Viena Norlande mokslus baigusi auklė, kaip ir ta, kurią princas Williamas ir Kate Middleton samdo savo trims vaikams, atskleidė geriausius savo triukus, padedančius išvengti vaikų įniršio priepuolių, rašo thesun.co.uk.

Ilgametę patirtį turinti auklė Sarah Carpenter, parašiusi knygą „Sleep Better Baby“ („Geriau miegok, mažyli“), sakė: „Vaikų elgesys neretai net ramiausius suaugusiuosius gali privesti prie kantrybės ribos.“

Karališkoji šeima

„Kaip Norlande kvalifikuota auklė, trijų nepriekaištingai besielgiančių vaikų mama ir apdovanojimą pelniusios, tarp dešimties geriausių tėvystės tinklalaidžių patenkančios laidos „The Sleep Mums“ bendrakūrėja, norėčiau pasidalyti keliais svarbiais patarimais, kurie padės jums išsaugoti ramybę net per pačius aršiausius kaprizų protrūkius.“

Štai jos triukai.

Naudokite vaizdinį tvarkaraštį

Tvarkaraštį verta naudoti viskam: kada reikia išeiti iš namų, kada reikia vakarieniauti, kada reikia gultis, kada reikia ruoštis į mokyklą.

Jei vaikai jaus šiek tiek atsakomybės, jie ramiau reaguos į juos laukiančius įvykius ir apskritai viskas vyks sklandžiau.

Apdovanojimų lentelės

„Man patinka naudoti apdovanojimų lenteles, tačiau reikia būti tikriems, kad jų laikysitės ir kad jas įgyvendinsite“, – mokė S. Carpenter.

Nežadėkite kelionės į Disneilendą, nes tai yra išskirtinis ir daugumai sunkiai įgyvendinamas tikslas.

Pažaisti stalo žaidimą, pasimaudyti, nueiti pasivaikščioti į parką, surengti kino vakarą – tai puikūs prizai, kuriuos galima įgyvendinti kas tris ar keturias dienas.

Užaut šaukę, vartokite šias frazes:

„Aš lauksiu čia, kai būsi pasiruošęs“;

„Galima pykti, tačiau neliekime pykčio vienas ant kito“;

„Aš taip pat būnu pikta/ liūdna/ nusivylusi.“

Naudokite stalo teniso kamuoliukus

Neignoruokite vaiko emocijų, bet skatinkite jį parodyti, kaip jis jaučiasi.

„Aš turiu stiklainį su stalo teniso kamuoliukais – ant šių kamuoliukų yra nupiešti veidukai su skirtingomis emocijomis. Kai vaikas supyksta, nusivilia ar nuliūsta, paprašykite jo pasirinkti veidelį, kuris geriausiai atspindi jo jausmus. Tai padeda atitraukti vaiko dėmesį ir leidžia pradėti ramesnį pokalbį apie tai, kaip ir kodėl jis taip jaučiasi“, – dalijosi S. Carpenter.

Nesiųskite vaiko į nusiraminimo kampelį

Nenaudokite nusiraminimo kambarių ir pertraukėlių.

Vaiką galima atitraukti nuo jo pykčio šaltinio ir net pasiūlyti minutę atvėsti, tačiau nepasiųskite jų į atskirą kambarį, nes atstumti jie jausis dar blogiau.

Jei pasiūlysite minutę atvėsti, pasisodinkite jį šalia ar palikite ten, kur jis buvo, ir nustatykite laiką. Tačiau informuokite, kad prireikus jis gali paprašyti daugiau ar mažiau laiko.

Išmokite keletą raminančių žaidimų

Turėkite po ranka ar išmokite keletą ramių žaidimų, kurie įtrauktų visus dalyvius.

Iš anksto pasiruoškite viską, ko gali prireikti

Visada iš anksto įsidėkite viską, ko gali prireikti per išvyką, kad vaikas ramiau elgtųsi.

Jei išvykstate visai dienai, pietums ar vakarienei, pasiimkite papildomų „raminimo“ priemonių, pavyzdžiui, spalvinimo reikmenų ar nedidelių raminančių žaislų.

Turėkite dienos planą

Tai labai svarbu, nes dauguma vaikų nori žinoti, kas vyksta, o dauguma tėvų susitvarko geriau, kai elgiasi organizuotai.

Nekelkite balso

Šauksmais su bet kokio amžiaus vaiku nieko nepasieksite. Verčiau pakeiskite toną, ir tai iš karto padarys daug didesnį poveikį.

Tai ne visada būna tiesiogiai susiję su disciplina – labiau padeda atitraukti vaiką nuo to dalyko, kuris privertė jį reaguoti vienu ar kitu būdu, ir, jei reikia, leidžia su juo pasikalbėti.

Jei pastebėsite, kad pradedate pykti, minutėlei pasišalinkite.

Galite nueiti šonan ir ramiai įkvėpti, užsidaryti tualete ar išsirėkti sode.

Elkitės taip, kaip norėtumėte, kad elgtųsi jūsų vaikai

Vaikai tikrai kopijuoja mūsų elgesį – tiek gerą, tiek blogą.

Taigi, jei sugebėsite vaiku užsiimti, liksite ramūs ir kantrūs, galutinio tikslo pasieksite kur kas greičiau, nei pasidavę pykčiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)