Europinis šablonas kiekvienam

„Europass“ pavadinta europinė gyvenimo aprašymo forma visiems pasiekiama nuo 2005 metų. Kūrėjai jai negaili pagyrų – tokia forma leidžia tinkamai pristatyti asmens įgūdžius, kvalifikaciją, darbo patirtį ir netgi išryškinti savanorišką veiklą, naudingą siekiant karjeros. Šabloną rekomenduojama rinktis ne tik ieškantiems darbo savo šalyje ar užsienyje, bet ir studentams bei moksleiviams, norintiems patekti į užsienio universitetus, tarptautines programas, etc. Tvirtinama, kad „Europass“ naudingas net ir darbdaviams bei personalo specialistams – gavus „Europass“ CV jiems turėtų būti visiškai aišku, ką asmuo gali jam pasiūlyti.

2012 metais „Europass“ CV forma atnaujinta ir patobulinta – ne tik pakeistas jos vaizdas, bet ir sukurtas internetinis redaktorius. Dėliojant savo gyvenimo aprašymą pagal naująją versiją, jau galima šiek tiek koreguoti informacijos išdėstymą – leidžiama sukeisti vietomis išsilavinimą (mokymus) su darbo patirtimi. Taip pat galima rinktis svarbiausios asmeninės informacijos (vardas, pavardė, gyvenamoji vieta, gimimo data, etc.) kiekį, palikti arba ištrinti nuotrauką ir net „Europass“ logotipą. Naujoji versija pradžiugino ir pasiūlymu prie CV iškart pridėti susijusius dokumentus. Nusprendę, jog jau užpildėte svarbiausius laukus, tiesiog spustelite mygtuką „Parsisiųsti“ ir iš karto turite europinio standarto CV.

Lietuvos nacionalinė agentūra „Švietimo mainų paramos fondas“ nuo šių metų pradžios ėmėsi projekto, skirto skatinti lietuvius naudoti „Europass“ dokumentus. Projekto tinklapyje tikinama, kad visoje Europoje per dieną sukuriama maždaug 25 tūkstančiai CV, kurie toliau naudojami darbo ir praktikos paieškoms.

„Europass“ siuntėjas – su „antspaudu“

Personalo atrankos ekspertai vieningai tvirtina, kad „Europass“ formos CV gauna kur kas mažiau nei anksčiau. Dabar ši europinė forma jau atitinkamai chrakterizuoja siuntėją.

„Daugiausiai šio formato CV sulaukiame iš žmonių, kurie seniai ieškojo darbo, pavyzdžiui, ilgą laiką dirbo vienoje darbovietėje. O kai staiga prireikia, tuomet labai nesigilindami ir pasinaudoja tvarkingu šablonu. Iš tiesų, „Europass“ CV formą labiau mėgsta vyresnio amžiaus žmonės. Ji laisvai prieinama internete, todėl visi turintys kompiuterinį raštingumą gali ja pasinaudoti”, - sako personalo paieškos ir atrankos kompanijos „Atranka360“ vadovė Gintė Žilinskienė.

Anot specialistų, svarbu suvokti, kad nuo „Europass“ šablono sukūrimo praėjo daug laiko ir nepaisant jo atnaujinimų, „CV mados“ reikšmingai pasikeitė.

„Dabar žmonės dažniau ieško individualių sprendimų arba pritaiko CV pagal populiariausias platformas. Pavyzdžiui, pateikia savo asmeninę informaciją darbdaviui pagal vidinį „CV-Online“ arba „CV bankas” šabloną. Kiti darosi individualesnius CV ir taip bando išsiskirti”, - akcentuoja „Delta Management Solutions“ personalo atrankų skyriaus vadovė Aurelija Utarienė.

„Kalbant ne tik apie atsiunčiamus CV, bet ir tais atvejais, kai asmuo skambina ir prašo konsultacijos, jis teiraujasi, ar CV bus rengiamas „Europass“ formatu ar kažkokiu kitu. Nes jei atsakymas būtų „Europass“, tai jis pabrėžia tokiu pasiūlymu nesidomintis”, - apie europinės gyvenimo aprašymo formos vertinimą kalba atrankų specialistė Rasa Rasiulienė.

Kada (ne)reikia vengti „Europass“?

Nepaisant to, kad „Europass“ tikrai nebelaikomas madinga ir populiaria CV forma, ekspertai neneigia, kad ji turi tam tikrų privalumų.

„Yra valstybinių įstaigų, kuriose privaloma aplikuojant naudoti tam tikrą formatą. Todėl visuomet reikia žiūrėti, kokie yra reikalavimai, kokia yra kompanija ar įstaiga ir pozicija, į kurią aplikuojama. Pavyzdžiui, jei siūloma darbo pozicija yra kūrybinė – tuomet darbdavys tikrai neatsirinks „Europass“ formatu CV atsiuntusio aplikanto“, - nurodo G. Žilinskienė.

„Europass“ yra pakankamai detalizuotas įrankis. Jei jis teisingai užpildytas, jame galima gerai išskirti aplikanto patirtį. Juo gali naudotis norintieji pabrėžti savo savanorišką patirtį, konkrečius pasiekimus darbo pozicijoje. Labiausiai nustebintų, jei „Europass“ formos CV sulaukčiau iš asmens, siekiančio užimti poziciją IT sektoriuje”, - europinės formos naudojimą komentuoja darbuotojų paieškos ir atrankos sprendimų įmonės „People link“ vyr. konsultantas Danas Veclovas.

Personalo atrankos paslaugų įmonės „Nefelė“ specialistė R. Rasiulienė įvardija ir konkrečią sritį, kur itin reiktų vengti „Europass“.

„Niekada nesu gavusi „Europass“ CV iš asmenų, kandidantuojančių į rinkodaros pozicijas, nes čia iš žmogaus iš karto norima kūrybiškumo. Arba tai būna paprastas, tvarkingas CV, arba nestandartinis variantas, arba darbų portfolio“.

Pagrindinė CV klaida

Kalbėdami apie CV formą, šimtus gyvenimo aprašymų per dieną peržiūrintys profesionalai, nuolat pabrėžia, kad forma lieka antroje vietoje po turinio. Tiesiausias kelias į darbo pokalbį ir, tikėtina, į naują darbo vietą, yra informatyvus, tikslus ir tvarkingas informacijos pateikimas.

„Turi būti aišku, kuo žmogus užsiėmė ir ką pasiekė. Dažnai ieškantys darbo kalba apie tai, kokios yra jų pareigybės, bet ne apie tai, ką jie spėjo nuveikti ir padaryti savo pozicijoje. Bendrąja prasme turinys yra svarbesnis nei forma. Tinkamas turinys gali būti išdėstytas „Word“ dokumente labai tvarkingai, aiškiai ir struktūruotai“, - sako atrankas vykdanti A. Utartienė.

„CV siuntėjas gali to paties „Europass“ neužpildyti iki galo. Ir tuomet turėsime chaotišką, netvarkingą CV be išsamios informacijos. O juk pats „Europass“ formatas, atrodo, įpareigoja pildyti tam tikrus punktus, kad su CV būtų pateikta tam tikra informacija”, - gyvenimo aprašyme itin atsakingai pateikti informaciją skatina ekspertė R. Rasiulienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)