisinė valstybė, vis labiau abejojama teismų nešališkumu, taip pat nepakankamai kovojama su korupcija. Moldova yra veikiama oligarchinių interesų, jos ekonominė ir politinė valdžia sutelkta nedidelės žmonių grupės rankose, ji daro įtaką parlamentui, vyriausybei, politinėms partijoms, valstybės administracijai, policijai, teismams ir žiniasklaidai, apgailestaudami pažymi EP nariai. Jų manymu, reformų įgyvendinimas Moldovoje yra vienas svarbiausių prioritetų.

Parlamentas siūlo sustabdyti ES finansinę paramą Kišiniovui iki kitų metų vasarį numatytų šalies parlamento rinkimų. Jei jie atitiks tarptautinius standartus ir įvyks pastebima demokratijos pažanga, bus galima svarstyti paramos atnaujinimą, o kol kas siūloma daugiausia ES lėšų skirti pilietinei visuomenei ir nepriklausomai žiniasklaidai.

„EP sunerimęs, kad Moldovoje vis mažiau vietos lieka demokratijai ir teisės viršenybei. Vis dėlto Moldova mums ypač svarbi, todėl tikiu, kad galima pasiekti atvirą ir demokratijos vertybėmis pagrįstą dialogą su Moldovos valdžia, kuriuo siekiama užtikrinti, jog asociacijos susitarimo elementai bus iki galo įgyvendinti. Tai vienintelis kelias Moldovai priartėti prie Europos. ES ir Moldovos santykių ateitis labai priklausys nuo to, kaip bus vykdomi kiti parlamento rinkimai. Svarbu ne tai, kas laimės, o tai, kaip jie laimės“, - pažymėjo EP pranešėjas dėl Moldovos Petras Auštrevičius (Liberalai ir demokratai).

Tuo tarpu EP sveikina tvarų Sakartvelo reformas ir pažangą įgyvendinant asociacijos susitarimą. Ši šalis yra svarbi ES partnerė regione, o ES šiuo metu yra didžiausia Sakartvelo prekybos partnerė ir didžiausias tiesioginių užsienio investicijų šaltinis. Europarlamentarai ragina ir toliau užtikrinti šalies stabilumą, demokratines reformas ir ekonominę bei socialinę pažangą Sakartvelo gyventojams, kurie paveikti skurdo, nedarbo ir ekonominės emigracijos. Kartu raginama veiksmingiau kovoti su aukšto lygio valdininkų korupcija, užtikrinti visišką teismų nepriklausomumą, depolitizuoti žiniasklaidą, taip pat užtikrinti darbuotojų ir žmogaus teises bei aplinkosaugą.

Europarlamentarai apgailestauja, kad Rusija tęsia neteisėtą Sakartvelo teritorijų okupaciją, ir pakartoja vienareikšmę paramą Sakartvelo suverenumui bei teritorijos vientisumui. Kartu jie ragina aktyviau informuoti Sakartvelo piliečius apie apčiuopiamą Rytų partnerystės naudą ir tikslus.

Europarlamentarai džiaugiasi, kad 2018 m. Gruzijos prezidento rinkimai buvo konkurencingi ir jų metu išvengta smurto. Jie ragina šalies vadovybę ir politines partijas atsižvelgti į Tarptautinės rinkimų stebėjimo misijos nurodytas susirūpinimą keliančias sritis: netinkamą valstybės išteklių naudojimą, pernelyg didelį kampanijų finansavimą ir įtaką pilietinės visuomenės organizacijoms.

„Sakartvelas teigiama linkme keičia savo politinį identitetą, įgyvendindama 2014 m. pasirašytą ES asociacijos susitarimą. Nepaisant išliekančių iššūkių dėl korupcijos ir darbuotojų teisių, Gruzija aiškiai siekia europietiško valdžios modelio, o jos struktūrinės ministerijų reformos žada gerų rezultatų. Džiaugiuosi, kad žmogaus teisės atsidūrė šalies politinėje darbotvarkėje. EP ir toliau įsipareigojęs remti plataus užmojo reformas Sakartvele“, - pažymėjo pranešėjas Andrejus Mamikinas (Socialistai ir demokratai, Latvija).

Laima Liucija Andrikienė (Europos liaudies partija) diskusijoje kalbėjo: „Spalio 28 d. Gruzijoje įvyko prezidento rinkimai, jų pirmasis turas. Vadovavau EP rinkimų stebėjimo delegacijai. Antrojo turo data, nors po pirmojo jau praėjo daugiau kaip dvi savaitės, vis dar nežinoma. Mūsų delegacijai susirūpinimų ir abejonių sukėlė kandidatų rinkimų kampanijos finansavimas, labai negatyvi rinkimų kampanija, kai kurių aukščiausių valstybės pareigūnų verbalinės atakos, nukreiptos prieš rinkimų eigą stebėjusias pilietinės visuomenės organizacijas. Dvi Sakartvelo teritorijos - Abchazija ir Cchinvalis (arba Pietų Osetija) - yra atplėštos nuo Sakartvelo ir kontroliuojamos Kremliaus marionetinių režimų. Ten gyvenantys Sakartvelo piliečiai negalėjo balsuoti, Pietų Osetijos de facto valdžia rinkimų dieną uždarė visus administracinės linijos perėjimo punktus. Šie rinkimai - Gruzijos valdžios ir visos valstybės pasirengimo tolesnei eurointegracijai egzaminas. Tikiuosi ir linkiu, kad Gruzija šį egzaminą sėkmingai išlaikytų.„

Rezoliucijai dėl Moldovos pritarė 396 EP nariai, prieš buvo 76, o susilaikė 186. Rezoliucija dėl Sakartvelo buvo patvirtinta 528 balsais už, 97 prieš, 34 susilaikius.