Europarlamentarai griežčiausiai smerkia spalio 2 d. Turkijoje įvykdytą nusikaltimą, kai Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi apsilankymas konsulate baigėsi jo nužudymu. Jie ragina atlikti nepriklausomą tarptautinį įvykio aplinkybių tyrimą, kuris padėtų nuteisti kaltininkus. EP nariai mano, jog apie šį nusikaltimą turėjo žinoti Saudo Arabijos princas Mohammadas bin Salmanas.

Europarlamentarai ragina ES valstybes paskelbti ginklų embargą Saudo Arabijai. Jie taip pat prašo ES užsienio politikos vadovę Federicą Mogherini ir Bendrijos valstybes būti pasiruošusias imtis tikslinių sankcijų Saudo Arabijai, kurios apimtų draudimą išduoti vizas prie nusikaltimo prisidėjusiems jos piliečiams ir jų turto įšaldymą.

Artėjant lapkričio 5 d. Ženevoje vyksiančiam Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos susitikimui, Parlamentas ragina ES valstybes iškelti klausimą, ar žmogaus teises nuolat pažeidžiančios valstybės, tarp jų ir Saudo Arabija, turėtų būti šios tarybos narės.

Saudo Arabijos žurnalistas J. Khashoggi dingo spalio 2 d., įėjęs į savo šalies konsulatą Turkijoje. Tarptautiniu mastu pasklido įtarimai, kad vyras buvo kankinamas ir žiauriai nužudytas pastato viduje, tačiau jo kūnas vis dar nerastas. Saudo Arabija iš pradžių kaltinimus neigė, tačiau vėliau patvirtino, jog žurnalistas buvo nužudytas konsulato patalpose. J. Khashoggi dažnai kritikavo Saudo Arabijos režimą.