Šis sprendimas Parlamentui siūlo būdą, kaip išspręsti klausimą dar prieš prasidedant aktyviai 2019 metų gegužę vyksiančių Europos Parlamento rinkimų kampanijai.

Planai tiesiogiai susiję su mėnesinėmis bendrosiomis kanceliarinėmis išlaidomis – tai vienam europarlamentarui per mėnesį tenkanti 4416 eurų suma.

Europos Parlamento nariai neprivalo kaupti sąskaitų bei čekių už pirkinius bei paslaugas ar grąžinti nepanaudotų jiems skirtų pinigų pasibaigus kadencijai – tokia situacija sulaukė nemenkos kritikos ir paskatino europarlamentus susivokti, jog reikalinga reforma.

Balandžio 18 dieną dauguma Europos Parlamento narių (540 iš 751) pritarė dokumento formuluotei, kurioje įvardijami trys sistemos pokyčiai. Europarlamentarų teigimu, kanceliarinės išlaidos turėtų būti pervedamos į atskirą banko sąskaitą, o ne į politiko asmeninę; europarlamentarai privalo kaupti sąskaitas, o neišnaudoti pinigai kanceliarinėms išlaidoms kadencijai pasibaigus politiko mandatui būti grąžinti į institucijos biudžetą.

Specialiajai darbo grupei pavesta parengti sistemos reformą.

Liepos 2 dieną parlamento vicepirmininkai susitiko su parlamento pirmininku Antonio Tajani vadinamajame Biuro formate. Biuras – institucija, atsakinga už Europos Parlamento vidaus tvarką.

Šešių iš aštuonių dauguma nusprendė, kad įgyvendinti vertėtų tik dalį siūlymų: t.y. perkelti kanceliarinėms išlaidoms skirtas lėšas į atskirą sąskaitą. Kelis darbo grupės parengtus siūlymus Biuras paprasčiausiai atmetė.

Remiantis Biuro palaiminta reforma, europarlamentarai gali ir toliau be sąžinės graužimo mesti lauk visas sąskaitas ir čekius, ir pasilaikyti sau neišnaudotas lėšas kanceliarinėms išlaidoms.

Po Biuro posėdžio, praėjus trims dienos, Strasbūre susitiko Europos Parlamento politinių grupių lyderiai. Šis formatas dar vadinamas Europos Parlamento pirmininkų konferencija.

Nuogąstavimai

Nyderlandų kairiojo sparno europrlamentaras Dennisas de Jongas, einantis GUE/NGL grupės vicepirmininko pareigas, „išreiškė nuogąstavimą dėl 2018 metų liepos 2 dieną Biuro priimto sprendimo kanceliarinių išlaidų sistemos pertvarkos siūlyme“.

Vėliau vyko diskusija, kurios metu savo nuomonę išsakė Europos konservatorių ir reformistų (ECR) lyderis Syedas Kamallis, liberalų lyderis Guy Verhofstadtas ir viena iš Žaliųjų lyderių Ska Keller.

Kol kas neaišku, ar Europos Parlamento pirmininkų konferencija teisiškai pajėgi pakeisti Biuro sprendimą. Tai, kad A. Tajani priklauso abiem institucijoms, suteikia jam galimybę tarpininkauti ir galbūt įtikinti Biurą pakeisti savo nuomonę.