Dalijimosi ekonomikos platformų (tokių kaip „Uber“ ar „Deliveroo“) išpopuliarėjimas ir sparčiai kintantys darbo santykiai verčia stiprinti darbuotojų teises ir skatinti socialinį dialogą, įsitikinę europarlamentarai. Todėl jie siūlo numatyti minimalias teises visiems asmenims, kurie tam tikrą laiko tarpą už atlygį vykdo užduotis, vadovaujami kitų asmenų.

Visi darbuotojai nuo pirmosios darbo dienos turėtų būti raštu informuojami apie esmines jų darbo sutarties sąlygas, tokias kaip sutarties trukmė, įspėjimo laikotarpiai, bazinis atlyginimas, premijos bei atlygis už viršvalandžius, taip pat tobulinimosi galimybės.

Pagal nenuolatinį grafiką dirbantys darbuotojai taip pat turėtų būti informuojami apie garantuotai apmokamas valandas bei atlygį už papildomą darbą, įsitikinę EP nariai. Taip pat turėtų būti aiškiai numatytas vėliausias terminas, iki kurio darbdavys galėtų nutraukti darbo sutartį neišmokėjęs atlyginimo.

Siekiama įtvirtinti nuspėjamų darbo valandų principą – tai suteiktų daugiau stabilumo ir nuspėjamumo dirbantiesiems pagal nenustatytos apimties ar panašaus pobūdžio darbo sutartis. Jie galėtų be pasekmių atsisakyti užduoties iš anksto nenumatytomis valandomis, taip pat turėtų teisę gauti atlygį, jei užduotis būtų atšaukta ne laiku.

Darbdavys negalėtų drausti ar trukdyti darbuotojams dirbti kitose įmonėse, taip pat už tai bausti. Darbuotojo bandomasis laikotarpis negalėtų viršyti šešių mėnesių, išskyrus vadovaujamąsias pareigas, kurioms galėtų būtų taikomas maksimalus devynių mėnesių laikotarpis. Be to, atnaujinta darbo sutartis negalėtų reikšti naujo bandomojo laikotarpio, o jo pratęsti vienašališkai nebūtų galima.

Europarlamentarai palaikė pasiūlymą, kad privalomus mokymus turėtų finansuoti vien tik darbdavys, jie turėtų būti vykdomi tik darbo metu bei įskaičiuojami į darbo laiką.

„Nors socialinis dialogas yra tinkamiausias būdas spręsti iššūkius, susijusius su naujomis darbo santykių formomis, europiniu lygiu jos turi būti susietos su aiškiomis minimaliomis darbuotojų teisėmis. Tai didelis žingsnis į priekį stiprinant Europos socialinį modelį“, – teigė pranešėjas Enrique Calvet Chambon (Liberalai ir demokratai, Ispanija).

Už tokį teisės aktą ketvirtadienį balsavo 30 komiteto narių, prieš pasisakė 7, dar 11 susilaikė. Dėl galutinės teisės akto versijos toliau derėsis Parlamentas ir ES Taryba.